Bodil Antonsson redo lämna sitt livsverk – Uppgrenna naturhus sålt

Det är något visst med människor som förverkligar sina drömmar. Som lägger ner det där extra slitet för att genomföra det andra trodde var omöjligt. Kruxet, och något som många glömmer bort, är att för att kunna satsa, så behöver man även välja bort och ibland släppa taget. Det där sista är jag väldigt dålig på och därför beundrar jag människor som kan gå vidare.

Bodil Antonsson verkar vara en sådan person. I elva år har hon levt med Uppgrenna naturhus. Själva projekteringen tog sju år och nu öppnar det ekologiska caféet för fjärde säsongen. Och nu är detta livsverk till salu! Jag frågade såklart vad hon ska göra nu och hur hon kan sälja sitt livsverk (möjligen inte helt finkänsligt formulerat). Hon svarade att hon har andra drömmar att förverkliga och att det nu är dags att gå vidare.

Fantastisk miljö som gjord för skrivretreat

Det var under min senaste resa som jag svängde förbi Uppgrenna igen. Jag har varit där flera gånger och fikat för den fantastiska miljöns skull. Första gången blev jag en smula besviken för själva cafédelen var mindre än jag hade förväntat mig men när jag väl justerat mina förväntningar har detta blivit en favorit. Miljön formligen skriker att en bok skriven i en av de gröna fåtöljerna med utsikt över Vättern skulle bli extra bra (skrivandet försvåras dock av att det är datorförbud).

På tal om böcker så finns det nu en bok om bygget av huset. Om vedermödorna, pengarna och drömmarna. Jag stod och bläddrade i den och var på väg att lägga vantarna på ett exemplar när jag såg mäklarprospektet som låg bredvid. Blev så chockad att jag glömde bort boken. Lyckades även spilla ut hälften av kaffet. Jag gillar kaffe i porslinskopp, men det är lätt att spilla.

Det här var för övrigt en av de bättre rätterna jag ätit på Uppgrenna. Den kallades dipp-rätt och var ett perfekt tilltugg till kaffet. När jag kör bil vill jag helst inte äta stora måltider och bli däst och då är jag ofta hänvisad till kakutbudet. Det är ganska tråkigt då jag faktiskt inte är speciellt trakterad av sötsaker. De är bra att ha när man behöver mycket energi snabbt, men annars föredrar jag helt klart en sådan här rätt. Det är hummus, lite salladsblad och rostat bröd.

Vi får se vad som händer med Uppgrenna nu. Det är till salu för 16 miljoner. Då ingår det äldre boningshuset på andra sidan vägen. Tanken är att med båda husen tillsammans ska det gå att driva verksamhet med övernattning. Att någon med kapital ska komma och utveckla Uppgrenna. I mäklarprospektet talades det mycket om bröllop och då behövs nog ett större kök tror jag.

Det vore även en perfekt plats för skrivkurser tänker jag. När jag var där var det yoga på övervåningen. Det är ju inte fel att kombinera yoga och skrivande. Jag håller tummarna för att det fortsätter att vara öppet för människor på resande fot.

2021: Naturhuset har nya ägare men är fortsatt öppet (edit)

Sommaren 2019 var Uppgrenna naturhus fortsatt öppet och fortsatt till salu när jag åkte förbi, lämnade ett ex av min bok och fikade.

Försommaren 2021 bytte Naturhuset ägare. Jag önskar såklart både Bodil och de nya ägarna varmt lycka till.

Uppgrenna naturhus, samma vy i boken och i verkligheten
Den vackra entrén till Uppgrenna naturhus har en hedersplats i min bok Smultronställen.
chefstomaten