1 maj i fjällen jämfört med förra året i Södermanland

Det är inte Valborg om det inte snöar. Det vet ju alla sedan gammalt. I fjällen har det varit en äkta Valborg i år. Det har inte varit något ihållande snöfall, utan mer snöbyar. Vi har också haft en och annan solglimt, inklusive en finfin solnedgång på själva Valborgsmässoaftonen men däremellan har det snöat, småregnat eller piskat ner isbitar.

1 maj 2020

Den nya snön har inte lagt sig som ett jämnt täcke ovanpå den betonghårda skaren utan vinden har transporterat omkring den. Det betyder att när man kommer på skidor så växlar underlaget. Ibland glider skidorna åt alla håll – mestadels snett bakåt i en hastighet som gör det svårt att hålla balansen.

1 maj 2020

Däremellan så hamnar man i små minisnödrivor. De är egentligen att föredra, man får förvisso mer träning per meter man rör sig framåt men det är mjukare om man skulle behöva landa. Men eftersom det är runt nollan så sugs den där snön fast under skidorna. Där bildar den styltor. De där styltorna glider förstås inte alls och det är lätt att stå på öronen när skidorna hugger fast i nysnön.

1 maj i Antibes vanligen badväder och liljekonvaljer

Valborg och 1:a maj är nog den högtid då vädret kan variera allra mest från år till år – och från plats till plats. Jag minns att när jag var student i Uppsala så drömde vi alltid om att kunna sitta utomhus i sommarklänning men att vi ofta fick plocka fram tjockjackan och retirera inomhus.

I Antibes är det oftast badväder första maj. Det kan förvisso också vara storm men det är vanligare med finväder. Vanliga år är också gatorna fulla med människor som säljer liljekonvaljer 1:a maj i Frankrike. Men i år är ju allt sådant inställt. Fransmännen får bara lämna sitt hem en timme per dag och enbart röra sig en kilometer hemifrån. Restriktionerna ska släppas på under maj månad är planen.

Förra året trubadurer på Qvarsebo kafferosteri

Förra året firade jag första maj genom att köra den så kallade Utflyktsvägen som research till boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Egentligen skulle boken redan varit skickad till tryck då men jag har alltid svårt att sätta stopp för research-biten. Det finns alltid lite till att upptäcka. Nu var det en bra tur då jag bland annat fick ihop en bättre bild till inledningen av kapitlet. Dessutom fikade jag på urtrevliga Qvarsebo kaffe. Det var extra mysigt eftersom trubadurer spelade. (I år har de öppet rosteriet för avhämtning lördagar och söndagar).

Nyrostat kaffe och trana i år också

Jag kan komma på två likheter med förra årets 1:a maj och årets. Det första är att jag sett tranor. Eller trana i singular i varje fall. Jag såg en första maj men kunde tyvärr inte fotografera den eftersom jag hade båda händerna på ratten. Hade åkt ner till byn för att hämta ut ett paket med en kjol. Tro det eller ej men för ett tag sedan var det så varmt att snötäcket sjönk en decimeter per dygn. Då kändes det som att min garderob bestående av ett par jeans och fem par långkalsonger behövde kompletteras.

Paketet kom i förrgår till Dosan, en ganska kul butik som har 178 sorters snus och rätt många sorters cigarrer. Jag brukar gå runt och titta nyfiket när jag väntar på att hämta ut något paket. Dock hade Dosan inte öppet. Det hade inte heller Hemma hos Edith så jag kunde inte fylla på med kaffebönor. Jag köpte några från Kenya sist, de var riktigt ljusa och hade en speciell syrlig och frisk smak.

Dokumentering av ripor fortsätter

Jag måste alltid ha minst ett projekt på gång och det jag lägger mest tid på just nu är att dokumentera hur riporna byter från vinter- till sommardräkt. I vinterdräkt ser riporna ut som vita bollar och när de kommer svischande i axelhöjd så kan man knappt tro att den där bollen ska kunna flyga. Men flyga gör de i sin fluffiga vinterkostym.

Idag strök några ripor förbi precis bredvid mig. Tyvärr var det sisådär en minut efter att jag noggrant hade packat ner kameran i ryggsäcken. Förutom ripor har jag hört orrar och sett spår av en tjäder. Samt sett en glimt av en trana. Det kan tänkas bli ett fågel-inlägg i bloggen så småningom.

Växlande vårväder i fjällen

Jag avrundar det här inlägget med lite fler bilder som illustrerar det skiftande vädret den senaste månaden. Det har snöat så mycket att ytterdörren inte gick att öppna på morgonen. Vinden drev ihop en snödriva som täckte ett halvt fönster. Det har också varit rejält töväder, sådant där att det varit lagom med shorts (jag tror jag fotade Frida Karlsson när hon svischade förbi i shorts en dag). Och allt däremellan. Får se vad maj har att erbjuda!

Tillägg 2022: Vill du läsa mer om hur årstiderna växlar i fjällen, läs gärna här.

chefstomaten