Resnytt: SAS flyger igen, reserestriktioner hävs och varning för vårflod

Här har jag samlat lite gott och blandat på resefronten. Nyheterna hör inte ihop ämnesmässigt utan den gemensamma nämnaren är att informationen är hämtad från olika sociala medier samt att jag skrivit dem. Jag har drösvis med olika konton och ibland lägger jag ner en del tid på att skriva längre inlägg där. Så långa att de nästan kunde blivit blogginlägg istället.

Fördelen med att skriva i sociala medier är att tröskeln är lägre för att få kommentarer och det är (nästan alltid) roligt med dialog. Fördelen med blogginlägg är att då ligger de på en plattform jag äger och alla prenumeranter får informationen. I sociala medier behöver jag betala för att alla följare ska få se mina inlägg. Därför blir det nu lite repriser.

SAS återupptar flygningar till Nice 1 juli

Först en uppdatering på När kan jag resa till Frankrike igen?. SAS har aviserat att de återupptar flygningarna till Nice från månadsskiftet juni-juli (det finns ett plan 20 juni också men dagliga flyg från 1 juli). Så vitt jag kunde se vid en snabb titt så handlar det om dagliga flyg från Arlanda och Kastrup. Danmark har ju öppnat upp gränsen såpass att svenskar är tillåtna att göra transitresor (man kan också åka till jobbet eller till sin käresta men är ännu inte välkommen in i landet som turist).

Ansiktsmask är obligatoriskt på SAS flygningar. Enligt SAS sida är terminal 1 på Nice flygplats stängd och alla flyg går från terminal 2 (jag har inte kikat på flygplatsens sida hur länge det gäller och när de öppnar igen).

Antibes stad uppmanar: Conservez une attitude responsable, respectez le gestes barrières, gardez vos distances et portez un masque dans les lieux fréquentés.

Gamla stan i Antibes sedd från inflygning till Nice flygplats.

Är det en bra idé att åka?

1 juli är ett tag före 15 juli vilket är det magiska datumet för UDs reseavrådan just nu (men kan ju komma att ändras åt båda håll). Så länge UD avråder för alla icke nödvändiga utrikesresor så kan det vara förenat med ekonomiskt risktagande att åka. Blir man sjuk är det inte säkert att reseförsäkring och liknande gäller. Läs det finstilta. (Har skrivit om UD tidigare).

Det är ju inte heller säkert att det är så himla lätt att hålla avstånd nere i Frankrike och vi har ännu inte sett hur öppnandet av Frankrike går, om det kommer en andra våg av smittspridning eller om den totala nedstängningen gjorde susen. Samt vad som händer när turisterna återvänder. Vi vet heller inte hur välkomna svenskar är eftersom vi haft en annan modell för hanteringen och ännu inte fått bukt med smittspridningen inom landet. Därmed är det kanske inte någon toppenidé att stå först i kön när SAS börjar flyga igen. Men jag tycker att tanken på att det finns flyg gör att världen känns mindre instängd!

Det finns ljus i mörkret, där nere skymtar den italienska rivieran!

Hämtat från FB-sidan Strövtåg runt Antibes.

Reserestriktioner inom Sverige hävs 13 juni

Fler goda nyheter. Den 13 juni lyfts reserestriktionerna inom Sverige! Tvåtimmars-rekommendationen skrotas och alla som är friska kan utan dåligt samvete röra sig fritt inom Sverige. Det var på tiden tycker jag. Det blir så konstigt när utländska turister rör sig fritt i landet medan laglydiga svenskar stannar hemma.

Pandemin är ju tyvärr långt ifrån över så för att visa respekt för alla som sliter i sjukvården tycker jag att det är en bra idé att göra allt man kan för att inte bidra till smittspridning. Som tur var är Sverige faktiskt relativt glest befolkat och det finns en massa udda ställen att besöka. Det kanske krävs lite mer fantasi än vanligt att leta upp de udda sevärdheterna och skippa de vanliga stigarna.

Passa på och upptäck kringlorna nära dig

Kanske har du kört förbi en runsten på väg till jobbet varje dag i tjugo års tid men aldrig tagit dig tid att stanna och läsa vad det står? Eller så finns det en kulle en timme bort du aldrig varit uppe på? Eller den där nyöppnade gårdsbutiken som grannen pratade om men du ännu inte besökt?

