I Antibes blir ramparten gångväg, men hur tänkte de med cykelbanan?

Varje gång jag kommer till Antibes tar jag en sväng runt stan för att se vad som har hänt. Är favoritbagerierna kvar? (svar ja). Har det dykt upp någon ny ostaffär (svar ja). Är utsikten från parken mot gamla stan fortfarande superfin (svar ja ja ja). Ibland blir det ett blogginlägg med de senaste förändringarna (se till exempel detta från sommaren 2019). Nu är det dags igen.

Victor Hugo-platsen blev klar i somras

I ett extremt bildrikt inlägg i april 2022 berättade jag bland annat att man ryckt upp planteringen på Victor Hugo-platsen som ligger precis i ena kanten av gamla stan. Det var en plantering som jag tyckte var relativt nygjord. Omplanteringen blev klar i somras och den är jättefin. Det är ungefär samma sorts växter. Skillnaden är att parkeringsplatserna är borta och istället finns det sittplatser.

Victor Hugo-platsen i soluppgången.

Sittplatserna används flitigt. En del sitter där och ser solen gå upp men det brukar vara fler på eftrmiddagarna. Totalt sett blev det en lyckad förändring.

Nu är det dags för resten av vägen

Söndagen den nionde januari var sista dagen att köra bil längs vattnet i Antibes.

Vägen på ramparten fotad från tornet i Chateau Grimaldi 2012. Förresten, ser du Lavarenne-statyn?
Parkeringskaos utanför restaurangen Les Vieux Murs 2010. Detta är nu ett minne blott.
Adjöss med bilarna.
Kanske inte helt lätt vinkel att se hur det ska bli men öppen plats för gående.

Nu ska samma sak hända med nästa parkering, den utanför restaurangen Les Vieux Murs. Allt är uppgrävt där och nedanför katedralen. Det kommer säkert att bli kanonfint när det är klart. Men jag är lite upprörd över en sak.

Trädaloe färgklick på vintern

För varje år lär jag mig någon växt och nu har jag lärt mig trädaloe. Det är namnet på de där taggiga rosetterna som växer överallt och är snorfula hela året utom på vintern. På vintern blommar de med röda borstar. De sätter färg på alla foton på ett fint sätt.

Trädaloe i en trappa vid slottet.
Samma plats som förra bilden några dagar senare. Trappan där jag stod finns nedanför det temporära staketet. Hela klippan till vänster var full med trädaloe.

All trädaloe runt slottet är borta precis när jag börjat uppskatta den. Undrar vad de ska plantera istället?

Cykelbana i Albert I-parken.

Något annat som är lite märkligt är att man börjat anlägga en cykelbana i Albert I-parken. Det låter fullständigt stolligt för det innebär att cyklisterna ska zick-zacka mellan människor, hundar och petanque-spelare.

Cykelbana på gång.
Asså där man anlägger cykelbanan går folk kors och tvärs. Hur tänkte man här?

Bussar med nya namn och priser

När jag ändå håller på med praktiska detaljer kan jag berätta att vissa bussbolag har höjt priserna och bytt nummer på dem. Den gamla trotjänaren buss 200 mellan Nice och Cannes heter framöver 620. För att spexa till det har de bara bytt namn på själva bussarna. I busskurer och på webben är de gamla numren kvar. I alla fall för några veckor sedan. Från 5 januari 2023 har priserna också höjts. Enstaka resor är nu uppe i €2,10. Tiogångskort kostar €14,70 och de gäller i sex månader. De gamla som kostade €10 och hade en giltighetstid på två år accepteras ej.

Flygbussen 250 har blivit 82. Men sedan nya St Augustin tågstation blev klar är tåget ett bättre alternativ. Kanske borde jag uppdatera eller ersätta min gamla text om olika sätt att ta sig till flygplatsen?

Albert 1 parken i Antibes med trädaloe innan cykelbanan började byggas.

Mer bok och mindre blogg

Det var det hela för idag. Jag ägnar mig just nu mer åt böcker än åt blogg. Manuset med arbetsnamnet Strövtåg runt Antibes är framme igen och denna gång ska det verkligen bli klart.

Dessutom försöker jag övertyga fler bibliotek att ta in Ett år i Härjedalsfjällen och uppdaterade versionen av Mitt Nice. Du kan hjälpa till genom att önska böckerna, reservera och låna dem på ditt bibliotek.

Tack på förhand och på återhörande!

Det ska bli väldigt spännande att se hur det blir. I slutet av april 2023 ska det vara klart.

En bild av hur det blev syns i årets inlägg från seglingstävlingen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)