Veteransegelbåtarna på ny plats för regattan Voiles d’Antibes

Första helgen i juni fylls hamnen i Antibes av stiliga träskutor när det är Les Volies d’Antibes. Det är den första regattan i Medelhavet under sommaren för veteranbåtar. Hela cirkusen flyttar sedan vidare. Jag tror avslutningen är i St Tropez i månadsskiftet september-oktober.

I år låg båtarna i en annan del av Port Vauban jämfört med när jag senast jag såg dem. Då hade de kastat ut alla lyxyachar från den kajkanten längs muren ut mot Nomade. Det tillhörande mäss- och partyområdet var då inrymt i bastionen. Men i år är detta område en byggarbetsplats. Så alla båtar låg på en ponton längre in i hamnen. Det hade fördelen att vara mässområdet kunde ligga på Pré des Pêchurs det vill säga på den stora ytan vid pariserhjulet.

Det är fint när båtarna passerar Fort Carré tycker jag

Lika delar party och tävling

En till fördel med att båtarna flyttat är att det blev plats för fler. För jag tycker att det var fler än jag minns. Däremot saknades en del av de största och mest spektakulära skutorna.

Corinthian från 1911 är en klassisk deltagare har jag för mig.

En del verkar mest delta för att ha kul ihop. Det var ett rejält jippo när båtarna skulle kasta loss sista dagen.

Denna båt stack ut med vackert rött skrov och matchande fendrar

Varierande klädsel

Klädsel varierade också kraftigt. Alla ombord Viola hade lila t-shirt.

En satsade på kilt.
One Wave satsade på rosa. Här får de draghjälp ut från kajen.
Klassiskt vitt var dock den dominerande färgen.

Ont om vind i starten

Det tar ett tag när alla båtar ska ge sig av ut från kajten till startplatsen. De minsta ger sig av ut först och stora Cambria på slutet.

Dessa hade lite problem få upp det övre seglet (jag vet inte vad sådana heter, gör du?).

Bristen på vind gjorde att arrangörerna kortade av banan. Denna karta visar hur det var det tänkt men så vitt jag vet strök de ett par rundningsmärken och seglade aldrig väster om Cap d’Antibes.

Karta med bojar som visar själva tävlingsbanan
Tävlingsbanan. Lånad från regattans webbsajt.

Nu såg jag bara starten ett par gånger, jag har nämligen jobbat hårt med något annat. Ska strax komma till det men jag ska börja med lite andra uppdateringar.

Fullt på miljardärskajen igen

Den yttersta delen av Port Vauban är miljardärskajen. Där kunde man förr promenera men 2017 var det plötsligt avspärrat. Det hänvisades till terrorattentatet i Nice men alla andra begränsningar är numera bortplockade, men denna avspärrning består. Förra året gapade det tomt efter att diverse ryska oligarker fått sina yachtar beslagtagna. Men nu är det fullt igen.

Cambrias höga mast sticker upp när hon puttrar förbi dagens lyxbåtar.

Ombyggnaden av murpromenaden klar

Ombyggnaden av murarna i Antibes har varit en följetong under våren. Biltrafiken stängdes av i januari och bilparkeringen utanför restaurangen Vieux Murs plockades bort: Den är nu ersatt av en plantering med fikonträd och torktåliga växter.

Klart snyggare än den gamla parkeringen!

Victor Hugo-platsen har också fått lite nya planteringar för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen. Den är nu omdöpt till Jardin des Poètes och det sitter skyltar med citat från bland andra Fitzgerald, Maupassant och Verne.

Böcker från Rivieran på gång nu

Förresten, du har väl inte missat att jag nu jobbar som sjutton för att bli klar med mitt maratonprojekt Strövtåg runt Antibes. Nytt är dock att jag delat upp (och kraftigt stuvar om) materialet till inte mindre än tre delar som jag hoppas kunna publicera en per år. Takten beror på hur försäljningen av mina böcker går. Arbetet med dem gör att mina blogginlägg är en smula oregelbundna just nu. Lika bra jag återvänder till manusen direkt.

Vackra Cambria från 1928

PS! Andra år har det varit mer vind i seglen. Du kan se mina foton här.

Några av bilderna kom med i boken

Cambria kom med i Ett år runt Antibes.
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)