Julklappstips till kulturella resenärer

Julen står för dörren och det är hög tid att göra ett ryck med julklapparna. Jag har uppnått åldern då jag många gånger ger bort fler paket än jag får (även om det ser ut att bli ett svagt år i år). Det bästa med att ge bort paket är spänningen när folk öppnar. Har jag prickat rätt? Ofta ger jag bort saker jag själv skulle vilja ha, så skulle det vara så att jag missat kan jag alltid erbjuda mig att ta hand om innehållet.

Böcker är ofta med bland paketen. En anledning är att de är lätta att slå in och jag gillar böcker. Jag tycker att det hör till att sitta i en fåtölj och läsa böcker i mellandagarna. Därför brukar jag handla en hög med deckare och en del faktaböcker och så får alla dra ett paket. Självklart lånar jag och läser även de böcker jag gett bort. Ofta är det jag som är snabbast med att läsa samtliga julklappsböcker. (Utan att avslöja alltför mycket så har jag nog sju-åtta nya böcker att läsa den här julen, bland annat bunten jag handlade i en butik jag numera inte går in i).

Handla även böcker utanför topplistorna

Ibland handlar jag de där böckerna som alla pratar om för att se om jag tycker de är något att ha (med blandat resultat, jag har många olästa böcker liggande). Ibland handlar jag böcker av författare jag läst förut och ibland handlar jag böcker av personer jag träffat. Det sistnämnda är något jag har som ambition att bli bättre på. Det är tufft att vara författare och då kan jag ju hellre lägga min tid på att stötta kollegorna, än att läsa internationella bestsellers. Eller i varje fall ha en varierad läskompott.

Igår satt jag och postade i alla kanaler en glad hälsning till alla som följer mig att ha mina böcker i åtanke om man råkar ha julklappsproblem. Mina böcker passar inte till alla, men de passar till många. Jag ska även passa på och posta samma uppmaning här. Samt berätta vilka jag tror kan uppskatta att få just dessa inslagna under granen. Jag fokuserar på årets två nya titlar.

Kristina Svenssons böcker 2019
Alla böcker jag skrivit eller medverkat i hittills. Mitt Nice och #författarboken (första upplagan) är slutsålda men resten går att beställa där böcker säljs. Jag är särskilt stolt över årets titlar som jag tycker är det bästa jag skrivit.

Rivieran inom räckhåll – för tågresande livsnjutare

Den behändiga Rivieran inom räckhåll är perfekt för alla som längtar till Medelhavet och vill ta tåget dit och/eller vill använda tåget som ett smidigt sätt att ta sig runt mellan vandringar och restauranger på plats. Den smidiga turkosa reseguiden är lätt att ta med och innehåller båda lättsam inspiration för resan och tips på hur man bokar biljetter. Just nu finns Rivieran inom räckhåll till specialpriset 99 kr på Bokus. Boken är skapad av mig och Maria Unde Westerberg tillsammans men Maria står för fler texter och jag för fler bilder. Den passar särskilt bra för livsnjutare som gillar livets goda.

En liten, kompakt och väldigt informativ guide till såväl franska rivierans guldkorn som ställen att göra stopp på längs rälsen norrifrån.

Vagabond nr 10 2019

Rivieran inom räckhåll kan generera en stark längtan efter turkost hav, ståtliga pinjeträd och vackra badvikar. Bilden är från en av lerinöarna.

Smultronställen – till kulturintresserade bokälskare

Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm är den stora presentboken för alla som är intresserade av kulturhistoria, gott kaffe och vackra böcker. Den funkar som julklapp till bilister, cyklister, husbilister, motorcyklister och de som föredrar att resa hemma i soffan. Som titeln antyder är den extra lämplig för till de som ibland färdas hela eller delar av sträckan mellan Stockholm och Göteborg men den har även hittat hem till skåningar och norrlänningar. Varning för att boken kan sprida semesterkänsla runt julgranen och skapa en stor längtan efter att lämna motorvägen för egna upptäcktsfärder runt om i landet.

Så här skriver en av bokens läsare Håkan Romlin (som förtjänar ett jättetack för att han upprepat det på alla ställen jag skrivit om boken – vilket är många!).

En mysig bok som man kan sitta i soffan en vinterdag och bläddra och läsa i, likväl att ha som ”kartbok” eller som inspiration till enstaka avstickare för att inte fastna i gamla hjulspår helt å hållet.

Smultronställen är en gedigen och rejäl presentbok, eller kaffebordsbok, där bilderna och den snygga formgivningen är en stor del av upplevelsen. Den vänstra bilden ovan är från Uppgrenna naturhus.

Kort sagt är Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm en bok som kan lösa många av de ”besvärliga” julklappsfunderingarna. Till exempel svågern som har allt och som brukar få en whiskyflaska. I år kan han få något annat som omväxling. Eller grannen som passat katten flera gånger, inte dricker whisky men gillar fika och snygga slott. Det går ju också att köpa en till sig själv. Förutom att du får en fin bok att bläddra i så kan boken inspirera till många trevliga upplevelser under året. En present som räcker länge helt enkelt.

Den går också att klicka hem hos Bokus men finns också hos en del trevliga återförsäljare.
Karins lada, Strängsered
Hemma på Källebacka, Marbäck
Gyllene Uttern
Väderstads centralkonditori
Ladugård 206, Vadstena
Boställets vedugnsbageri
Turistinformationen i Mjölby kommun, Skänninge
Stavsjö krog
Butik Inneberga
Björnlunda Resto
Runnvikens pensionat
Skottvångs gruva
Kartbutiken, Stockholm

chefstomaten