Kan något av detta bli ett bokomslag månntro?

Egentligen började det närma sig läggdags för min del. Vi höll precis på och avrundade middagen och det var mest en fråga om den skulle avslutas med en espresso och lördagsgrappa eller på något annat sätt. Då tittade jag ut och insåg att det för första gången på evigheter faktiskt varken regnade eller blåste halv storm. Vi hade kunnat sitta ute och äta (om vi hade haft tillräckligt med myggmedel på oss). Dessutom var det verkligen fint kvällsljus, perfekt fotoväder. Alla väder är förstås fotoväder men nu hade jag porträttfoto i en viss miljö i åtanke. Dels är det svårt att göra miljön rättvisa i hällregn och dels ville jag ha ett porträtt utan mössa, vantar och långkalsonger. Visserligen får en fotomodell emellanåt stå ut med att vara felklädd, det kan nästan sägas vara tradition att jag ska frysa varje gång jag ska ha nya författarbilder (med undantag för de som är tagna sommartid i Antibes).

Nytt bokprojekt betyder nytt bokomslag

Häromdagen avslöjade jag vad jag ägnat den här corona-våren till, att jag inte bara städat blogg i evinnerlighet utan även skrivit ett nytt manus. Eller halvskrivit första utkastet i varje fall. Jag nämnde också mina planer på att testa crowdfunding för att finansiera utgivningen (det vill säga att ta in förbeställningar).

Det känns som att ett färdigt bokomslag skulle vara bra i informationskampanjen. Anneli som gjorde omslaget till Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm är vidtalad. Hon är förvisso mitt uppe i flyttstök just nu men jag kan ju fixa underlaget i varje fall.

Skarvarna eller Hamrafjället plus författare på omslaget

Min tanke är att Skarvarna eller Hamrafjället bjuder på attraktiva vyer som kan ge köplust. Dessutom har de viktiga roller i boken, Hamra som blomsterfjället och Skarvarna som gett namn till Skarvarnagruppen inom Helagsskollan (geologi med andra ord).

För att sätta piff på omslaget behövs något i förgrunden. Det kan vara en blomma, en ren, en ripa eller en människa. Det är enklare att regissera en människa att ställa sig på rätt plats. Eftersom boken handlar om mina utfärder och irrfärder i området så passar det extra bra att ställa dit mig själv. Plus att jag inte kräver något arvode. Många bra saker på samma gång. Förutom att jag har svårt att även stå bakom kameran.

Vi fick bråttom för solen var på väg ner

Jag rekryterade Kocken för att hålla i kameran och trycka på avtryckaren och så gav vi oss av uppåt. Vi hade bråttom för solen går ner betydligt tidigare så här års än för en månad sedan. Jag hade två platser i åtanke och vi hann till den ena. Min tänkta vy var dock nedsänkt i mörker så vi testade lite andra.

Flera bilder blev ok men tyvärr har jag ännu inte hittat någon bokomslagskandidat. Det finns både tekniska och motivmässiga förbättringsmöjligheter. Till de tekniska hör balansen i kompositionen det vill säga att jag ställt min fotograf och mig på fel ställe i förhållande till omgivningen (varken Hamrafjället eller Skarvarna syns till). Sedan har jag emellanåt placerat oss fel i förhållande till objektiven så att jag blir en prick i fjärran. Sedan är många bilder oskarpa eller har skärpan på fel ställe (vi hade som sagt halvsprungit upp efter en god middag).

Coronafrisyr, dubbelhaka och mygg ska helst inte synas

Det finns en och annan bild som trots avsaknad av rätt fjäll ändå hade dugt långt, om vi inte ovanpå de tekniska utmaningarna har de motivmässiga. Det ska ju vara en snygg bild. Då går ett moln av myggor bort. Det gör också skidjacka ovanpå tre tröjor eftersom det inte är den mest smickrande utstyrseln i garderoben. Sedan har jag visst skaffat mig dubbelhaka sedan jag ställde undan skidorna för säsongen och satte mig framför datorn (ajdå).

För att bilderna ska stämma när boken kommer ut vill jag plocka bort de urgamla glasögonen som jag hoppas snart ska vara historia. Men det hade varit bra om jag hade lagt dem i ett glasögonfodral istället för att hålla dem i handen (de syns mer då än om jag hade haft dem på näsan kan jag berätta). Lägg till att min corona-frisyr kräver hatt (som helst ska sitta åt rätt håll eller i varje fall inte dölja ögnonen). Sedan ska jag låta bli att blunda, undvika konstiga miner och hålla huvudet rakt. Det blev lite för mycket på en gång.

Nya tag och nya ämnen på bloggen

Vi tar nya tag imorgon hoppas jag. I varje fall om YR har rätt i sin prognos att regnet ska hålla upp på eftermiddagen. Det blir dock inga fler blogginlägg i ämnet, i varje fall inte på ett tag för nu har det varit väl många bilder på mig ett tag. Vad det blir nästa gång och när det blir får vi se!

chefstomaten