Udda platser: meteoritkratern TOR utanför Funäsdalen

För tvåtusen år sedan kom ett eldklot farande från söder och slog ner i en skog. Jorden skalv och det bildades ett djupt hål med rejäla vallar. Hålet syns än idag och är 44 meter brett och 4,8 meter djupt. Någon rest från någon himlakropp har inte hittats i nutid, men på grund av formen med de tydliga vallarna så bedöms det vara en meteoritkrater.

Det ska tydligen finnas mindre gropar i närheten som kan vara ett bevis för att det var en meteoritsvärm som träffade Härjedalen den där dagen år 4. Eller den där dagen för fyratusen år sedan. Precis som vanligt när det gäller gamla grejer så hittar jag flera olika förslag på åldrar. Turistinfon skriver 2000 år, DN skriver 4000 år och jag har inte orkat leta upp källan som båda hänvisar till, vilket är en forskningsrapport från KTH.

Den första meteoritkratern efter inlandsisen

Oavsett den exakta åldern så är detta just nu den enda svenska meteoritkrater som bedöms som att den uppstått efter inlandsisen. Statistiskt sett borde det finnas många fler. Två forskare från SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) sammanställde 2013 en lista med nio kandidater till sentida meteoritkrater. Rapporten är ganska rolig, särskilt när de kommer till historien om när de skulle undersöka en perfekt rund ”krater” utanför Ånn i Jämtland. Den var så perfekt att det visade sig att den var grävd för hand med spade och skottkärra på 1930-talet.

Av äldre meteoritkratrar är den mest kända Siljansringen som är sisådär 370 miljoner år gammal. Den skapades av en meteorit som var 5 km i diameter. I jämförelse var TOR en mini-meteorit. Men den var ändå tillräckligt stor för att slå ner, den förgasades inte i atmosfären. Om det var en sten eller järnmeteorit är okänt eftersom inga fragment har hittats. Om det blev något kvar kanske det plockades upp av människorna som levde här då?

Vad tänkte människorna?

Oavsett exakt ålder så levde det människor i området när meteoriten föll. De hällmålningar jag skrev om häromdagen är på andra sidan Anåfjället. Ganska långt bort på andra sidan, men ett eldklot på himlen lär ha synts och dessutom var de jägare och nomader som rörde sig över stora områden. Undrar vad de tänkte! Det vet vi inte men enligt SGU-rapporten så finns det passager i det finska nationaleposet Kalevala som skulle kunna handla om meteoriter.

Det är spännande att fundera över hur nedslaget uppfattades. Skulle en liknande händelse ske idag skulle det genast uppstå en massa olika tolkningar varav en del undergångsteorier.

TOR ligger nära väg 84

Ett besök vid TOR kräver en del fantasi och inlevelseförmåga om man inte är särskilt intresserad av astronomi för själva kratern är ärligt talat inte så himla mycket att se. Det är en grop i marken med en vall omkring. På vallen är det en stig med en del sittplatser och en informationstavla. Gropen var förvisso större än jag hade förväntat mig men ändå.

Nu kräver inte besöket några större strapatser, kratern ligger några hundra meter från väg 84. Vid vägen finns skyltar och en rymlig parkeringsplats. Därifrån är det en kort stig. Förut fanns en barnvagns- och rullstolsramp gjord av trä hela vägen fram men den är spårlöst försvunnen.

Rampen som illustrerar utflykten på Funäsfjällens webb var spårlöst borta i maj 2020.

Sväng av vid kringlor!

I 20 års tid har jag varje gång jag kört bil mellan Stockholm och Funäsdalen passerat skylten meteoritkrater vid Torbygget 6 km öster om Funäsdalen. Men det har alltid varit på tok för tidigt att stanna, eller så har jag varit ”nästan framme” och brassat förbi. Dessutom har det oftast varit snö. Men denna vår som inte liknar andra vårar för att ett virus saboterade alla planer, har jag satt mig i sinnet att jag ska svänga av vid alla kringlor.

Ibland väntar fantastiska upplevelser, ibland krävs det mer fantasi för att uppskatta besöket. Men jag ska inte köra förbi för att ”jag sparar det till en annan dag”. Istället ska jag ta varje chans att passa på och upptäcka närmiljön där jag befinner mig.

Hitta dina udda platser

Min uppmaning till alla läsare är att hämta inspiration från detta exempel och utforska din närmiljö. Vill du ha mer inspiration, kika in på min serie med udda sevärdheter eller skaffa någon av mina böcker, exempelvis Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm som innehåller många idéer på hur man kan lägga upp sina utflykter.

chefstomaten