Nostalgiskt besök vid Bergs slussar

Jag har alltid haft en romantiskt idé att jag skulle vilja cykla, paddla eller åka båt längs hela Göta kanal. Man kan ju fråga sig varför det aldrig blivit av när jag nu drömt om det så länge. Vet inte om orsaken till denna önskan är chansen att kunna fotografera hela Göta kanal eller om mina ivriga försök att fotografera slussar när jag passerar förbi beror på att jag egentligen drömmer om att åka på vattnet.

Bergs slussar ligger en dryg mil utanför Linköping, ett ganska perfekt utflyktsavstånd kan man tycka. Men trots att jag bodde i Linköping i fem år har jag bara besökt Bergs slussar en handfull gånger. Jag var helt cykelburen på den tiden och de första åren tyckte jag det var alltför långt att cykla dit och de sista åren alltför kort. Livet före och efter Vätternrundan. Vättern gav nya perspektiv på sträckor, en grym kondis och ”tvingade” mig upptäcka halva Östergötland från en cykelsadel. Men till Bergs slussar blev det inga träningsrundor.

Däremot var jag någonstans i närheten på fest en midsommarafton. Det var maskeradtema och mycket livat. Jag och min kompis hade tur och lyckades ockupera en hörnsoffa framemot småtimmarna. Där sov vi gott och var mycket nöjda. Tills jag fick för mig att jag nog borde gå och justera vätskebalansen. När jag återkom var det någon som helt sonika snott min soffdel. Nåväl tänkte jag, jag är ju inte beroende av varken buss eller bil för jag har ju cykel. Det här var en vecka efter fullföljd Vätternrunda så det var självklart ingen som helst match att rulla hemåt. Tvärtom minns jag fortfarande hur vacker morgonen var. Några foton från denna cykeltur har jag inte, det var före digitalkamerans tidsålder.

Foton blev det några stycken igår. Jag körde bil Götebog-Stockholm och när det sprack upp och solen tittade fram fick jag för mig att jag skulle ta en svängom Bergs slussar. Jag var dessutom hungrig och tänkte att istället för att tugga i mig min miljarte hamburgare så kunde jag passa på och testa ett smultronställe. För jag hade för mig att det fanns ett ställe precis bredvid kanalen i Berg. Kunde inte riktigt minnas om det verkligen var ett smultronställe eller bara ett dussincafé med perfekt läge. Frågan förblir obesvarad. Fröken Jennys var ordentligt igenbommat och såg ganska sjavigt och urblekt ut så här års.

Stigen längs kanalen såg dock lika lockande ut som jag mindes den och jag var rätt sugen på att vandra iväg mot Borensberg. Istället återvände jag till bilen för vidare färd mot hamburgeställe. UTAN att gå ner till Roxen och fota den berömda slusstrappan. Jag har helt enkelt aldrig gjort det och tänkte inte på att det ju självklart är nerifrån jag borde fotografera slussarna. Totalt sett lyfts båtarna nästan 19 meter vid Berg (Wikipedia säger 29 men kartan på platsen och Göta kanals webbsajt säger 19 så jag kör på den uppgiften). Jag får väl åka dit igen. Kanske med båt nästa gång?

Varit på återbesök, men fortfarande med bil

Sommartid är det mer människor vid Bergs slussar, de väntar alla på att få se någon båt slussas i kanalen.

Sida i boken Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm som finns att beställa i närmaste bokhandel, eller på trevligt fik i närheten, läs mer i artikeln Väster om stan.

Editinfo: sista stycket tillagt 2020.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)