UD är ingen resebyrå – lärdomar från Perusvenskarna
I helgen har jag lärt mig något nytt. Det finns något som heter Lagen om konsulära katastrofinsatser (2010:813). Den reglerar när UD ska ordna hemtransport för svenskar. Ännu så länge (april 2020) har den ännu inte utlösts.
Lagen tillkom efter tsunami-katastrofen
Lagen om konsulära katastrofinsatser tillkom i efterspelet efter tsunami-katastrofen 2004. Då genomfördes en översyn över Sveriges katastrofberedskap. Lagen förtydligar både statens ansvar att ha en beredskap samt den enskilde resenärens ansvar.
Så vitt jag kan se är tanken med lagen att ifall det händer något där stora grupper av svenskar plötsligt drabbas i annat land och de ej kan ta sig hem på något annat sätt så ska staten träda in och rädda dem. Det ska dock ske på resenärernas egna bekostnad.
Gäller inte om man väljer ignorera UDs råd
Lagen innebär inte att ifall man på eget bevåg väljer att åka iväg till något ostabilt land långt borta, ignorerar alla varningar från UD (som fick andra svenskar att lämna landet) samt avfärdar corona som hysteri så ska UD komma flygande som en räddande ängel.
Det finns ett eget ansvar att hålla sig informerad. Det gäller särskilt om tiderna är oroliga och man befinner sig i ett land där det potentiellt skulle kunna tänkas bli problem.
Ladda ner appen Resklar
UD har en app som heter Resklar. Den använder mobilens platsinformation och pushnotiser för att skicka ut information om det resmål man befinner sig på. Om UD skickar ut en varning, kan det vara klokt att snabbt fixa en hemresa eller stå sitt kast. Så här såg informationen ut den 6 mars till de som befann sig i Peru.
Gäller reseförsäkringen?
Att staten (dvs skattebetalarna) ej betalar för extra utgifter som enskilda personer kan tänkas få för att ta sig hem från semestern är tydligt. I infon om lagen står ”Resenärens kostnader ska kunna täckas av en bra reseförsäkring.”
Stämmer det, kan man få ersättning i efterhand från sin reseförsäkring? Det beror helt på villkoren i respektive reseförsäkring (och förutsätter för det första att man har en). Jag har själv inte närstuderat frågan men ett par personer jag pratat med säger nej, inte om man behöver bli evakuerad från ett land som UD avrått från att resa till.
Tipset verkar bli att läsa villkoren för reseförsäkringen noga i förväg, se till att ha en buffert samt en egen krisplan om man ger sig av på resa när det är oroliga tider.
Mitt tweet om Perusvensk blev viralt
Hur jag lärt mig detta? Jo tack vare en lång diskussion i sociala medier. Allt började i fredags kväll när jag blev lite provocerad av ett snyftreportage på SVT.se om 25-åriga Rosanna Holmström som var besviken på att hon inte fått mer hjälp från UD för att ta sig hem från Peru. Jag delade länken på Twitter. Och min tweet blev viral.
Det strömmade in gillningar, RT och kommentarer. När detta skrivs söndag har hastigheten avtagit men min tweet snurrar fortfarande runt i systemet. Jag är heller inte ensam om att ha delat den utan har sett många andra dela den. Rosanna Holmström är helgens mest ökända svenska. Sympatin i Sverige var verkligen begränsad för vedermödorna att ta sig hem från healing- och yogaretreat mitt under pandemi.
Är det svt:s uppgift att göra snyftreportage?
Det första som provocerade mig var att SVT överhuvudtaget valt att publicera detta snyftreportage. SVT finansieras med skattemedel. Jag tycker att de borde stå över klick-journalistik och överlämna det åt swish-journalister och tabloider som jagar annons-pengar.
Om public service ska ägna sig åt snyfthistorier så finns det sådana som är betydligt mer relevanta i dagsläget än att en semestrande 25-åring haft en otäck nattfärd genom Peru. Det är bara att välja och vraka mellan sjukvårdspersonal som sliter i hemmasnickrad skyddsutrustning under tolvtimmarspass, eller någon av alla som förlorar sin försörjning, sina livsverk och eventuellt hus och hem. Då har jag inte ens nämnt de som förlorar livhanken samt deras anhöriga.
