Väster om stan och andra smultronställen utanför Linköping

Med tanke på att den här bloggen heter Tomatsallad är det antagligen ingen överraskning att jag är något av en konnässör när det gäller tomater. De fastnar ofta på bild när jag fotar franska matmarknader, med jämna mellanrum gör jag egna odlingsexperiment och jag äter dem ofta – när de är i säsong. Däremot får de trötta vintertomaterna som ligger plastförpackade i byttor stanna kvar på stormarknaden.

Ett ställe där jag gärna handlar tomater är Rökinge gård utanför Linköping. Det är en liten omväg att köra dit när jag kör bil mellan Stockholm och Göteborg, men jag gör gärna den avstickaren för att handla ett par påsar med olika sorter. De röda avlånga som är goda i ugnen och de mellanstora av olika färger som hamnar i sallader. Det spelar aldrig någon roll hur mycket jag köper så önskar jag ändå att jag hade köpt lite till några dagar efter att jag kommit hem.

Väster om stan – trevligt nätverk nordväst om Linköping

Rökinge gård är med i det trevliga nätverket Väster om stan som har sloganen utflyktsmålen dina vänner talar om. Jag är en varm anhängare av den typen av nätverk. Det underlättar verkligen för oss som gillar utflykter att trevliga ställen samarbetar. Det betyder nämligen att det räcker att man springer över ett, för att få tips om flera andra.

Det är en sak att veta att ett ställe existerar, men på detta sätt får man reda på vilka som har öppet just då och annat som är aktuellt. Exempelvis så brukar Väster om stan-nätverket ordna gemensamma aktiviteter, som Väster om stan-dagen. Då håller alla öppet för spontana besök, även de som normalt behöver förbokas. Nästa Väster om stan-dag var tänkt att äga rum 9 maj 2020 men inget blir ju som det var tänkt denna virusvår. Just att många människor gör samma sak samtidigt på samma plats(er) är ju inte årets melodi direkt. En del av nätverkets medlemmar kan flytta utomhus med sin försäljning för att minska ner risken för smittspridning, men alla kan inte det.

Hagdahls smedja

En av de medlemmar som under våren har flyttat ut sina varor och haft försäljning utomhus är smedjan. Det är tack vare smeden Stefan Hagdahl som jag känner till nätverket. Han tipsade mig om det en gång i tiden och bjöd in mig på besök i smedjan. Jag tackade för tipset genom att när jag i somras tipsade om smultronställen i P4 Radio Östergötland lyfte jag fram nätverket.

Fika på Boställets vedugnsbageri

När jag delar bilder från Östergötland i sociala medier så kommer de ofta från området runt Boställets vedugnsbageri. Det beror dels på att det ligger i så fina omgivningar. Sedan är jag där titt som tätt. De bakar så goda bröd och serverar gott kaffe från Vadstena rosteri.

Förr så ingick en brödbuffé i luncherna vilket var perfekt för det gjorde det möjligt att testa igenom vilket bröd som var godast och genast borde inhandlas. Men buffén har strukit med av Corona (alltså den har plockats bort av smittspridningsskäl). Men fiket är fortsatt öppet och har många platser utomhus. När du ändå ska handla bröd kan du passa på och handla min bok samt andra fina presenter i butiken.

I boken har jag också med Vreta klosters kyrka

Det finns fler medlemmar i nätverket än de jag nämnt ovan, gårdshotell med islandshästar, nostalgimuseum. loppis och krukmakeri. Sedan finns det ställen som inte är med i nätverket, men som hamnat i samma utflykt i min bok. De här bilderna kommer från en av de märkligaste byggnaderna i Sverige. Passa på och besök Vreta klosters kyrka när du har vägarna förbi. Därifrån är det heller inte långt till Bergs slussar.

Vill du ha fler utflyktstips, spana in vad jag skrivit mer om Östergötland eller välj ett annat landskap på Sverigesidan.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)