Uppgrenna naturhus erbjuder ekofika i växthus med fantastisk utsikt över Vättern

Äntligen! Jag minns inte längre vem som först tipsade mig om Uppgrenna naturhus. Jag tror att det var via sociala medier redan under byggfasen. Därmed har det stått på min att-göra-lista länge. Problemet har varit att deras öppettider och mina restider inte har matchat varandra. De har mest haft öppet när jag varit i Frankrike.

Höst, vinter och vår när jag svischat förbi har de i bästa fall öppet lördag-söndag kl 11-18, vilket betyder att jag antingen kört förbi fel dag eller fel tid. Uppgrenna är bara två timmar från Göteborg så startar man vid 06 får man såsa på med många fotostopp längs vägen för att de ska hinna öppna.

Men på väg ner till Bokmässan 2016 lyckades jag äntligen komma in i huset. Delvis blev det ett antiklimax för jag hade förstorat upp huset så mycket att mina förväntningar var skyhöga. Och då blev det lite snopet att komma in i cafédelen. Det är skillnad på att äta lunch i en rymlig citronlund med högt glastak och dricka kaffe i ett överbelamrat växthus med alldeles vanlig squash och pumpor. Med det sagt så är stället värt ett besök för arkitekturen, för utsikten och för att stötta hela idén med ett naturhus. Så åk gärna förbi för en rawboll eller annan munsbit. Först ska vi hitta dit.

Uppgränna ligger nedanför Brahe hus

Trots att Uppgrenna naturhus varit igång ett tag vill Google maps fortfarande inte kännas vid var det ligger. Detaljerade koordinater finns på deras webbsajt men prova Uppgränna med Ä eller tänk att du ska mer eller mindre rakt under Brahe hus. Det betyder att du kör av motorvägen antingen vid Gränna eller Ödeshög och tar den oerhört vackra vägen längs Vättern. Den vägen bjuder på fina vyer över sjön och snygga träd. Jag såg även flera vandringsledsskyltar skymta förbi medan jag försökte hålla bilen på vägen. Vägen sakar nämligen helt vägren så det gäller att inte titta för mycket åt sidorna. Jag tror att det är bäst att köra söderut för då får man rastplatserna på sjösidan.

Det är klart att när man knagglar fram i 40 km/h på kullerstensgatorna genom Gränna kan undra om det verkligen var fiffigt att lämna E4 när det fortfarande var 120. Men hela poängen med bil tycker jag är att inte se resan som ett sätt att ta sig från A till B så fort som möjligt. I så fall finns det tåg som är både snabbare och miljövänligare. Men med bil kan man uppleva saker längs vägen och se transporten som en utflykt.

Fiket är en liten del av huset

Jag hade i förväg sett en hel del spektakulära bilder av huset. Vad jag hade missat, och vad som kan vara värt att känna till, är att caféet inte är hela huset. Huset är byggt i en sluttning och har på nedersidan tre våningar varav caféet finns i en del av mellanplanet. De riktigt coola bilderna är nog tagna i den stora lokalen högst upp, den med det fräcka glastaket. Jag gissar att när de har konserter, föredrag och andra aktiviteter så äger de rum där uppe. Jag vet inte exakt hur det ser ut där, för den delen var inte öppen annat än med entréavgift och det orkade jag inte riktigt med denna dag.

Mitt andra misstag var att jag hade sparat lunchätandet till Uppgrenna. Efter att ha ägnat sommaren åt att prova matställen till nästa reseguide har jag vant mig vid att under resor äter jag inte när och vad jag har lust, utan jag äter när jag anlänt till ett lämpligt objekt och där väljer jag alltid det som verkar vara ställets specialitet.

Helgen innan praktiserade jag detta genom Härjedalen och Hälsingland med effekt att första lunchförsöket blev ett knäckrån och nästa en fjällko-ostkaka. Nu hade jag bespetsat mig på något lite mer mataktigt men utbudet av icke-söta saker begränsades till en grillad ostsmörgås. Den söta avdelningen var större och jag funderade på om jag skulle vara en duktig reseguidesskribent och lassa på ett gäng kakor med utgångspunkt vilka som gör sig bäst på bild, eller äta en macka. Jag valde mackan (65 kr) och en rawboll.

Jag skrev i rubriken att fiket är en liten del av huset. Det är en sanning med modifikation. Det finns två rum inomhus att fika i varav enbart det ena är bland pumporna i växthuset (det är den populära delen där alla ville sitta). Därtill finns en terrass i direkt anslutning till caféet och en stor uteplats nedanför huset. Utan att räkna tror jag att de flesta sittplatserna ligger utomhus. De ligger i samma nivå som citronlunden, en övernattningslägenhet och något mer rum på bottenplan. Den delen var heller inte öppen den söndag jag var där. Men jag kunde beundra den fantastiska utsikten. Det är verkligen ett ställe där man kan tänka sig att sitta ner och kontemplera en bra stund.

Det får i så fall göras utan hund eller datorer som ej är välkomna. Istället finns ett antal begagnade böcker att bläddra i. De hade miljöprofil eller handlade om Småland. I Johan Tells 100 sätt att rädda världen hittade jag följande under tips att klä sig grönare, det vill säga undvika friluftskläder impregnerade med flourkemikalier.

Ernest Shackelton och hans skeppsbrutna besättning tillbringade över 17 månader på Antarktis i skalkläder av garbadin. Hur länge hade du tänkt vara utomhus?

(För övrigt rekommenderar jag att undvika boken på grund av typsnittet som är gräsligt).

Totalt sätt så tror jag att om man bara kommer dit med rätt ställda förväntningar så är Uppgrenna naturhus en oas med utsikt.

Jag lägger också med aktuell meny. Om ingen läsare uppskattar det så kommer det att vara till hjälp för mig för att hålla ordning på min research.

Uppgrenna naturhus ska givetvis med i boken med arbetsnamnet Smultronställen mellan Stockholm och Göteborg som jag jobbar med lite av och till (mest av). 

[Edit] Nu finns det möjlighet att förvärva Uppgrenna Naturhus, Bodil Antonsson är redo att lämna det vidare.

chefstomaten