När kan jag åka till Frankrike igen?

Det korta svaret: vet ej. Men det dröjer nog ett bra tag. Särskilt om du förväntar dig att semestern i Frankrike ska se ut som den gjorde förra sommaren. Frankrike håller på och öppnar upp från sin åtta veckor långa totala nedstängning, confinement. Det första steget (som jag nämnde i min rosévinsgenomgång) var i mitten av maj när folk i de minst drabbade områdena kunde röra sig 100 km hemifrån istället för 1 km och utan tidsrestriktion. Även stränder öppnades dagtid. Men bara för bad, inte för att uppehålla sig på.

Nästa steg tas 2 juni. Då slopas 100 km-regeln och det är fritt att röra sig inom landet. Uteserveringar, parker, museer och stränder öppnar igen. Avstånd ska hållas och det är max tio personer som får samlas. Ansiktsmasker är obligatoriskt på allmänna kommunikationer och rekommenderas i många affärer [info rättad, se kommentarerna]. Masker har delats ut till alla hushåll. Den franska gränsen är officiellt stängd till 15 juni och biografer öppnar först efter 22 juni. Denna info har jag hämtat från nätet, bland annat Riviera Radio och bloggen Franska fönster. Hittar man inte till dessa källor så finns alltid UDs app resklar. Alla uppdateras regelbundet.

För svenskar 15 juli, inte 15 juni

På tal om UD (som inte heller är en resebyrå) så avråder svenska UD från alla icke nödvändiga utlandsresor till 15 juli. Sverige har som bekant valt en lite annan väg för att hantera utbrottet av covid-19 än en del andra länder. Jag håller mig borta från den debatten, jag noterar bara att det förekommer spekulationer om huruvida det påverkar svenskars möjligheter att resa i sommar.

Folkhälsomyndigheten hade lovat besked om sommarens resor häromdagen, men det sköts upp en vecka. Än så länge gäller rekommendationen max en till två timmars resa från bostaden. Allt detta finns på förstasidan på alla media.

Egen bil bättre än flyg eller tåg för närvarande

Om man nu ändå behöver resa så kommer nästa fråga: transportsätt. Norwegian har under den här krisen köpts av kineser men SAS lever när detta skrivs fortfarande. SAS uppdaterar sin sajt regelbundet med information om vilka länder de trafikerar idag och när de planerar att återuppta olika rutter. För närvarande är det klent med flyg till Frankrike. Däremot flyger Air France i Frankrike. Enligt ett rykte så kör alla flyg i dagsläget med lägre beläggning, detta för att kunna ha avstånd mellan passagerare. (Vet dock ej om det är sant).

Tågen längs franska rivieran rullar igen i tätare trafik (under nedstängningen gick bara enstaka). Snälltåget som kör nattåg till Berlin inväntar UDs klartecken innan de börjar köra igen. Detta hittade jag i gruppen Tågsemester. (Vi kommer skriva en rad på Rivieran inom räckhålls FB-sida när det är mer görligt att åka tåg i Europa igen).

Den skedmatade generationen

Inspirationen till det här inlägget kommer delvis från en Facebook-grupp. Ursprungligen var det en grupp där boende på franska rivieran utbytte tips på fina vandringsleder, nya restauranger och olika event. Lite nu och då har det såklart dykt upp mäklare och uthyrare så ett tag liknade gruppen mer en uthyrningssajt än ett diskussionsforum.

Den senaste tiden har gruppen fått ett gäng nya medlemmar som alla ställt samma fråga: ”När kan vi åka till Frankrike igen?” Ingen av dessa har såvitt jag sett bidragit på något sätt till gruppens gemenskap genom att dela med sig av sin tid, kunskap eller trevlig stämning. De har bara använt gruppen som en privat resebyrå.

Grupper bygger på att alla hjälps åt

Några medlemmar var hjälpsamma och svarade om och om igen. Men några började efter ett tag fråga om inte folk kunde ta och scrolla lite. Samma fråga var ställd om och om igen och svaren fanns där om och om igen. En av dessa nya svarade ärligt att det orkade hen inte.

Jag blev en smula chockad. Det var ju förvisso ärligt att erkänna att hen tänkte sig att andra människor skulle skedmata hen med information utan att hen behövde lyfta ett finger. Men vilken brist på respekt för andra människors tid!

Till svar fick jag härskartekniken vad är du förbannad över och sedan blev jag kallad nät-troll. Då lämnade jag gruppen.

För sju år sedan fotade jag segelbåtar

Den andra inspirationen till den här texten är att jag gick igenom några av de 850 utkasten på den här bloggen. En del innehåller bara en rubrik som jag tänkt skriva. Andra innehåller en bild från Instagram. Ett tag hade jag ett plugin som tog alla mina Instagram-bilder och förvandlade dem till utkast. Tyvärr slutade det att fungera. Lite synd för en del av mina senaste bilder är verkligen fina (om jag får säga det själv)

Här kommer mina Instagram-bilder från månadsskiftet maj-juni för sju år sedan. Då spenderade jag mycket tid på att fotografera de stora skutorna som deltog i regattan Voiles d’Antibes. Årets upplaga har flyttats fram till 16-20 september, vilket kanske är en fingervisning om när Frankrike förväntas ha tagit ytterligare några steg mot det nya normala. Det är en ganska stor cirkus när båtarna intar Port Vauban och normalt en folkfest. September är för övrigt en fantastiskt trevlig period att besöka Rivieran med svensk sommartemperatur och högsäsong för färska grönsaker.

Visst längtar jag ner till Antibes

När jag ser bilderna ovan så längtar jag såklart ner till Frankrike så som det var förut. Till ljumma sommarkvällar, solmogna meloner och den dagliga turen till bageriet. Tänk att jag en gång muttrade om att det bara var frimärksstor yta på stranden! Eller gnällde över att det var för varmt!

Då visste jag inte att det verkligen inte var något att gnälla över. En författarkollega var igår inne på samma sak. Hon delade en bild från en tågluff för ett år sedan där hon skrev något i denna stil. ”Tänk att för ett år sedan kunde vi sätta oss på tåg när som helst och åka vart som helst – och vi gnällde över regnet”.

Fokus på att upptäcka närmiljön ett tag

Världen är lite upp och ner just nu. När jag i början av mars pratade med en kompis som då sa att hon trodde att hennes skrivresa i juli skulle bli inställd så tyckte jag att hon var pessimistisk. Nu blev det så.

Jag tänker att istället för att ”tjuvåka” ner till rivieran och svettas i ansiktsmask så fokuserar jag på att utforska närmiljön ett tag. Det finns en hel del kringlor som visar sevärdheter som kanske inte hamnar på listorna med ”100 ställen du måste uppleva innan du dör”, men som är väl värda ett besök. I sommar ska jag svänga av och se så många av dem jag bara hinner.

Gör det du också!


PS! Prenumererar du så kan du följa mina strövtåg och märker när jag åker till Frankrike igen. Det kanske blir lagom till regattan i september eller något helt annat tillfälle. Vill du kan du också läsa vad andra saknar mest från Frankrike.

chefstomaten