Världsarvet Grand-Place i Bryssel med olika kameror

Grand-Place i Bryssel är ett UNESCO världsarv och en ren dröm om man gillar denna typ av arkitektur. Hela torget är inramat av vackra byggnader. Maffigast av alla är stadshuset som började byggas på 1400-talet. De flesta byggnaderna är från sent 1600-tal och fulla med tjusiga detaljer.

För ett antal år sedan sprang jag förbi med ett gäng kollegor. Vi var på väg från medicinteknikkonferens till en god middag. Jag halade fram kameran som var med och svor lite över svårigheterna att ta en vettig bild med det objektiv jag hade på kameran. Tänkte att jag skulle återvända vid ett annat tillfälle som turist.

Kickoff i Bryssel med nytt jobb

Häromveckan strosade jag förbi igen. Var i Bryssel med nytt jobb och ny kamera. Inga kollegor denna gång så jag hade gott om tid. Det hjälpte inte. Det stora problemet märkte jag först när jag kom hem. Några veckor tidigare hade jag ett problem och när jag fick hjälp av Scandinavian Photo (det visade sig vara ett enkelt handhavandefel denna gång) så gjorde vi under processen en återställning av alla inställningar. Vad jag missade var att då blev det jpg istället för raw-filer (som går att redigera med bra resultat). Det är inte bara 300 Brysselbilder utan även ett par veckors fjällbilder som påverkades :-(.

Jämförelse Grand-Place med olika objektiv

Den första bilden är den äldre. Den är tagen med Canon 6DII som är ett fullformathus. På kameran satt ett objektiv som fått smeknamnet nifty fifty 50 mm f1,4. Ett billigt och lätt plastobjektiv som ger helt ok bilder på föremål som är hyfsat nära men inte duger till landskapsbilder. Denna bild hamnade faktiskt i boken Rivieran inom räckhåll eftersom en av tågrutterna ner till Rivieran går via Bryssel.

Nästa bild är årets version. Nu med Canon R7 som har cropsensor det vill säga bilden blir lite klippt. På kameran satt ett annat plastobjektiv, 16 mm f1,8. Det är inte lika billigt som det förra och har samma begränsningar i användning. Det vill säga det är himla bekvämt att bära runt på, kameran får plats i handväskan, men bildkvaliteten är sisådär. De duger dock fint till sociala medier.

Grand-Place i Bryssel en kväll i september. Till vänster anas stadshuset som är lite för högt för att få plats. (Vid nästa besök med samma kamera ställde jag mig i ett hörn och fick med Stadshuset).
chefstomaten