Alvastra klosterruin

Här kommer tre bilder från Alvastra klosterruin där jag stannade till häromkvällen. Jag gillar att göra små avstickare när jag kör mellan Göteborg och Stockholm. Det känns mer meningsfullt då att köra bil istället för att ta det miljövänligare och snabbare tåget (tåg är dock inget superbra alternativ när man ska frakta halva sitt bohag vilket är en annan anledning till bilkörandet).

Hur som funderar jag på att sätta ihop alla avstickare i Östergötland till en guide för det börjar bli några stycken (edit, det blev en bok!). Att jag oftast stannar i Östergötland beror dels på att jag bott där och känner till några ställen jag vill (åter)besöka och dels på att det ligger på mitten.

Den här gången hade jag med mig hunden och han är en utmärkt färdkamrat. Han ligger där och bryr sig inte om jag lyssnar på sommar i P1 eller fotbolls-EM. Stör inte och jag har någon att prata med. Nackdelen är väl att han inte hjälper till med själva körandet och så kan man inte lämna honom ensam i bilen när solen skiner. Att ha hund i snöre begränsar antalet ställen man kan besöka eftersom hundar inte är välkomna överallt (till skillnad från i Frankrike).

En gammal ruin funkar dock utmärkt. Kruxet var väl att lika bra som han är som färdkamrat, lika usel är han som fotoassistent. Precis när jag satt mig ner för att ta en pangbild så upptäckte han något intressant en bit bort och drog iväg. Inte så långt då kopplet var kort men tillräckligt för att rycka sönder mina bilder.

Annars fanns förutsättningarna, sen sommarsol och prunkande lavendel. Det hade nästan lika gärna kunnat vara Provence som Östergötland. Alvastra är värt ett lite längre besök, det fanns en hel del skyltar att läsa om vilka rum som använts till vad i klostret. Jag tror jag ska stanna där någon gång när jag är ensam och inte har så mycket packning (det var fullt med skyltar som varnade för att lämna några värdesaker i bilarna).

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)