1 maj betyder liljekonvaljer i Frankrike

I tre år i rad har jag firat Valborg och 1 Maj i Antibes och tre år i rad har jag överraskats av antalet liljekonvaljförsäljare. Från slutet av april så dominerar liljekonvaljerna utbudet i blomaffärerna. De säljs i krukor för mellan €7 och €10 (för en ynklig liljekonvaljkvist). De säljs ihop med röda rosor och de säljs som små buketter. Konstgjorda varianter pryder alla chokladaskar och tårtor.

Den 1 maj exploderar antalet försäljare. De står med sina stånd längs alla stora vägar och i varenda gathörn. Barnvagnar, cykelkärror och kartonger fulla med liljekonvaljer (någonstans måste det funnits en väldigt stor skog).

När jag i eftermiddags satt och drack ett glas rosé på Le Vieil Antibes gick en försäljare förbi med hatten full med liljekonvaljer. Några timmar senare (när jag skulle handla ett middagsbröd) var hatten tom. Däremellan mötte jag otaliga fransmän med krukor och buketter i händerna.

Det är tämligen skickligt av mig att på tre år inte ha dokumenterat detta fenomen bättre. Eller tagit reda på vad liljekonvaljtraditionen kommer ifrån och har för betydelse. Skärpning! Men kanske någon som läser detta vet?

Fête du Muguet

Edit 2018: Liljekonvalj heter le muguet du mai på franska. Seden att ge liljekonvaljer till vänner för att bringa lycka härstammar från 1561 då den franske kungen delade ut konvaljer till samtliga hovdamer. Enligt ett dekret från samma kung, Charles IX, är det tillåtet för vem som helst att sälja blommor just den första maj.

(Bilden på den fritt växande liljekonvaljen är fotad i Sverige.)

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on maj 2nd, 2020 at 08:36 f m