Skidsäsongen har börjat i Tänndalen!

Vinterstudion har startat, rubriken snökaos har synts i media och skidspåren har börjat pistas i Tänndalen. Vintern är alltså här. Dessutom i rätt tid. För ett år sedan var det ont om snö. Det blev förvisso otroligt vackra bilder på fjället, men lite blött om fötterna. För två år sedan åkte jag upp en vecka senare och fångade snöiga spår och rimfrost på bild.

Fjällen är vackra i alla väder!

På plats för att intervjua ambulanssjuksköterska

Förra och förrförra året åkte jag hit främst för att jaga skidmil inför Vasaloppet. I år hade jag ett uppdrag att intervjua en ambulanssjuksköterska. Det visade sig vara en mycket trevlig man och jag lärde mig en hel del om hur det är att jobba på ambulansen. De verkade ha en trevlig kollegial samvaro men jag hoppas att jag aldrig behöver träffa dem i tjänsten så att säga. Ambulanser gör sig bra på bild, men jag vill hellre uppleva dem som fotograf än som patient.

Det var en ganska gråmulen dag när jag hälsade på hos ambulansen men jag tror att jag fick ihop text och bild så att uppdraget kan anses genomfört. Det är dock inte publicerat ännu så jag kan inte länka till det.

Hittills har jag skottat mer snö än skidat

För att komma till ambulanscentralen som ligger bredvid hälsocentralen fick jag först lägga en timme på att skotta snö på vägen. Vi har bytt entreprenör när det gäller snöskottningen i vägföreningen. Den gamla ansågs för dyr. Så nu får man vara beredd att gå ut med skyffeln själv ibland.

Dessutom kör den nya med plog istället för snöslunga. Finessen med snöslunga om ni inte vet om det är att det blir spikraka snygga vita kanter på vägen. Snön förpassas ut i terrängen. Med plog blir det istället stenhårda högar med brun-vita knölar lite här och var. Typ där man själv ska skotta in sin bil, eller där man ska kliva på med skidorna för att komma upp på läggdarna.

Gula 4,5 km spåret och dalslingan pistade

Vintersäsongen startar på riktigt den här helgen. Det är nu spåravgifterna börjar gälla. Från och med nu till långt fram på vårkanten kan vi förvänta oss perfekta spår – förutom runt påsk för då invaderas fjällen av kärringdj-lar som inte är läskunniga och tror att skyltarna med ”här gäller spårkort” och ”skidor på i skidspåren” inte gäller dem. Hoppas de blir överkörda av pistmaskiner hela bunten!

Skyltarna som är lätta att läsa hela vintern, förutom runt påsk.

Från och med den här helgen börjar spårkartan uppdateras (gamla systemet så länken bortplockad). Det har i lite olika forum ryktats att en del spår har spårats upp redan tidigare. Jag såg en del delvis igenblåsta spår av det när jag kom upp. Men nu börjar det nog bli på riktigt. Igår körde de upp det gula 4,5 km spåret och dalslingan. Spåren lär vara helt igensopade idag för det har blåst och snöat mer eller mindre oavbrutet sedan dess. Men jag tror att det är många som är på väg hit i helgen och då kör de nog upp nya spår även här. I Bruksvallarna var de ute och pistade imorse.

Härligt att pistmaskinerna är igång igen och fixar finfina spår åt oss.

Fjällvädret växlar snabbt som vanligt

Bilderna i det här inlägget är alla från två fotopromenader med skidor på fötterna. Jag kan inte säga att jag åkt skidor ännu, för det gör man inte med de skidorna som helt saknar glid. Men jag har pulsat i snö och promenerat omkring lite med skidor och stavar.

Om man inte vill betala för de pistade spåren är det bara att trampa upp egna. Det har jag gjort (mest för att komma upp till spåren och diverse fotovyer).

Den ena gången var det ”karaktärsdanande” väder hela vägen (det vill säga det yrde småspik och var jämngrått). Den andra gången inleddes likadant, men sedan sprack det upp och blev hur vackert som helst. Jag var på väg upp på kalfjället men när jag var nästan uppe och vände mig om så såg jag ett stort grått moln komma vällande mot mig. Ett sådant där som sopar igen skidspåren på nolltid och gör att man förlorar alla landmärken. Det var jag inte så sugen att uppleva uppe på kalfjället så jag vände skidorna hemåt och kasade iväg så fort jag kunde.

Fantastiskt vackert att komma upp på fjället men den där annalkande gråa väggen fick mig att snabbt vända neråt.

PS! Gillar du fjällen, så klicka på Funäsdalen för en översikt över ämnet och läsa mer om mina böcker.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)