Undrar vad syftet med reportaget var?
Några som kommenterat reportaget gissade att SVT:s syfte var ironiskt. Det var inget snyftreportage som skulle väcka sympati utan reportern hade någon annan avsikt (lite oklart vad dock). Andra undrade vad som fått henne att ställa upp på reportage i både radio, teve och en blogg. Hur kommer det sig att hon hade färdiga bilder till media direkt när hon landat?
Om hennes tanke var att få sympati eller att skapa ett drev mot UD så gick det inte som beräknat. Ord som bimbo, sopa, gnällspik, fullblodsidiot och bortskämd har nämnts mer än en gång i mitt flöde. En enda person tyckte att vi skulle ”cut her some slack” för att hon bara är 25 år. Då är det lite roligt att läsa vad hon skrev i en intervju på bloggen Ett annat liv 2016.
Det gjorde mig såhär är att jag rest mycket. Jag har lärt mig klara mig själv. Du kan inte falla tillbaka på dina föräldrar när du blir pank eller när något händer. Det har gjort mig självständig.
När åkte hon egentligen?
En detalj som saknas i alla reportage jag lyckats hitta är vilken dag hon reste till Peru. Det är inte en oväsentlig detalj. Om det var så att hon åkte iväg i höstas och har suttit på en bergstopp i Peru offline i sex månader så kan jag ha viss sympati för att det blev en chock att upptäcka att en pandemi pågår när hon ska åka hem.
Men nu har media knappt skrivit om något annat sedan vecka nio (slutet av februari). Covid-19 var inte direkt nytt då, varningarna har duggat tätt hela året. Många har förvisso valt att ignorera dem eller förlöjliga dem.
Alla Peruresenärer fastnade inte
Jag har inte själv varit i kontakt med kvinnan i reportaget. Men två andra Peru-resenärer svarade på mitt tweet. En svarade att reportaget var dåligt och inte alls förmedlade hur det varit. Hon var också djupt kritisk till svenska UD och förbannad på snacket om att ”UD inte är en resebyrå”. Enligt henne så stängde Peru igen på 48 h och det gick inte att ta sig hem.
Med all respekt för att hon precis haft en chockartad upplevelse så hoppas jag att hon i sinom tid ser att huvudorsaken till att hon hamnade i den sitsen var att hon själv gjorde en felbedömning. Den 12 mars tyckte hon att det var säkrare att stanna i Peru, där allt var lugnt, istället för att åka hem till Sverige och Corona-hysteri. Hon fick bland annat detta svar från en annan person:
UD förmedlar flyginformation
Det kanske kan vara intressant att också berätta vad UD gör i sådana här situationer. Det jag lärde mig från diskussionerna i tråden var att UD förmedlar information om när det går flyg. De samarbetar med andra länder.
Just det flyg som svenskan i reportaget åkte med var det danska Udenrigsministeriet som hade ordnat via en dansk resebyrå. Svenska UD har bland annat ordnat flyg från andra destinationer som Indien.
UD förmedlar information, man får boka och betala själv. När det gäller Peru så ordnar också UD de tillstånd som krävs för att kunna ta sig till flygplatsen. Citat ur SVTs artikel:
Rosanna – som tvingades betala 20 000 kronor då det enbart fanns förstaklassbiljetter kvar – är mycket kritisk till hur Sverige har agerat.
– Jag tycker att UD och svenska ambassaden i Lima har agerat jättedåligt. Jag är verkligen chockad och så besviken. Som svensk förväntade jag mig att få mer hjälp. När jag till slut lyckades boka en biljett sa UD att jag fick klara mig helt själv och ordna egen transport, säger hon och fortsätter:
– De ordnade ett tillstånd så jag fick resa men sa att jag reste på egen risk. En kvinna på ambassaden höll med om att det kunde bli farligt för mig men de kunde inte hjälpa mig.
20 papp billig flygbiljett i dagsläget
Om vi börjar med frågan om priset 20 000 kr för en flygbiljett Lima-Kastrup med SAS (troligen i det SAS kallar för business, de har plockat bort ordet förstaklass).