Att semestra med eget fordon och njuta av att upptäcka okända delar av Sverige är en riktigt bra idé den här sommaren. Jag försöker leva som jag lär och fyller på min reseblogg med rapporter från diverse utflykter. Imorgon på nationaldagen blir det en paus från alla utflykter eftersom det ska ösa ner regn och utflykter ändå gör sig bäst i solsken. Ha en fin helg och ut och upptäck!

Hämtad från FB-sidan för Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Klass 1 varning för höga vattenflöden i Funäsfjällen

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga vattenflöden i södra Norrlands fjälltrakter. Klass ett betyder att fenomenet uppträder vartannat till vart tionde år. Jag kan bara instämma att det är högt vattenflöde! Jag var en sväng till Bruksvallarna för att handla ost och körde i kanten av den dal där Ljusnan brukar meandra lite stillsamt. Icke idag. Nästan hela området var dränkt med vatten och i Kvarnströmmen var det full fräs. Funderar faktiskt på att ta kameran och stativ under armen och åka dit igen. Det är bara det att både SMHI och YR har utlovat regn och kamerorna mår inte så bra av vatten.

Här betar det normalt kor. (Just denna bild hamnade ett par år senare i en bok som illustration till ”vårflod”).

Inte helt nytt: härjedalsrokoko

Härjedalsrokoko är ett ämne jag har lovat mina följare på Instagram att skriva mer om, eller i varje fall posta fler bilder. Jag har en hel del från mina turer i spåren av Jöns Ljungberg. Igår tog jag en sväng till Fornminnesparken i Funäsdalen för att titta på det som enligt boken Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko är en barfred gjord av Ljungberg till Sigrin Simonsdotter. Enligt boken skriven av Bosse Yman så var hon Härjedalens rikaste bondkvinna. Beställare var hennes dotter Christina Hansdotter som var patronessa vid bruket (dvs Ljusnedal).

För att trassla till mitt liv som reseskribent finns det en skylt på huset som säger att det är ytterdörren som är tillverkad av Ljungberg, att beställare var Christinas dåvarande make samt att det aldrig hetat barfred i västra Härjedalen, här sa man kvist, vilket jag antar är en kortversion av förstukvist. Suck. Sådär är det hela tiden. Olika uppgifter på olika ställen, särskilt vid åldersbestämning av allt från meteoritnedslag till hällmålningar. I detta fall är åtminstone alla överens om att de vackra utsmyckningarna är från 1790-talet.

Hade bara teleobjektiv så jag fick nöja mig med antingen närbild eller en bild tagen en bit från stugan.

Hämtad från FB-sidan KristinaSvensson.se delad från Instagram

Tack alla som sprider mina böcker

Till sist vill jag passa på och tacka alla vänner och läsare som delat veckans glädjeutrop med mig. En särskild guldstjärna till alla som tipsar nya läsare om min senaste bok. Så här skrev jag på Facebook häromdagen.

På tal om Smultronställen så öppnar många av sommarställena upp under de närmaste veckorna. En del med olika former av anpassningar för att utöka avståndet mellan gästerna. Jag har också fått in en del tips på ställen som bör vara med i nästa upplaga eller nästa bok. Kanske samlar jag ihop ett gäng av de förslag jag fått in i ett separat blogginlägg.

Jag har också fått ett par frågor om när nästa upplaga kommer. Det vet jag inte. Jag vet inte ens om det någonsin kommer bli en till tryckning av den titeln i den formen (påkostad presentbok). Men jag samlar hela tiden material som kan komma att användas till nya böcker och har massor av manusidéer som jag jobbar med. Personligen gillar jag påkostade presentböcker som bygger på mycket research och har lång livslängd. Men de är riktigt dyra att göra, i alla faser av processen. Jag behöver därför snegla lite på vart bokbranschen är på väg så kanske övergår jag till att enbart publicera korta e-böcker (motsvarande två-tre blogginlägg fast utan bilder) framöver. Men jag hoppas såklart att denna bok ska vara första delen i en serie och att jag ska bygga ut med fler delar med fler ställen i samma format.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 16th, 2022 at 09:22 f m