En förbaskat trevlig ostdisk på Ladugård 206 utanför Vadstena

Ostälskare, se hit! Vill du ha ett riktigt bra sortiment av ost då är det värt att ta en avstickare till Ladugård 206. Ostparadiset ligger vackert på Östgötaslätten ett par hundra meter från väg 206 strax utanför Vadstena. Det är som namnet antyder en gammal ladugård som har byggts om.

Entrén till Ladugård 206
Det är roligt när gamla ladugårdar får nytt liv.

Det var för tjugo år sedan som Staffan tog över familjegården och byggde om ladugården. Konceptet har varierat mellan åren. Ibland har de satsat på att vara restaurang med fondue-kvällar. Nu är inriktningen mer café och deli med öppet dagtid.

ostdisk
Detta är bara en av ostdiskarna. Det finns flera stycken.

Roliga underfundiga texter gör Ladugård 206 extra trevligt

Förutom att jag verkligen gillar ost så är den stora behållningen av besöket på Ladugård 206 de underfundiga och roliga texterna överallt. De bidrar till den välkomnande atmosfären. Det är verkligen ett personligt ställe där man får anledning att dra på munnen. Det finns skyltar om Ernst-fnatt och att rökare hänvisas till Skänninge.

Samma stil går igen i sociala medier. Det är fiffigt att kika in där innan man kör förbi (om man inte bor nära) för öppettiderna varierar men just nu är det onsdag-lördag dagtid. Jag var förbi i oktober när de precis ändrat öppettiderna och fick då hela stället för mig själv. Det hade fördelen att jag hann sitta ner och prata med Staffan en stund.

Välkommenskylt
Sådana här skyltar gör att man känner sig extra välkommen.

Nu finns Smultronställen på Ladugård 206

Det var mitt första besök, förra gången jag körde förbi var det inte öppet. Det låter kanske som dålig planering från min sida att åka på researchresa när ställena jag ska besöka inte har öppet. Men jag klämmer in researchen till mina böcker mellan de uppdrag som betalar hyran och då blir det ibland udda tider jag är ute och flänger. Jag tog ändå med Ladugård 206 i boken, eftersom en kollega rekommenderade det så varmt. Det är dock bara nämnt helt kort. Det har inte hindrat läsare från att åka dit och berätta att de hittat dit tack vare min bok. Sådant tycker jag är jättekul att höra. Kanske är det ännu fler som upptäcker det nu? Då kan jag berätta att numera finns Smultronställen i butiken tillsammans med flera andra fina böcker.

Staffan Linde bläddrar i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm
Staffan fick bläddra en stund innan han hittade var Ladugård 206 var omnämnt. Roligt nog har det gjort att läsare hittat dit.

Stort utbud av svenska och franska ostar

Just nu är fokus i ladugården som sagt på butik och de har flera kyldiskar med ostar. När jag var där handlade jag en bit fransk brebis som smakade precis som de gör i Frankrike. Jag testade också en svensk ost från Almnäs Bruk i Hjo. Tror det var en ost som heter Wrångebäck men skulle också kunna vara den som heter 1 liter. Hur som helst så var osten riktigt bra. Sedan var den ruggigt dyr. Det är ett av problemen med de svenska ostarna. Ett annat är att många småskaliga svenska mejerier gör ost på getmjölk, vilket också är mer svårsålt än komjölksostar. Ostarna från Almnäs är dock gjorda på komjölk.

På detta tema visade jag Staffan bilder på fjällkossorna som ger mjölk till mina favoritostar. De betar uppe i Härjedalen men har precis flyttat vilket betyder att mejeriet har bytt namn för tredje gången. Dessutom är det inte igång just nu på grund av flytten.

Soppbuffé smakade väldigt gott när jag var där en ruggig dag i oktober.

Vadstena kafferosteri håller på och flyttar in

Lagom till julmyset så kommer Ladugård 206 att vara ett ännu trevligare tillhåll än idag, för då har Vadstena kafferosteri kommit igång. De har tidigare haft lokaler inne i Vadstena men det här blir mycket bättre. Enklare att hitta och parkera. Vadstena är urgulligt men det är en stad att flanera eller cykla i, inte försöka trassla sig runt med bil.

Vadstena slott
Jag skickar med en bild från Vadstena också. En riktig pärla, när man väl klivit ur bilen.

Gillar du gamla ladugårdar som får nytt liv så finns det fler i boken. Exempelvis Filmladan längs väg 223 i Södermanland och Hemma på Källebacka i Västergötland. Det finns garanterat fler ute i landet, bara att kika runt i ditt närområde (och varmt välkommen att tipsa mig).

Skylt
Vägbeskrivning: lämna Vadstena på väg 206 mot Skänninge. Kör några minuter. På vänster sida står den här skylten. Sväng av.

Edit november 2019: Jag har ändrat i rubriken. Jag tyckte mig höra att ambitionen var att skapa Västsveriges bästa ostdisk. Men jag var så hungrig att jag missade en stavelse eller två. Hur som helst. Den är förbaskat trevlig.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on augusti 26th, 2021 at 11:38 f m