Tomatsallad lyfter efter storstädning?

Någon som märkt någon skillnad på Tomatsallad på sistone? Här har nämligen pågått storstädning ett bra tag. Syftet är att göra sajten snabbare (eller i varje fall något mindre långsam) och lättare att hitta på (med nya menyer). Storstädning är kanske fel uttryck för det är verkligen ett gnetande i det lilla. Det finns stora saker jag också skulle kunna göra, som att ändra om i ämnen och etiketter. Men jag har hållit mig till att städa bland dessa. Exempelvis sortera upp så att alla inlägg som handlar om att vandra får två etiketter. Dels vandring generellt, dels antingen vandra i Sverige, vandra i Wales eller vandra i Frankrike. Förut var det lite mer blandat och jag hade till exempel både vandra Sverige och vandra i Sverige. Sådant lär inte vara poppis hos allsmäktige Google och underlättar inte för oss människor heller. Endera dagen ska jag göra samma städning vad gäller historia, vin och utflyktstips.

Favoriter ur arkivet lyfts fram på Facebook

Något som en del kanske sett är att jag onsdagar och fredagar lyft fram favoriter ur arkivet på Facebook-sidorna för böckerna Rivieran inom räckhåll respektive Strövtåg runt Antibes. De länkar jag lyft fram fick samtidigt nya ”utvalda bilder” (de foton som syns när man söker eller bläddrar bland ämnen och etiketter). De gamla fotona hade nämligen försvunnit på sisådär 1300 inlägg (jag tar det i omgångar att lägga till nya…).

Samtidigt gjorde jag om arkivsidan som hade havererat för vilken gång i ordningen vet jag inte. Det har varit ganska roligt att titta igenom gamla inlägg. En del är ganska korta och intesägande men en del pärlor har jag ramlat över om jag får säga det själv. Jag har också publicerat ett par långa epistlar som jag hoppas kan bli framtida favoriter. Till min genomgång av vår tågluff grävde jag fram nästan 90 bilder och artikeln om Chester tog också en bra stund att knåpa ihop.

Mellan varven är jag också ute och samlar bilder till framtida artiklar.

Bildspel och döda länkar har rensats bort

Tomatsallad har varit igång ett decennium nu och under dessa år har jag experimenterat rätt friskt. Ibland har jag lagt till massor av olika plugin som gjort fantastiska saker. Sedan har de slutat att fungera och så har jag fått en massa extrajobb med att rädda sidor, byta och rensa upp. Nu försöker jag därför bygga allting med de inbyggda möjligheterna så långt det är möjligt.

Det betyder hellre gallerier med småbilder än de bildspel jag var så förtjust i för 7-8 år sedan. Jag har också rensat bort döda länkar (med hjälp av plugin broken link checker som jag normalt ej har på då det tar så mycket prestanda men som jag slog på ett tag).

Även mina andra webbsajter har fått en översyn

Städrycket har även räckt till mina andra sajter. Jag skriver till exempel författartips på sajten Förverkliga din bokdröm. Jag blandar just nu tips för den som vill passa på och skriva om sitt liv med en del spekulationer om var bokbranschen är på väg och vad det innebär för författare (hur ska jag utforma nästa bok när det inte kommer finnas några bokhandlar att sälja den i typ).

Jag har också städat en hel del på sidorna för Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Det finns nu en riktigt snygg sida med bakgrunden till boken. Samt en sida för media. När jag lyfte ut denna info från huvudsidan blev den tydligare. Den senare skulle jag helst bygga om så den är gjord med de inbyggda blocken och inte specialplugin. Jag har gjort den ombyggnaden här på Tomatsallad för sidan med all research till boken.

Att läsa böcker har jag inte tagit mig tid att göra, men jag hoppas att andra gör det.

Patreon eller e-böcker?

Det är välbehövligt att städa en webbsajt emellanåt men lite grann har jag ägnat mig åt detta för att smita från de större frågorna som varifrån ska jag få intäkter i framtiden. För just nu är skrivandet ingen sidohobby utan min huvudsysselsättning. Och tyvärr lägger de flesta mer krut på att debattera Corona än på att köpa böcker.

Jag har så smått sparkat igång ett Patreon-konto. Det vill säga, jag har loggat in på ett jag startade för fem år sedan och konstaterat att det var tomt. Det är en start i alla fall :-). Jag har också börjar klura på att återanvända en del material från Tomatsallad tillsammans med nyskrivet för korta e-böcker. Men det är alltid en tröskel att göra något nytt som jag aldrig gjort förut.

Mer artiklar och mindre städning framöver?

Det finns mer att göra på sajten. Mycket mer. Men min tanke är att den närmaste veckan koncentrera mig på att producera material istället. Exakt vad jag ska skriva vet jag inte riktigt, jag har ju många idéer på vad som vore taktiskt utifrån vad som är populärt just nu. Men det blir bäst när jag skriver det jag har lust med vilket sällan är det som är taktiskt. Ha en bra dag och bjud gärna in en kompis att prenumerera.

Ett av mina projekt är att dokumentera hur riporna byter från vinterdräkt till sommardräkt.

Uppföljning: bloggrekord och ny bok

Ett halvår senare kan jag berätta att i juli slog Tomatsallad läsarrekord. Sedan dess har bloggen bytt webbhotell vilket förhoppningsvis ska göra tillgängligheten stabilare. Jag har också skrivit en helt ny bok.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)