Varma croissant och kallt rosévin – detta saknar vi allra mest från Frankrike

Häromdagen åt vi en lammstek från andra sidan jordklotet som smakade kofta. Att vi handlat lamm från Nya Zeeland beror på att vår hovleverantör av nötkött, vars djur betar längs Ljusnans stränder inte har slaktat på länge. Så om vi vill ha kött får det handlas i vanlig matbutik. I matbutikerna i Funäsdalen är utbudet inte så stort och ibland är variation trevligt. Därför blev det en fryst lammstek men det är den sista för en långt tid framöver.

Den kofta-smakande lammsteken blev dock helt ok med ett rejält lager nymald madagaskar-peppar. Denna peppar har jag köpt i en av de små kryddbutikerna i gamla Nice. Tipset fick jag från en god vän (med bloggen french lessons) när jag gjorde research till Mitt Nice. Så småningom testade jag den och fick instämma, den kan verkligen lyfta en maträtt. Varje pepparkorn har en liten svans och den är mycket mer aromatisk än vanlig peppar. Mitt förråd är nästan slut och därför längtar jag extra mycket ner till Frankrike just nu.

Saknar vardagslivet allra mest

Det jag saknar mest från mina somrar i Antibes är vardagliga saker. Det är morgonpromenaden till bageriet och doften av varma croissanter. Det är att promenera över Cap d’Antibes och flyta på favoritstranden och filosofera över mitt senaste manus. Det är att gå till marknaden och handla riktigt fina tomater. Sedan saknar jag förstås att umgås med de personer jag brukar träffa där nere.

Å andra sidan vet jag ju inte hur många som verkligen är på franska rivieran i sommar och vilka som väntar med resandet. Årets sommar ser nog inte ut som andra somrar. Jag läste någonstans att stränderna desinficeras varje natt och kan inte låta bli att undra vad det gör med vattenkvaliteten.

Många längtar ner till sin favoritrestaurang

Min lista på saker jag saknar allra mest är på intet sätt unik, snarare tvärtom. Vi är många som längtar ner till just de vardagliga bestyren. På Rivieran inom räckhålls konton i sociala medier har jag och Maria Unde Westerberg på sista tiden diskuterat med våra följare vad vi saknar allra mest från Frankrike. Vad längtar vi efter att göra när vi kommer ner igen? Ett genomgående tema är att många undrar om deras favoritrestaurang, favoritbar eller favoritbageri finns kvar (jag vet att min favoritkvarterskrog är såld). Många längtar efter att besöka sitt favoritvattenhål igen med vännerna.

Flera av berättelserna var så fina att jag vill bevara dem. Dessutom ger de tillsammans en bild av den här våren. I sociala medier kan saker försvinna så därför har jag lagt lite tid på att flytta över texter hit där jag betalar för lagring och därför kan styra att det bevaras. Eftersom jag inte har frågat om jag får spara människors historier vidare så jag skriver inte vem som sagt vad, utan citerar bara texterna. Jag börjar med en text jag la upp på Instagram som föranledde en diskussion om Orangina och annat ät och drickbart.

Nostalgi att dricka Orangina

När jag (Kristina) reste i Frankrike som barn så drack jag alltid den gula läsken orangina. Då fanns den inte i Sverige så det gällde att passa på. Idag är det andra drycker och maträtter som jag passar på och äter när jag är i Frankrike. Jag går till marknaden nästan varje dag för att handla tomater, jag botaniserar bland roséviner och åker gärna till Nice och handlar Madagaskar-peppar. Dessutom äter jag mer anka, skaldjur och lustiga bakverk. Vad har du för något som du bara äter i Frankrike?

Många matvaror bland svaren

Ta en stå-kaffe i bageriet när jag köper morgonbröd ???? Det gör jag aldrig här hemma. ?

Det blir moules, oliver på marknaden och nån tarte på bageriet.?

Dourade, moules, oliver och pain chocolat ???

Eclairer smakar bäst i Frankrike. Och ja, Orangina med is är gott i hettan. Jag tror inte att Orangina säljs i Sverige.

Riktigt god mozzarella

Poilâne-bröd, så gott surdegsbröd som bakas i Paris ?

Café gourmand! Bara franska patisserier som gör de bästa desserterna, exakt som vanligt men också i miniformat?.

Vågar knappt erkänna det (med risk att underminera uppskattningen av det fina franska köket) men såna där små färdiga desserter med varierande naturlig (kemisk) pistage-smak från Carrefour … ? Guilty pleasure?

