Glödande ekar runt domarringen på Ekekullen

I helgen har jag försökt – och komplett misslyckats med – att klämma in en 60-timmars arbetsvecka på två dagar. Det var väl inte direkt oväntat. Jag tror alla utom möjligen Skanska förstår att sådan matematik är omöjlig. Jag gjorde dock ett ärligt försök: har inte träffat en kotte på hela helgen, levt på mackor och inte gått utanför dörren utan bara suttit framför datorn för att få gjort så mycket som möjligt innan helvetesmaskinerna dundrar igång igen och effektivt sätter stopp för allt intellektuellt arbete.

Skallen blir lagom mosig av så långa dagar utan paus så precis innan solen gick ner rusade jag ut med kameran i handen och fångade de allra sista strålarna. På andra sidan motorvägen, nedanför bostadsområdet Enerbacken, finns det en liten skogsdunge som jag efter en del letande har hittat ett namn på. Ekekullen är ett passande namn för kullen är täckt av vackra ekar. Hade den bara varit aningen större än ett frimärke hade det varit ett favoritställe för promenader. På högsta punkten finns det en gammal skylt som upplyser att det är ett fält med järnåldersgravar man står på. Och har man väl sett skylten går det inte att missa att stenarna ligger märkligt regelbundet.

Enligt skylten ska man kolla efter jordhögar och skeppssättningar. Det gick dåligt tyckte jag som mest såg cirklar. Nu när jag kommit hem och googlat fram en broschyr läser jag att det ska vara en cirkel och fyra stensättningar. Cirkeln är en domarring och enligt Wikipedia var de vanligast under folkvandringstiden 400-550 e Kr. Medan det i broschyren står att gravarna är 3000 år gamla. Känns som läge att gräva fram kurslitteraturen i historia och läsa på. Samt ta en till tur upp på Ekekullen och titta lite närmare på stenarna när inte solen har gått ner. Det finns  en del annat i närområdet jag vill besöka igen nu när jag fått syn på den här broschyren och vet vad jag tittar på. Men det får anstå ett tag för just nu packar jag en väska för att fly undan Skanska igen.

Uppdatering 2021: Ekekullen (verkligen träffsäkert namn) har jag nu besökt många gånger och den är också med i boken Hundra nedslag i Mölndal

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on oktober 14th, 2021 at 01:28 e m