Rofylld avstickare till trädgårdscafé och kalkhamn på Östgötaslätten

”Sätt dig här, det är bästa utsikten över Tåkern. Vill du ha dagens tidningar också?” Jag svarade jakande på Anne Bergströms fråga och sjönk tacksamt ner på en stol i solskenet med min kardemummabulle och kaffe. Anne var strax tillbaka med Motala Tidning och Svenska Dagbladet samt ett blädderex av boken Kafé på Skedet som innehåller hennes bästa recept.

Så fort jag satt mig ner försvann all stress. Axlarna sjönk ner till sin rätta plats och trassliga leverantörsrelationer glömdes bort. Det var om om jag förflyttats i tid och rum, till ett soligt sommarlov hos min farmor och farfar. Magin är svår att förklara men det var som att bli ompysslad av en gammal god vän. Jag blev så entusiastisk över den rofyllda trädgården att jag satt kvar och bläddrade i tidningarna tills caféet stängde.

Kafé på Skedet underbar sommaridyll

Kafé på Skedet ligger i den minimala byn Skedet, en kort avstickare från vägen mellan Ödeshög och Vadstena. Själva bageriet ligger i ett vitt hus som en gång i tiden var var byns lanthandel. Sedan 2008 har Anne & Mikael byggt upp en verksamhet här med loppis och konstutställningar. Trädgården innehåller också en hel del konst och det finns gott om sittplatser utspridda under fruktträden.

I grannskapet odlas solrosor som man får plocka och swisha pengar till Barncancerfonden. Det enda jag kan ha synpunkter på är att caféet bara har öppet under sommaren och stänger i början av september. Synd för det finns mycket i omgivningarna som är perfekt för en helgutflykt under första delen av hösten. Ett exempel är Borghamn.

Borghamns strand vid Vättern

Mitt besök på trädgårdscaféet gav mig energi och lust på fler utflykter så från Skedet körde jag ner mot Vättern. Jag parkerade bilen vid en ställplats för husbilar precis vid vattnet och klev ut. Så grönt som på första fotot brukar vatten bara vara i gamla kalkbrott, eller när bilden snurrat för många varv i olika filterbad. I detta fall är det Vättern, men hamnen är anlagd på ett gammalt dagbrott där man brutit kalk.

Kalkgruvans historia går tillbaka till minst medeltid och kalkstenen användes bland annat för att bygga Alvastra kloster. Hamnen byggdes på uppdrag av Baltzar von Platen för att skeppa kalksten till olika byggen. Von Platen är mest känd som pappa till Göta Kanal. I den gula byggnaden bodde arbetarna som bland annat var svenska fångar

Borghamnskalksten

Byggnaderna vid Borghamgs strand har därefter varit internatskola, vandrarhem och är numera hotell. Jag tog en kort promenad i omgivningarna och såg spår av olika aktiviteter, allt från får och trädgårdsodling till en aktivitetsbana. I hamnen låg också block av kalksten. Det pågår fortfarande brytning någonstans i krokarna. Det var egentligen gruvorna jag hade tänkt se men jag hamnade här istället.

Borgahamskalksten har använts till allt från Karlsborgs fästning till Nationalmuseum. Väl värt ett längre besök i framtiden känner jag. Jag såg nämligen en hel del skyltar med förslag på olika vandringsleder och sådant gillar jag också.

Missa inte pärlor i omgivningen

Från Borghamn styrde jag vidare mot Vadstena och ostdisken på Ladugård 206. Därefter var det läge att dra mig vidare mot Stockholm. Jag gjorde resan för att jag skulle ha ett heldags planeringsmöte med Ingrid Hedman som driver Skrivarresor.

På vägen passerade jag också en bigarråodling med gårdsbutik (som ni vet är gårdsbutik en synonym till ”stanna”) och såg avfarten till Roglösa med sin berömda kyrkdörr. Omberg och Tåkern ligger också i närheten. Det är ställen jag skrivit om tidigare, exempelvis i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

chefstomaten