Udda platser: meteoritkratern TOR utanför Funäsdalen
För tvåtusen år sedan kom ett eldklot farande från söder och slog ner i en skog. Jorden skalv och det bildades ett djupt hål med rejäla vallar. Hålet syns än idag och är 44 meter brett och 4,8 meter djupt. Någon rest från någon himlakropp har inte hittats i nutid, men på grund av formen med de tydliga vallarna så bedöms det vara en meteoritkrater.
Det ska tydligen finnas mindre gropar i närheten som kan vara ett bevis för att det var en meteoritsvärm som träffade Härjedalen den där dagen år 4. Eller den där dagen för fyratusen år sedan. Precis som vanligt när det gäller gamla grejer så hittar jag flera olika förslag på åldrar. Turistinfon skriver 2000 år, DN skriver 4000 år och jag har inte orkat leta upp källan som båda hänvisar till, vilket är en forskningsrapport från KTH.
Den första meteoritkratern efter inlandsisen
Oavsett den exakta åldern så är detta just nu den enda svenska meteoritkrater som bedöms som att den uppstått efter inlandsisen. Statistiskt sett borde det finnas många fler. Två forskare från SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) sammanställde 2013 en lista med nio kandidater till sentida meteoritkrater. Rapporten är ganska rolig, särskilt när de kommer till historien om när de skulle undersöka en perfekt rund ”krater” utanför Ånn i Jämtland. Den var så perfekt att det visade sig att den var grävd för hand med spade och skottkärra på 1930-talet.
Av äldre meteoritkratrar är den mest kända Siljansringen som är sisådär 370 miljoner år gammal. Den skapades av en meteorit som var 5 km i diameter. I jämförelse var TOR en mini-meteorit. Men den var ändå tillräckligt stor för att slå ner, den förgasades inte i atmosfären. Om det var en sten eller järnmeteorit är okänt eftersom inga fragment har hittats. Om det blev något kvar kanske det plockades upp av människorna som levde här då?
Där borda skymtar Funäsdalsberget I bakgrunden anas Anåfjället
Vad tänkte människorna?
Oavsett exakt ålder så levde det människor i området när meteoriten föll. De hällmålningar jag skrev om häromdagen är på andra sidan Anåfjället. Ganska långt bort på andra sidan, men ett eldklot på himlen lär ha synts och dessutom var de jägare och nomader som rörde sig över stora områden. Undrar vad de tänkte! Det vet vi inte men enligt SGU-rapporten så finns det passager i det finska nationaleposet Kalevala som skulle kunna handla om meteoriter.
Det är spännande att fundera över hur nedslaget uppfattades. Skulle en liknande händelse ske idag skulle det genast uppstå en massa olika tolkningar varav en del undergångsteorier.
TOR ligger nära väg 84
Ett besök vid TOR kräver en del fantasi och inlevelseförmåga om man inte är särskilt intresserad av astronomi för själva kratern är ärligt talat inte så himla mycket att se. Det är en grop i marken med en vall omkring. På vallen är det en stig med en del sittplatser och en informationstavla. Gropen var förvisso större än jag hade förväntat mig men ändå.
Nu kräver inte besöket några större strapatser, kratern ligger några hundra meter från väg 84. Vid vägen finns skyltar och en rymlig parkeringsplats. Därifrån är det en kort stig. Förut fanns en barnvagns- och rullstolsramp gjord av trä hela vägen fram men den är spårlöst försvunnen.
Sväng av vid kringlor!
I 20 års tid har jag varje gång jag kört bil mellan Stockholm och Funäsdalen passerat skylten meteoritkrater vid Torbygget 6 km öster om Funäsdalen. Men det har alltid varit på tok för tidigt att stanna, eller så har jag varit ”nästan framme” och brassat förbi. Dessutom har det oftast varit snö. Men denna vår som inte liknar andra vårar för att ett virus saboterade alla planer, har jag satt mig i sinnet att jag ska svänga av vid alla kringlor.
Ibland väntar fantastiska upplevelser, ibland krävs det mer fantasi för att uppskatta besöket. Men jag ska inte köra förbi för att ”jag sparar det till en annan dag”. Istället ska jag ta varje chans att passa på och upptäcka närmiljön där jag befinner mig.
Hitta dina udda platser
Min uppmaning till alla läsare är att hämta inspiration från detta exempel och utforska din närmiljö. Vill du ha mer inspiration, kika in på min serie med udda sevärdheter eller skaffa någon av mina böcker, exempelvis Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm som innehåller många idéer på hur man kan lägga upp sina utflykter.
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024
- Dags omvärdera Toulon – delar av flottstaden värd ett besök - torsdag 22 augusti 2024
- Café Tarte Tatin – franska fläktar mitt emot sörmländska Tureholms slott - fredag 9 augusti 2024
Jag besökte kratern för några år sedan, då var trärampen i jättedåligt skick, tydligt att hela stället blivit glömt i många år. Tror att det är bra att de tog bort rampen, en dålig ramp är nog värre än att gå utan ramp!
Hej Minna,
Tack för infon. Jag instämmer, bättre att ramp saknas än att den är rutten och dålig. Det jag tycker är synd är att de inte har uppdaterat informationen på webbsajten. Det borde ta sisådär 5 minuter att göra och kan vara viktig information för besökare.
De inledde ett projekt att rusta upp lederna för två år sedan, i samma veva bantade de ner antalet guldturer. Färre turer, högre standard. På många ställen ser man skyltar som informerar om att arbetet pågår. Men just kratern är ju en ”kultur” i stället och jag minns tyvärr inte vad de tänkte att göra med kulturerna… Men oavsett, du har rätt, att uppdatera några textrader på webben är verkligen inget projekt i sig!
Aha! Ja jag har sett ”arbete pågår” både nedanför Skarvarna och vid Ruvallen. Det förklarar varför det är sådan brokig skara med skyltar. En del är nya, andra ganska ålderstigna. Just vid meteoritkratern så var infotavlan VERKLIGEN av äldre modell medan jag såg en splitter ny vid Flon igår.
En tråkig sak med projektet – de gamla älgskyltarna försvinner! Kvar finns endast stolparna med orange färg. Men älgskyltarna lär dyka upp till försäljning senare så man får ett minne med sig. Vilket påminner mig, jag glömde visst att tjinga en särskilt fin älgskylt med mycket lavväxt på den, måste kolla om den finns kvar när jag kommer till Funäs i juli! Skruvmejsel med… :D
Nej! De kan ju inte ta ner älgskyltarna. De är ju ikoniska.