Vad gjorde Victor Hugo i Antibes egentligen?

Varför står Victor Hugo staty i Antibes? Blir de klara med strandpromenaden någon gång? Och vad ska jag ha för bild på framsidan av Strövtåg runt Antibes?

Det är tre frågor som jag funderar på just nu. Som du antagligen förstår så ligger jag inte direkt sömnlös över Victor Hugo men ägnar desto mer tid åt bokomslagsfrågan.

Tout ici rayonne, tout fleurit, tout chante, le soleil, la femme, l’amour sont là chez eux, j’en ai encore le resplendissement dans les yeux et dans l’âme Victor Hugo

Victor Hugo vallfärdade i Napoleons fotspår

Vi böjar med Victor Hugo. 1838 vallfärdade han till stranden där Napoleon landsteg 1815. I två timmar vandrade han i Napoleons fotspår, något som tydligen var en närmast religiös upplevelse.

Lite udda tyckte jag men en snabb titt på Wikipedia avslöjar att Victor Hugos pappa var officer i Napoleons armé. Dessutom verkar Hugo haft en ganska grandios självuppfattning. Kanske kände han något släktskap med Napoleon där? Någon mer koppling till Antibes har jag ännu inte hittat, men kanske någon som läser detta har?

Nyfixad 2013

Tio år sedan jag fotade hans staty första gången

Att jag ägnar mig åt Victor Hugo beror på att för tio år sedan dök hans staty plötsligt upp längs min dåvarande kvällspromenad. (Numera är det morgonpromenad för jag har blivit kinkigare med vilket håll ljuset kommer ifrån). Jag har ett svagt minne av att det var buskigt och risigt runt statyn innan platsen fick en ansiktslyftning. Jag har grävt och grävt och grävt i fotoarkivet i ett försök att hitta elva år gamla foton från platsen för att kunna visa före och efter och efter-efter-bilder.

För förra året var det dags igen, nu skulle bilarna väck. Platsen blev riktigt snygg. Nu pågår arbetet med att göra om resten av murarna i samma stil. Detta gör att alla foton i mitt fotoarkiv från murarna kommer att vara före-bilder om någon månad eller så. Det vore ju inte fel att komplettera med några efter-foton om man nu tänker sig ge ut böcker med foton… Just nu är allting tydligen avspärrat men jag väntar ivrigt på besked om att de blir klara.

Victor Hugo-platsen har blivit riktigt snygg

Djupdykningar i fotoarkivet

Av ovanstående kanske framgår att jag spenderat mycket tid med mitt franska fotoarkiv på sistone. Det är utspritt över fyra olika hårddiskar så det är en del bläddrande. Ibland blir jag förvirrad när jag hittar samma motiv med flera år emellan. Det är inte så märkligt när det gäller en staty, men att jag fotat samma målare mellan samma tallar med sju års mellanrum. Vad är oddsen för det?

Det är faktiskt snart tio år sedan mitt första planerade utgivningsdatum för boken Strövtåg runt Antibes. Jag tror att jag angett ett datum i oktober. Kanske blir det den dagen, bara tio år senare? Jag hoppas förstås att få boken klar tidigare. Inom någon dag planerar jag att presentera ett par kandidater till bokomslag för alla prenumeranter.

Lästips

Nu ska jag återgå till att klura på bokomslag men om du tycker att detta blogginlägg var i kortaste laget så kan jag tipsa om annan läsning. Exempelvis ett blogginlägg om paret som inte tar tio år på sig med en bok utan ska skriva tio böcker på ett år. Mitt blogginlägg har titeln Myt: Att det tar lång tid att skriva en bra bok. En rubrik som är lite ironisk i detta sammanhang.

Ska också lägga till att Biot och Tende har fått utmärkelsen ”Plus Beaux Détours de France”. Det verkar vara en av dessa organisationer som marknadsför söta byar. Finns ju blombyar och vackraste byn också.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)