Efterlyser smultronställen mellan Norrköping och Nyköping

Känner du till något oemotståndligt trädgårdscafé, en välsorterad gårdsbutik, intressant stenbumling eller något annat jag borde fotografera mellan Linköping och Stockholm? Den här sommaren jobbar jag (mellan diverse andra resor) intensivt med Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm och manuset har just nu en viss slagsida åt området öster om Vättern. Det är förvisso en särskilt fin del av Sverige, och det ligger piffigt mitt på resan, men jag skulle ändå vilja bredda boken något. Det är förresten full tillåtet att komma med förslag även i resten av bokens område, vilket i princip är alla typer av avstickare inom en timmes resa från motorvägen.

Boken blir något annat än bloggen

Kanske även ska nämna att boken inte riktigt ser ut som bloggen gör. Här på Tomatsallad skriver jag oftast om olika caféer jag besökt men i boken strävar jag efter att göra kompletta avstickare. Det vill säga jag åker av motorvägen på ett ställe, kör en tur och återvänder på en annan plats. Längs den vägen vill jag optimalt ha ett ställe med bra kaffe men jag väver också in geologi, botanik, industrihistoria eller vad som jag nu fastnar för. Det är mycket mer jobb för mig än att beskriva några caféer, men det ger boken ett helt annat värde. Boken kommer att innehåller information som läsaren inte lätt kan få fram själv genom att googla bland ett gäng bloggar eller bläddra bland caférecensioner.

Använder Google maps för min research

När jag skrev reseguiderna Mitt Nice och Mitt Provence lärde jag mig hur bra det är att använda Google Maps för att få översikt på researchen. Man loggar in, skapar sig en karta och prickar in de platser som man tänkt besöka, eller har besökt. Så här såg Smultronställen-manuset ut för någon vecka sedan.

Ni ser själva att det är väldigt tätt mellan prickarna runt Vättern och sedan tunnas det ut i båda ändar. Det ser inte riktigt lika illa ut längre för jag ställde frågan på bokens Facebooksida och fick många bra tips. Dessutom hittade jag igen lite anteckningar i Evernote från olika personer. Det är roligt att det är så många människor som är hjälpsamma!

Bland de nya ställen jag ska utforska finns dessa.

  • Hellmanska gården
  • Hemma hos hult
  • Lasätter gård
  • Qvarsebo kaffe
  • Stegeborg
  • St Annas skärgård
  • Tabergs topp

Det ska bli roligt att ta tag i boken igen. När detta publiceras håller jag dock på med annat projekt. Jag skriver det i förväg. Manuset är just nu 18 000 ord eller 115 000 tecken.

PS! Jag vet inte hur jag ska lösa kartor i boken. Jag skulle gärna ha massor av kartor men inte betala skjortan. Förslag på detta mottages också.

Edit 2020: Jag la in en bild av den färdiga boken i inlägget.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)