Äntligen blev det riktig vinter i fjällen!

Rubriken kan te sig en smula missvisande. Just nu har i princip hela Sverige faktiskt riktig vinter. Biologen skidar omkring i Slottskogen i Göteborg och Fritz skottar snö i Halland. Det är fantastiskt med tanke på att de flesta vintrar på sistone har det varit barmark där hela vintern igenom. Däremot brukar det alltid vara finfina skidspår i Funäsfjällen. I år var skidspåren ovanligt sena. Jag har tidigare bloggat om hur snöfattigt det var i månadsskiftet november-december. Det var inte ett dugg bättre runt jul och nyår.

Storm och regn förstörde nyårsspåren

Det kom visserligen snö i december, en halvmeter eller något åt det hållet. Men sedan kom ett par stormar och drog iväg med snön till Sundsvall. En del fastnade på vägen i skrevor eller bildade drivor, men på fjället var det nästan renskrapat. Sedan kom regn och töväder. Det var faktiskt ren misär. Jag var ute och knallade en del på fjället i alla fall. Det var en del isfläckar och en del kråkris. Men Malmbäcksstugan var oväntat öppen.

Malmbäcksstugan har bytt ägare till i år. De nya ägarna har stora visioner för att renovera stugan och ha mer öppet. Det låter utmärkt. Önskar dem lycka till. (Har berättat för folk jag mött att stugan är öppen mer än tidigare. Hade det bara varit lite mindre blåsigt hade jag varit där fler gånger.)

Det har snöat kontinuerligt

I andra halvan av januari återvände jag till Funäsfjällen och sedan dess har jag haft anledning att skotta åtskilliga gånger. Det har varit solsken några dagar men mest har det snöat, och snöat och snöat lite till. Nu börjar det likna normala snöförhållanden. Med tanke på allt snöande måste jag säga att jag verkligen hade tur som kunde fotografera superblodmånen.

Däremot har jag gått bet på norrsken den här gången. Jag är som bekant förtjust i rimfrost och det har det varit ett par gånger. Riktigt fin tjock rimfrost var det bara ganska lokalt, men tunn rimfrost så där att det glittrar i träden har det varit ett par gånger.

Tännäs-spåret är tillbaka

Jag har inte riktigt fått upp varken farten eller orken i skidspåren ännu men jag har hasat mig runt tre tvåmilsrundor. Då har jag åkt spåret från Hållan mot Tännäs. Det spåret har jag utropat som bästa Vasaloppsträningsterrängen. Förra året var spåret delvis flyttat på grund av skogsavverkning men nu är det tillbaka i den vanliga dragningen. Från vägen till raststugan Klyfttjärn är det en mil.

En favorit när det blåser och snöar är att åka Dalslingan då den ligger längre ner i dalen och ganska skyddat. Dessutom är det många som åker där vilket gör att spåren hålls öppna. Jag åker också en del runt Skarvruet. Så här års när det är antingen nysnö eller kärvt på grund av kyla är det spåret utmärkt. Är det isigt kan backarna vara lite läskiga. Kocken har brutit en fot där en gång. Jag klarade mig utan frakturer men lyckades göra en saltomortal i en nerförsbacke. 

Köpt en träningsjacka

Det är inte särskilt ofta jag åker till byn men jag försöker att handla i mina favoritbutiker samt fika Hemma hos Edit. I november blev det en turkos tunika hos Flava, i december ett nytt underställ hos Sportstugan (det var en julklapp men jag var med och valde ut det själv). Den här gången har jag handlat en skidjacka hos Tänndalens skiduthyrning. Det blev också ett par nya stavhandtag eftersom mina gamla lossnat från staven. Det kunde nog använts ett tag till, med lite lim. Men jag vill inte riskera att de går sönder när jag är någon mil hemifrån. Därför bättre köpa nya handtag och limma på.

Selfie i Dalslingan första testturen med nya jackan (samt läsglasögon vilket inte var bästa brillorna för skidåkning).

Vinrött och lila är det nya svarta

Min nya skidåkningsjacka är lila. Vilket inte var någon större skillnad mot min andra jacka som är vinröd. Den är utmärkt för att gå på fjället i men försöker jag åka skidor i den blir jag plaskblöt. Dessutom blir jag galen över att ärmarna hela tiden fastnar i dragkedjorna på sidan.

Avrundar med en bild som jag fotat klädd i morgonrock (samt dunjacka). Det är inte många mornar som har varit så här tjusiga den här gången. Därav att jag rusade ut när jag såg att himlen var rosa.

Gillade du bilderna i detta inlägg? En eller två har smitit in i boken Strövtåg i Funäsfjällen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 14th, 2020 at 01:40 e m