Just nu går det i princip inga flyg. Hela samhället är nedstängt. Det betyder att möjligheterna att boka snorbilliga flygbiljetter tack vare att olika flygbolag tävlar om resenärerna är borta.
I en grupp för svenskar på franska rivieran såg jag att vill man flyga från Nice till Arlanda (2,5 h flygresa) kostar en biljett €1440 och man får vänta tills resebyrån fått ihop ett fullt plan med femton passagerare.
I det sammanhanget låter 20 000 kr för en flygbiljett från Sydamerika rätt billigt.
I Sverige har vi eget ansvar
Borde inte Sverige chartra massor med plan och hämta hem alla medborgare som fastnat i andra länder? Det kanske man kan tycka men i Sverige kör vi med eget ansvar. Det gäller åt båda hållen. Vi har eget ansvar att ta oss hem när vi gett oss av utomlands. Vi har eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer (vilket är det hårdaste språkbruk en myndighet kan använda och alltså ska följas).
Å andra sidan står det varken militär eller polis på gatan och bötfäller den som bryter mot dessa rekommendationer. Redan för en vecka sedan hade fransk polis utfärdat 225 000 böteslappar enligt bloggen Franska fönster. Det stod Rosanna Holmström fritt att direkt när hon kom hem fika med sin mamma (hur klokt det var, är en annan fråga). Hon blev inte isolerad i karantän i ett militärläger i några veckor. Det var hur USA hanterade de amerikaner som evakuerades från Diamond Princess i februari.
Sammanfattning av lärdomarna
Om jag sammanfattar vad jag lärt mig den här helgen så är det.
- Om resenärer absolut inte kan komma hem på andra sätt så har Sverige en beredskap att plocka hem folk via lagen om konsulära katastrofinsatser.
- Det är klokt att ha appen Resklar i mobilen och följa UDs rekommendationer. Annars kan det bli dyrt.
- Håll ordning på villkoren i reseförsäkringen samt buffert för att skaffa en extra hembiljett till fullpris.
- Ha en egen katastrofplan redo om du reser långt bort.
Nu återgår jag till nära upplevelser
Det har på många sätt varit en lärorik och intressant helg. En hel del av dessa kunskaper hoppas jag att jag aldrig får användning för. Nu planerar jag att återgå till vanlig verksamhet här på bloggen. Det vill säga att tipsa om udda upplevelser i närområdena. De som prenumererar märker om inspirationen dyker upp.
Skriv en bok Rosanna Holmström
På Twitter ska jag återgå till det jag gjorde före helgen, att tjata på folk att skriva sin självbiografi. Det gör jag av ett par skäl.
- Varje person som jag kan inspirera att isolera sig med sin dator för att skriva en bok är en person som inte deltar i smittspridningen.
- För de allra flesta kommer ett liv efter covid-19-pandemin. Då ska vi summera hur vi tillbringade tiden. Att ha ett färdigt manus är bättre än mycket annat.
- Jag vill gärna bidra på något sätt och detta är vad jag känner att jag kan göra.
Uppmaningen att skriva ner sina upplevelser går särskilt till Rosanna Holmström. Att skriva är ett perfekt sätt att bearbeta sina upplevelser och sätta dem i perspektiv.
Om det blir en bok av den nattliga skräckfärden genom Peru kanske den möts med mer sympati om världsläget är ett annat. Då kan den dessutom ingå i ett kollektiv ”detta var hur vi drabbades av covid-19”.
Jag sätter en slant på att hennes hemresa kommer räknas som ett mindre besvär jämfört med hur många andra drabbas. Men jag skulle gärna ha fel för det skulle betyda att pandemin drar förbi utan alltför svåra spår.
Efterspel: Rosanna Holmström flög till Peru 9 mars
Tillagt 8 april: Igår blev jag uppmärksammad på att Rosanna Holmström skrivit ett öppet brev om sin resa. Brevet är ganska långt och delar av det är ett rätt bra exempel på ”skriv av dig din hemska upplevelse för att bearbeta den” (det vill säga mycket bra att skriva ner, men kanske är bättre att vänta med publiceringen till efter lite reflektion).
