Hemma på Källebacka – magisk gårdsbutik runt Åsunden

Gårdsbutiken och caféet Hemma på Källebacka söder om Ulricehamn är ett riktigt fynd som jag gjort tack vare arbetet med boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Det var i slutskedet av själva skrivfasen som jag kände att manuset var lite tunt runt Ulricehamn. Jag kontaktade kollegan Ingrid Elfberg som bor i Ulricehamn, beskrev boken och frågade vad jag inte får missa.

Hon rekommenderade Hemma på Källebacka varmt och kallade det för magiskt. Det lät som ett perfekt ställe att nämna så jag skrev raskt in hennes rekommendation i manuset. En tid senare när jag satt i bilen på väg från Stockholm till Göteborg så kom jag ihåg det där med magiskt ställe. Det lät ju som ett ställe jag inte bara borde nämna, utan faktiskt också ha bilder ifrån. Det var dessutom en fredag, en veckodag när jag hade för mig att de skulle ha öppet.

Öppet fredag-söndag året runt

Under ett stopp i Jönköping för ett telefonmöte (det här var medan jag fortfarande hade ett ”vanligt” jobb också) plockade jag fram mobilen och googlade. Jovisst, Hemma på Källebacka har öppet fredag-söndag året om. Jag tittade på klockan och såg att jag borde hinna fram om jag inte stannade på vägen och struntade i att fortsätta jakten på Dumme mosse.

Tur att det står en skylt, annars skulle få hitta dit.

Källebacka ligger längs väg 157 söder om Ulricehamn. Infarten är mitt emot avfarten till Marbäck. Precis vid korsningen står en stor skylt. Det ser ut som om man ska mitt ut i ingenstans men Källebacka ligger precis runt hörnet. Redan när man närmar sig stället så får man en god känsla. Det är något med träden och vägen som är välkomnande, trots groparna.

Huvudbyggnaden på Källebacka säteri ingår i de guidade turerna Gårdarna runt sjön. Det ser riktigt trevligt ut så jag ska passa på och försöka gå på en visning någon dag. Är man fikasugen så struntar man dock i huvudbyggnaden och flygeln och styr istället mot den före detta ladugården. Den ligger ungefär där bilden nedan är tagen.

Allt är skapat av återvunnet material

Direkt när jag klev in kände jag att Ingrid Elfberg inte gjort Källebacka rättvisa, det var inte magiskt, det var bättre. Inte blev det sämre när jag började prata med Peter och Christina som driver stället. Inte för att de fick så många sylar i vädret, stamgästerna tog över.

När formgivaren av boken såg mitt första urval av bilder tyckte hon att jag hade för få människor med i boken. Jag bad därför Peter om hjälp för att åtgärda detta. Han ställde snällt upp som fotomodell medan jag sprang runt och testade olika vinklar. Mitt kaffe hann bara bli en aning svalt under tiden :-).

Jag hade gärna stannat där resten av kvällen men jag hade tyvärr ett telefonmöte kvar, så det var bara att lämna Källebacka när det var som trevligast. Men jag vill verkligen återvända. Som ni förstår rekommenderar jag alla som är i de här faggorna att ta en tur förbi.

På bilderna kanske ni anar att det här stället inte är som andra ställen. Förutom de trevliga stammisarna och det goda fikat så är det inrett med kluriga konstverk. En del av dem är till salu, andra är där som utsmyckning. Allihop är gjorda av återvunna material och många av dem är värda att ägna en stund åt att betrakta.

Detta vet jag är Ingrid Elfbergs favorit bland konstverken. Jag tror den talar särskilt till oss författare.

Gårdarna runt sjön Åsunden

Hemma på Källebacka ingår i min bok i en avstickare som jag kallar Gårdarna runt sjön Åsunden. Beroende på vilket håll du åker föreslår jag att du också kör förbi Hofsnäs och Torpa stenhus, antingen före eller efter. Hela utflykten binds ihop av Gustav Vasa. Hur jag fått ihop detta får du läsa om i boken. Fler ställen att besöka hittar du på sidan Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Torpa stenhus är en av gårdarna runt sjön.

Uppdatering: Boken går numera att köpa på plats. De har också byggt ut uteplatsen så det är lätt att besöka dem, äta det goda fikat och hålla avstånd.

chefstomaten