Mölndals kvarnby – lätttillgänglig och sevärd utflykt

Det är lätt att bli hemmablind. Jag blir ofta det och glömmer bort att skriva om den ort jag faktiskt befinner mig på och berättar bara om olika mer eller mindre exotiska utflykter samt missar det som ligger nära. Ibland får jag såklart något ryck och skriver om närområdet, men det finns luckor på Tomatsallad. En sådan lucka uppdagades när jag skulle presentera månadens bild i mars. Bilden var från forsen i Kvarnbyn och jag tänkte länka till fler texter därifrån. Tji fick jag. Dags att åtgärda detta och fylla på Utflyktstips runt Göteborg, som just nu är bloggens mest besökta rubrik.

Forsen i Mölndalsån

Huvudattraktionen i Kvarnbyn är forsen i Mölndalsån. Den totala fallhöjden är 48 meter och på vårvintern när det är mycket vatten i ån är forsen imponerande. Forsen har utnyttjats för att driva många olika maskiner och varit viktig både för utvecklingen av Mölndal och Göteborg. Namnet Mölndal betyder kvarndalen och kommer från det fornsvenska ordet mölna. Det vill säga, namnet Mölndal har samma bakgrund som östgötska orten Mjölby som också är känt för sina kvarnar.

Det finns en enda kvarn kvar, Nymans kvarn. Det är ett tegelhus som det står Lilla Götafors på eftersom den också varit kraftcentral till Götafors. Det syns att det en gång i tiden runnit vatten genom byggnaden. Det rinner fortfarande vatten genom byggnaden mitt emot, den gamla Oljeslagerifabriken som syns på bilderna överst. I källaren har det stått turbiner som drivits med hjälp av vattnet.

Relativt lätt att besöka Kvarnbyn

I rubriken skriver jag att Kvarnbyn är lätt tillgänglig. Med det menar jag mest att det är lätt att ta sig dit från närområdet. Mölndals kommun sticker in som en tårtbit i Göteborg vilket gör att det är nära att cykla till Mölndal från Göteborg. Kommer man med bil finns det ett par parkeringsplatser ovanför fallen utanför Mölndals stadsmuseum samt många fler på andra sidan motorvägen i nuvarande Mölndals centrum (eller Mölndals innerstad som kommunfolket nu döpt om det till i något försök att göra det mer attraktivt). Det tar ungefär tio minuter att gå mellan det nya centrumet och det gamla, det vill säga Kvarnbyn.

Åker man buss finns det lite olika busshållplatser att välja på. Hållplatsen Mölndals stadsmuseum verkar mest trafikeras av snabbussarna som enbart går vardagar. Helger kan man antingen satsa på busshållplatsen Gamla torget inte så långt från Forsebron det vill säga precis nedanför fallen. Vill man minska ner antalet höjdmeter kan kanske busshållplatsen Enerbacksgatan vara ett alternativ. Den första trafikeras av buss 751 och den andra av buss 753. Ingendera har någon särskilt tät tidtabell.

Ät på Mölndals stadsmuseum eller Kråkans krog

I normala tider finns två alternativ för mat-intag på denna utflykt så vitt jag vet. Antingen fiket på stadsmuseet eller klassiska Kråkans krog längst ner vid bron, inte så långt från det som tidigare var Mölndals centrum. På motsatta sidan om ån ligger det gamla stadshuset och torget där det en gång i tiden var torghandel.

Jag har ännu inte ätit på Kråkans men Biologen säger att krogen är bra och uteserveringen ser onekligen inte så dum ut om man tänker sommar och gröna träd istället för vinter som på mina bilder nedan. På museet var jag en flitig lunchgäst en gång i tiden. Det är också ett bra ställe att ta en kopp kaffe på. Det är inte så dumt att starta utflykten på stadsmuseet och snappa åt sig en karta.

Ta en sväng på stadsmuseets butik och magasin

Förutom café, karta och gratis toalett så lockar stadsmuseet med en välsorterad och trevlig butik samt en utställning som de kallar Öppna magasinet. Där kan man kika på massor av föremål från Mölndals historia. Det finns exempelvis vackra trästolar i olika modell från den numera nedlagda stolsfabriken i Lindome.

Det finns också en hel del papper och andra minnen från Papyrus. På Papyrus pappersfabrik arbetade som mest 1000 personer. Då dominerade Papyrus området som fick karaktär av bruksmiljö. Längs forsen har det även varit tapetfabrik, sulfitfabrik och spinnerier. Om jag inte minns helt fel så var Mölndalsån en gång i tiden kraftigt förorenad. Bland annat färgades den i olika färg beroende på vilken färg som just då användes i någon av fabrikerna. Det läste jag i en vacker bok om Mölndalsån skriven av fotografen Mikael Svensson.

Följ forsen åt ena hållet och ta Stockeliden åt andra

En variant på promenad startar vid museet med en tur nerför Götaforsliden. Titta in på Returum second hand-butik och olika ateljéer om de lockar och är öppna. Beundra forsen samt alla industribyggnaderna ur olika vinklar. Redan vid slutet av 1600-talet fanns det 35 anläggningar längs forsen men de flesta byggnaderna som syns nu är från 1800-talet.

Nere vid bron så kan du svänga vänster och sedan ta en trappa upp i bostadsområdet. Precis som på många orter längs kusten trängs gamla arbetarbostäder på kullen. En del av husen närmast Stadsmuseet tillhör Mölndals hembygdsmuseum.

Område under utveckling (dvs det byggs….)

När jag bestämde mig för att skriva detta inlägg gjorde jag en liten djupdykning i fotoarkivet. Jag upptäckte snabbt att mitt arkiv inte är helt komplett. Jag har fotat digitalt sedan år 2000 och med systemkamera sedan 2007-2008 eller något ditåt. Är rädd att mina äldre foton mest är sparade på CD-skivor.

Foto från Forsebron december 2015

Men några bilder från arkivet lyckades jag lokalisera. De är inte särdeles bra som bilder betraktade men är intressanta därför att det byggs och rivs en hel del i området. Det är också ett skäl till att jag hållit mig borta ett bra tag. Byggverksamhet brukar betyda avspärrningar, lervälling och oljud – allihop saker jag ogillar starkt.

Foto från Forsebron i mars 2020

En gång i tiden så var Kvarnbyn ett ställde jag ofta promenerade till när jag ville ”göra något” men inte iddes ge mig av ut på någon mer äventyrlig expedition. Sedan fick alla byggen mig att hålla mig borta men jag tror jag ska återvända och ta fler bilder. Mitt arkiv saknar bilder i morgonljus och det är en övervikt på vinterbilder (för att det är mer vatten i forsen då).

Alla promenader är roligare om man vet var man går någonstans. Hämta gratis karta på museet. Eller ladda ner den som pdf (googla på Kvarnbyn broschyr så kommer den upp).

Det var allt från denna tur i Kvarnbyn! Får se vad som står näst på tur.

Mer utflyktsinspiration hittar du i boken Hundra nedslag i Mölndal

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)