Det väsentliga, och det som gör att jag uppdaterar min text, är att hon berättar att hon åkte 9 mars. Det vill säga efter 6 mars. Hon verkar helt ovetande om UDs varning och har blivit tagen på sängen.
Tondöv och okunnig
Så vitt jag, och de jag diskuterat brevet med kunde se, så förstärker brevet intrycket som tusentals svenskar fick av SVT -intervjun: Rosanna Holmström har inte förstått att hon själv försatte sig i situationen genom sina egna handlingar. Hon har heller inte förstått vad som är en resenärs eget ansvar och vad som är UDs ansvar. Dessutom verkar hon helt tondöv vad gäller världsläget.
Eftersom Rosanna Holmström inte förstår att hon bara har sig själv att skylla och dessutom själv är ansvarig för att lösa situationen hon själv har satt sig i, så är hon helt frågande inför den storm av fördömanden hennes framträdanden i media mött.
Fungera som varnande exempel?
Rosanna Holmström kommer att få leva med det ryktet länge om hon inte lyckas ändra det intryck hon gett svenska folket. Tyvärr verkar hon, och den som publicerat det öppna brevet, inte förstå att hon behöver visa någon form av insikt att hon lärt sig av sina misstag för att ha en chans att få folk att ändra uppfattning om henne.
Förhoppningsvis kan hennes historia fungera som varnande exempel för kommande resenärer: det kan stå dig dyrt på fler sätt än ekonomiskt om du inte har koll. UD är ingen resebyrå.
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024
- Dags omvärdera Toulon – delar av flottstaden värd ett besök - torsdag 22 augusti 2024
- Café Tarte Tatin – franska fläktar mitt emot sörmländska Tureholms slott - fredag 9 augusti 2024
Last updated on januari 29th, 2021 at 09:03 f m
Åh, vilket klokt inlägg! Har också funderat på SVT:s i mitt tycke mycket vinklade artikel om 25-åringen. Åker man utomlands bör man ha koll på vad som gäller om något händer och se till att ha kollat sin reseförsäkring.
Kan verkligen rekommendera appen Resklar som jag har på mobilen sedan ett bra tag. Den innehåller mycket fakta om vad man kan och inte kan få hjälp med. När man är på resmålet, kan man också anmäla sig till en svensklista och bevaka valfria länder. En oundgänglig app om man planerar en långresa och för tillfället även vid korta resor. Själv håller jag koll på Italien, Chile och Australien och får pushnotiser vid olika nyheter. Jag skulle egentligen befunnit mig i Chile nu, resan bokad med äldste sonen som bor i Italien, men den ställde vi in i slutet på februari. Min yngste bor sedan snart ett år i Australien så därför håller jag koll även på det landet, där man inte ens kan förflytta sig mellan delstaterna.
Ditt skrivtips ska jag ta till mig även om jag inte är drabbad på annat sätt än att jag får jobba hemma p.g.a. lite halsont.
Läste förresten i Resklar att UD nu uppmanar kvarvarande svenskar i Peru att gå in på en sajt och boka en biljett på ett flyg som tar hem dem den 7/4..
Tackar Susanne!
Ja jag kände verkligen att jag ville skriva av mig. Allt i historien är så märkligt. Jag fick en intressant kommentar på LinkedIn från en person som driver ett forum för svenskar i Australien. Enligt honom så händer följande varje gång det är något drama i Australien (skogsbrand, översvämning eller något annat): Plötsligt dyker det upp journalister som vill hitta någon att intervjua som gråter sig till sömns och ropar på UD. Varje gång som intervjupersonerna visar sig vara vettiga, ha koll och en plan, så avslutas intervjun. Det där klickbete-journalistiken ger jag inte mycket för och jag tycker verkligen inte att våra skattepengar ska bekosta det.
Tråkigt med din Chile-resa men nu är det bara att gilla läget. Och du behöver inte skriva någon bok. Det är inte obligatoriskt. Men jag tänker att alla dessa 70-åringar som inte vet vad de ska hitta på om de inte får delta i alla aktiviteter de normalt sysslar med, kan passa på och skriva.
Kristina