Snart är vägvisaren för resenärer mellan Göteborg och Stockholm klar

Boken blir så fin! Jag måste visa några sidor ur min nästan klara bok Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Jag tycker att den blir så snygg. För varje formgivet kapitel jag fått i min inkorg har jag blivit lite lycklig. Vad sägs exempelvis om det här uppslaget i inledningen?

Den stora bilden är från Uppgränna naturhus. Bilden är en skärmdump från sista korret, den gula symbolen ska ej vara där på slutet.

Anneli på Amala + Kamala gör ett jättejobb med formgivningen. Det är så roligt att jobba ihop för hon har så många fiffiga idéer. Dessutom peppar hon mig varje gång jag drabbas av tvivel. Hon har dessutom god smak när det gäller att välja bilder. Jag har försett henne med runt tusen foton, och så har vi gemensamt valt ut de som passar bäst. Av någon anledning har samtliga bilder på fina hunden kommit med. Jag tror också att Anneli gillar kor för det har slunkit in en och annan bild på sådana också.

Upplopp i formgivningen nu

Vi är i upploppet av formgivningen nu. I princip alla bilder är valda och jag håller på och skapar ett bildregister där jag berättar var bilderna är tagna. Samtidigt korrläser jag en extra-extra gång. Av någon anledning så syns nya fel när texten hamnat i en form. Förhoppningsvis kan boken gå i tryck på tisdag. Det är verkligen hög tid, boken skulle egentligen gått i tryck innan jag for på tågluff före påsk. Men bättre sent än inte alls.

Korrläsning kan man göra precis hur många gånger som helst och ändå hitta fel.

Bytt till dyrare papper

Att skriva och ge ut en bok innebär en lång rad med val. Själva bokidén är den lilla delen. Sedan har vi tilltal, typ av bok, innehåll och allt möjligt annat. Jag kommer ihåg hur jag för två år sedan vandrade runt bland vassruggarna runt Tåkern och resonerade med mig själv om utformningen. Då bestämde jag att det skulle bli en påkostad kaffebordsbok av min research, inte en app, reseguide eller något annat.

Obestruket papper är snyggt tycker jag, men grå bilder vill jag inte ha.

Ett av vårens val har varit papper. Jag har klämt och känt på många papper. Jag vill till den här boken helst ha ett matt papper med lite struktur, gärna ett obestruket vitt papper. Det råkar också vara billigt och lätt, två faktorer som är ganska praktiska när man pratar om bokutgivning. Jag kostade på ett pressprovtryck för det papper som jag tänkt mig. Det var bra att jag gjorde det, för resultatet blev inte alls som jag tänkt mig. Det syns inte så väl i bilden ovan men det blev som en grå hinna över alla bilder. De ljusa bilderna tappade all färg, de med blå himmel fick en märklig färgton och de mörka blev gråmurriga. Hu!

Därför har jag nu bytt till ett bestruket papper. Det är ganska tråkigt, men förhoppningsvis ska bilderna få korrekt färg, något som är ganska väsentligt för den här typen av bok. Vips så ökade kostnaden för trycket rejält. Det handlar ”bara” om en dryg tia extra per bok, men ska man trycka tusen exemplar så…

Boken handlar om fikaställen och hur landskapet formats

Jag har en stor utmaning kvar innan jag kan trycka boken, och det är att beskriva boken korrekt. Jag har länge pratat om att jag skriver på en ”vägvisare till trevliga fikaställen”. För en del personer har jag nämnt att jag skriver om ”människorna som format landskapet”. Det jag kanske inte har varit så tydlig med är att det är samma bok jag pratar om. Under arbetets gång har jag mest bloggat om fikaställena så det är kanske det som alla förväntar sig.

Det finns gott om fikaställen i boken. Anneli hälsar att boken inte är bra för den som vill hålla diet. Men jag vill skriva något annat än en lista med fikaställen. Det finns redan många sådana böcker och dessutom ett antal gratisbroschyrer. Inget fel på den typen av skrift, men de har en tendens att bli inaktuella innan man hunnit få boken från tryckeriet. Jag vill skriva en innehållsmässigt fylligare bok där saker placeras i sitt sammanhang. Det är ekonomiskt idiotiskt för det tar tio gånger så lång tid att skriva en sådan bok, men jag kan inte ta speciellt mycket mer betalt. Men hittar man på en bok helt själv, kan man ju skapa den så som man vill ha den.

Jag har rest runt en hel del med mina kameror. Men jag har också läst en del. Det här är bara en liten del av min research till boken.

Presentbok som inspirerar till att se på resan på ett nytt sätt

Det jag skapat är en presentbok. Den går att ta med på en veckolång resa tvärs genom landet för den som vill semestra på hemmaplan. Eller så kan man läsa den hemma i soffan och filosofera över vilka förutsättningar som gjort att det finns vissa typer av företag i vissa delar av landet. Jag tror de flesta som läst boken kommer att vilja göra en liten avstickare nästa gång de kör mellan Stockholm och Göteborg. Jag har testat boken på några inbitna vi-kör-i-ett-sträck-resenärer som aldrig brukar stanna, och de blev inspirerade att lämna motorvägen.

De 47 milen mellan Göteborg och Stockholm är indelade i sex delsträckor som är sex till tio mil vardera. I varje sträcka blandar jag information om landmärkena som svischar förbi fönstret på motorvägen med olika avstickare. I nästan alla avstickare har jag fått med fikaställen. Allt är rikt illustrerat med mina foton.

Boken illustreras med många bilder varav en del är samlade i collage. Längst bak lägger jag ett bildregister med info om var varje bild är tagen.

Urvalet av information i boken bygger på principen ”allt som jag är fascinerad av” vilket inkluderar allt mellan kulturhistoria, vinodling och mineralogi. Detta ska jag nu få ihop till en baksidestext. Önska mig gärna lycka till!

chefstomaten