Är Hotel Le Provençal på väg att väckas ur sin törnrosasömn nu?

I 50 år har art déco-pärlan Hotel Le Provençal i Juan les Pins aspirerat på titeln Världens största övergivna hotell. Men kanske är den eran över nu? Det sägs att det gamla lyxhotellet ska byggas om till ännu lyxigare lägenheter. Detta har varit på tapeten länge nu men kanske är det äntligen på gång? Enligt de senaste planerna jag läst ska det vara klart 2023. Vi får väl se.

Soon stod det på huset 2009.

Skapades av Gould under Juan les Pins storhetstid

Före 1880 var Juan les Pins en pinjeklädd strand mellan Antibes och fiskelägret Golfe-Juan. Stranden användes som utflyktsplats och vedförråd av Antibesborna. När den franske författare Guy de Maupassant seglade förbi 1887 spådde han att Juan les Pins skulle bli den allra vackraste resorten. Det råder delade meningar om hur fint Juan les Pins blev. En del tycker att det är ett förfärligt exempel på exploatering medan andra håller Juan les Pins för den finaste badorten längs hela kusten.

Juan les Pins första storhetstid var 1920- och 1930-talen. Flera amerikanska par var aktiva när Juan les Pins skapades. Ett var paret Gould. Järnvägsarvtagaren Frank Jay Gould och hans fru tredje fru Florence (som han friade till samma dag de träffades) hade en representationsvilla i Cannes men de bodde i Juan les Pins. På ett par ställen har jag läst att de bodde i Villa La Vigie i Juan les Pins, granne med Belles-Rives nära småbåtshamnen och stranden Gallice. Hos Wikipedia anges istället deras hem till Soleil d’Or. Jag gissar att de kanske bodde på mer än en adress.

Bakom tallarna anas Villa la Vigie. Villan är byggt 1912 i neo-medeltida stil och köptes av Gould 1928. Till vänster utanför bild är Belles-Rives.

Både Florence och Frank Jay var aktiva i skapandet av det magiska Côte d’Azur, Florence introducerade vattenskidåkning medan Frank Jay byggde bland annat Casinot och Hotel Le Provençal. Det senare öppnade 1926. (Tre år senare öppnade ett annat av Goulds skapelser, Palais de la Mediterranee på Promenade des Anglais i Nice. Jag nämner det eftersom dess historia är ännu mer färgstark än den här berättelsen). Hotellet blev en omedelbar succé. Det överlevde andra världskriget och hade en andra storhetstid efter en rejäl renovering.

Alla som var något hängde på Hotel Le Provençal

Listan med vilka kändisar som partajat på Hotel Le Provençal sammanfaller i princip med alla som besökte franska rivieran i allmänhet och Juan les Pins i synnerhet. Under hotellets glansdagar festade Frank Sinatra och Marilyn Monroe här. Edith Piaf dansade i balsalen, Ella Fitzgerald sjöng serenad från ett fönster och Winston Churchill hängde i baren. Charlie Chaplin hade en romantisk affär på hotellet. Givetvis var även paret Fitzgerald där, de bodde ju praktiskt taget med krypavstånd hem.

Juan les Pins 2009 sett från båten som då gick till St Marguerite (går för närvarande bara från Golfe-Juan).

En bild på Hotel Le Provençal gav massor av ögonvittnesskildringar

Bakgrunden till det här blogginlägget är att jag delade en bild på hotellet tillsammans med en kort version av hotellets historia på Facebook-sidan Strövtåg runt Antibes (som delar namn och delvis innehåll med ett av mina mest ambitiösa bokprojekt). Bilden fick massor av kommentarer. Dessa vill jag spara och då bloggen fungerar både som mitt researcharkiv och mitt skyltfönster för nuvarande och framtida läsare, blev det till att jobba lite. Jag plockade fram manuset för att repetera vad jag skrivit, googlade efter mer info samt gjorde en djupdykning i fotoarkivet (hade jag varit i Antibes hade det varit snabbare att knata över till Juan les Pins och ta lite nya bilder men nu skriver jag detta i Sverige).

Bild tagen från fyren La Garoupe i juli 2019.

Något jag tyckte var särskilt intressant var att flera personer berättade att de bott på hotellet på 1960- och 1970-talen medan det fortfarande var hotell. Dessa hotellgäster rapporterade om en aura av dekadens, även om storhetstiden sedan länge var över. Jag fick veta också veta att 1967 låg Juliens hårfrisering i hotellet. Då kunde gästerna åka vattenskidor bakom en Riva-båt från bryggan vid Belles-Rives. Sådana här ögonvittnesberättelser tycker jag är så intressanta.

En av de som skrev hade bott i ett av rummen högst upp med pelare. Fin havsutsikt därifrån.

Jag fick också höra om rykten att hotellet stängt för att det spökade samt att shahen av Iran köpt huset för att bygga om det till privatpalats. Men han störtades innan det blev av. Inget av dessa berättelser har jag kunnat hitta några källor på, men tar gärna emot sådana om någon har.

Juan les Pins lever upp på sommarkvällarna. Det är mer vanliga människor och färre Hollywood-stjärnor nuförtiden.

Hotellet ska förvandlas till lyxlägenheter

När jag kom till franska Rivieran för tio år sedan var Le Provençal på väg att väckas ur sin törnrosasömn. Det glänste nymålat och överallt fanns reklam för blivande lyxlägenheter. 290 hotellrum skulle förvandlas till 56 lägenheter. De skulle ha tillgång till vinkällare, en biograf samt golfsimulator. Men en lågkonjunktur kom emellan och sakta försvann reklamen. Den som då ägde huset var Cyrill Dennis som lär ha betalt £48 miljoner för det. Han är numera bortgången men nuvarande ägare, John Caudwell, har liknande planer. Fast nu ska det bli tio till tjugo gigantiska lyxlägenheter.

Så här såg det ut runt hotellet 2009.

Fler intressanta byggnader i Juan les Pins

Om du gillade detta inlägg vill du kanske läsa om andra byggnader i Juan les Pins? Ta en titt på några av mina äldre kortare artiklar (inte lika arbetade som denna):

När jag googlade efter information till den här texten sprang jag även över det förslaget till vandring bland historiska byggnader i Juan les Pins.

Idag är det ej tillåtet att bygga så här höga och stora byggnader så pass nära kusten. Det gör byggnaden attraktiv.

Har du några minnen från Le Provençal? Eller något annat som är relevant? Skriv en kommentar i så fall. (det går bra skriva en rad även om du bara vill säga att du uppskattade artikeln). Till sist påminner jag om möjligheten att prenumerera på bloggen samt uppmuntrar alla att ta en titt på mina böcker.

Uppdatering juni 2022

Nu är byggnaden täckt av byggställningar och det finns ett flådigt säljkontor bredvid. Men det fanns inte en byggjobbare så långt ögat kunde nå. Häng med på arkitekturvandring.

2024 händer det saker?

Provencale 2024
chefstomaten