Orangina fortfarande topp 5. Mer än bara en simpel läsk. Fick min första på Cour Mirabeau i Aix när jag läste franska 1975. Annars helt OK med de monstruösa ostronen på Café de Turin i Nice.

Åh – jag har också Oranginaminnen från när jag var liten. Njuter faktiskt av den då o då även nu för tiden ?

Pain au chocolat ?

Pastis & tunna provencalska pizzor!✨ Men även lindblomste, kastanjepuré, Socca.. Ja listan kan göras lång, längtan dit är stor!??

Rivieran inom räckhåll firade ett år

Parallellt med ovanstående konversation på Instagram så hade jag och Maria också en tävling med anledning av att Rivieran inom räckhåll fyllde ett år. I juni 2019 stod vi i en knôkfull bokhandel och signerade böcker för glatta livet. Då hade vi aldrig kunnat ana att ett år senare så får man samlas via Zoom istället.

För att fira detta tävlade vi ut en bok. Vinnaren har precis blivit utsedd från nedanstående bidrag.

Till Cannes la boccas boulangerie vi går
Då frukostbröd och eclairs vi får
Vi njuter av frukost och sol i staden
Efter en härlig pw efter strandpromenaden
På vägen tillbaka finns ”vattenhål ”?
Vi höjer då glaset och säger skål?
Kanske rosé eller möjligen bubbel
Så njuter vi av livet helt utan trubbel.

Solstol på beachen mellan La Bocca o Cannes med en Apparel spritz,fisksoppa o ett glas Rose

Om jag med nästa blinkning kunde vara där så är det i Nice, denna vackra pärla där alla färger är dom rätta! Gula cour de Saleya, turkosa medelhavet, gröna berg, och blek rose i glaset?

En frankofil ville slippa bil
Och ta ett tåg
till det vackraste hon såg,
klimatsmart mot söder
i lagom fart.
Att få vila hjärnan
på franska rivieran
Och njuta av ett kallt glas vin.
Tack för alla tips!
Maria och Kristin (a)

Alltså, jag älskar kontrasterna mellan kvarteren, älskar kustremsan, alla fik och att bara njuta av något lätt och strosa vidare ..de varma vindarna, dofterna, smakerna, människorna- vissa riktiga original ? Jag skulle nog först bara strosa runt och sedan äta något riktigt riktigt gott ?♥️?

Längtar efter allt som har med ?? att göra?

Morgonkaffe på balkongen, se horisonten från solstolen på Neptune, försöka prata franska med grannarna, ta ett glas rosé på Le Boréal, äta finmiddag på Art Bistro, värdens godaste musslor på Le Rossini, ta bussen upp i bergen och strosa runt i exv Vence, gå runt i Vieille Nice, olivoljan, solnedgången i havet… Komma hem till Nice helt enkelt. ☀️

Då försöker jag igen ? Jag skulle kasta mig i Medelhavet tillsammans med [namnet på en god vän]

Jag längtar till att vandringsresan kommer tillbaka…☀️?‍♀️

Det första jag skulle göra om jag vore på Rivieran/i Provence: börja dagen med en croissant och café au lait på terrassen medan jag lyssnar på duvorna kuttrande, sedan skulle jag bege mig till närmaste ’marché paysan’ tidigt på morgonen där jag skulle äta en nygräddad socca efter mina inköp av säsongens frukt och grönsaker, lavendelhonung, oliver, charkuterier, bröd,ost och rosévin. Finns inget som slår ett marknadsbesök där man handlar direkt av producenterna! Jag skulle också köpa med mig paella och värma hemma till lunch. Sedan skulle jag ta en lååång siesta. På kvällen skulle jag laga till något gott av det inhandlade: oliver, tapenade och caviar d’aubergine på crostini och charkuterier till entré, sedan petits farcis, en härlig ostbricka med små starka getostar och slutligen en halv cantaloupmelon med en slatt portvin i gropen.

Ett eller två glas rose hos mina vänner på Chez Freddys. Hoppas att restaurangen finns kvar.

Avrundar med en bild på en extra tjusig version av Café Gourmand. Just nu minns jag inte var jag fotade denna mer än att det var under researchen till Mitt Provence. Det var på en av de där resorna när jag tryckte i mig flera luncher per dag för att hinna testa många restauranger på kort tid. Just det längtar jag inte tillbaka till utan mer att åka dit som en turist och njuta i lugnt tempo.
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on september 5th, 2021 at 05:28 e m