Rivieratips: pittoreska byar och vandringsleder runt Gorges du Loup

Med sina 49 kilometer är Loup ingen tungviktare i flodsammanhang. Attraktionen är istället omgivningarna, särskilt ravinen Gorges du Loup mellan Courmes och Pont du Loup. Vargklyftan bjuder på spektakulära vyer och ett par fina vattenfall. Runt ravinen finns flera pittoreska medeltida byar, de oemotståndliga village perché. De flesta har minst ett trivsamt auberge där man kan inta en god lunch. Runt byarna väntar en skog av bruna skyltar som tipsar om olika vandringsleder. Som om inte detta räcker kan man skärmflyga, klättra, hoppa eller doppa sig i ravinen.

Följ med på en resa längs floden Loup. 1200 höjdmeter avverkas i detta blogginlägg som innehåller en del tips jag fått från följare av Rivieran inom räckhålls sociala kanaler. Ursprunget till detta blogginlägg är att jag kände att det var dags att variera konfekten där. Det ledde till en djupdykning i fotoarkivet i jakt på nya vyer. Dessa bilder fick ett sådant gensvar att det blev ett blogginlägg. Detta. Ska passa på och tacka alla som bidragit med tips.

Loups källa är i bergen

Loups källa finns i le Massif de l’Audibergue, bland skidorter någonstans i närheten av Andon. Där har jag inte varit (ännu), men om man ska tro på kamerans GPS är de två första bilderna nedan tagna inte långt därifrån. Eventuellt är bilderna från en utkiksplats vid Col de Castellaras. Det ser i varje fall ut som om det skulle kunna rinna vatten där nere någonstans. Snygg bild hur som helst. En del hästar hade fastnat på bilderna runt omkring så det verkar finnas hästgårdar där.

Från källan flyter Loup nästan rakt österut och passerar efter ett tag mellan byarna Gréolières och Cipières. Med bil, eller annat valfritt fordon, tar vi väg D79 ditåt.

Vandra mellan Gréolières och Cipières

Skärmflygningsbyn Gréolières har jag besökt några gånger och ett par av besöken har lämnat spår på bloggen. Exempelvis denna vandring i Cheironbergen ovanför byn. På den turen passerar man ruinerna av den ursprungliga byn. Det är vackert att vandra där och har varit i princip folktomt vid mina besök. På andra sidan dalgången ser man det stora pampiga huset i Cipières som numera lär vara hotell.

På min lista med saker jag vill göra är att vandra mellan Gréolières och Cipières. De båda byarna ligger i princip mitt emot varandra på var sin sida av Loup. Vandringen går att göra som rundtur där man åt ena hållet går längs rödvitmarkerade GR4 och andra hållet längs en lokal gulmarkerad led. Hela turen är ungefär 6 km och det är 500 höjdmeter upp och ner till Loup.

Välj okända Courmes eller kändisen Gordon

Öster om Gréolières byter Loup riktning och börjar rinna söderut. Med bil tar vi väg D3. Två korsningar dyker upp strax efter varandra. Den första är en återvändsväg som går till den lilla byn Courmes. Det är en utmärkt utgångspunkt för en vandring med utsikt ned över Gorges du Loup.

I nästa korsning delar sig vägen i D3 och D6. D3:an fortsätter upp på kanten av den västra sidan av floden. Väg D6 går närmare vattnet och mestadels på den östra sidan. Vill man till Gourdon tar man D3, i annat fall D6. Gourdon har jag bloggat om ett par gånger (klicka på länken för att läsa om byn och olika vandringar därifrån). Det jag vill lägga till är lunchtipsen jag fått in via Rivieran inom räckhåll. Instagramalias Bisse.bjork gillar Auberge de Gourdon i utkanten av byn och Marre.Z rekommenderar Le Vieux Four precis till vänster inne i byn. Hon är inte ensam, det verkar vara en svenskfavorit. Auberget är eller har varit svenskdrivet.

Välj D6 för vattenfall i Gorges du Loup

Vi backar tillbaka uppåt och tar D6 istället. Just den vägen tog jag med i Mitt Nice bland ”vägar du måste köra”. Vägen är byggd som en balkong mitt på bergssidan. Det är slingrigt, tunnlar och gott om cyklister så en lagom hastighet är långsamt. Det finns en minimal parkeringsficka vid en tunnel. Finns det plats så rekommenderar jag att stanna. Det är alltid bättre att ha som rutin att stanna så fort det går, och sedan fundera på om utsikten är värd att fota, än tvärtom. Då har man redan passerat när man kommer på att man borde ha stannat. Ett snabbt vidvinkelobjektiv på kameran är en annan rekommendation.

Strax efter korsningen där D3 och D6 delade sig finns en minimal parkering för att besöka vattenfallet Le Saut de Loup. Det är inte det enda vattenfallet längs vägen men det som är lättast att besöka. Det var en symbolisk entréavgift när jag var där. Ett återbesök med stativ och vidvinkel står på min önskelista.

Pont du Loup

Väg D6 landar i Pont du Loup. Där tar den dramatiska delen av Loup slut. Pont du Loup är inte någon by direkt utan mer en samling hus i en vägkrök. Annat var det en gång i tiden, under la belle époque samlades societeten här för att äta forell och njuta av den friska luften.

Det finns många historier härifrån, om restauranger och eleganta butiker, bland annat en tygbutik. En del av restaurangerna är kanske lite nedgångna eller ruiner idag. I en pastellfärgad byggnad precis vid floden ligger i alla fall Confiserie Florian. Där konserveras blad av rosor, verbena och violer genom att kanderas. Det är en fascinerande process tycker jag och ett rosblad ser väldigt snyggt ut i ett glas bubbel. Men särdeles gott är det inte om du frågar mig. Det är däremot de kanderade citronskalen doppade i choklad. 

Från Pont du Loup kan man vandra längs floden. Eller så går man över till andra sidan för att se de bastanta stenpelarna som är allt som är kvar av en imponerande tågbro. Tåget gick från Grasse till Vence. Bron sprängdes i slutet av andra världskriget och har efter kriget ersatts med bilvägar.

Gorges du Loup går att se från fler håll

I Pont du Loup kan man korsa floden och åka ner till Bar sur Loup. Det är mer riktig by med en hel del att titta på. Dessutom går det bussar hit från Antibes. Åtminstone gjorde det det förr. Fiffigt för den som saknar bil eller vill vandra från en ort till en annan. Från Bar sur Loup kan man vandra upp till Gourdon via Chemin du Paradis (eller kanske ännu hellre åt andra hållet). Ett par av bilderna nedan är från Bar sur Loup men det finns mer lockande bilder i detta inlägg från restaurangen i den gamla flickskolan.

Den allra bästa vyn över vargklyftan vill jag minnas att jag fick under en vandring från Le Rouret. Den vandringen involverade också en del romerska ruiner. Med betoning på ruin. Nämner också violstaden Tourrettes sur Loup så jag får med allt på Loup där det finns mer läsning på bloggen. Ibland hamnar mina texter här, ibland i diverse manus.

Fler bilder på floden Loup

I den övre delen av Loup är floden vackert turkos bland stenar och träd i relativt glest bebyggda områden. Nu byter floden riktning igen och rör sig åt sydöst bland urbana kvarter. Den blir bredare och lugnare. Jag har inte hittat igen några foton därifrån i fotoarkivet och har inte heller vandrat där. Men jag har läst om klätterväggar och badplatser i trakten av La Colle sur Loup.

Det ska också gå att få ett dopp ovanför Pont du Loup. Jag hittade ett gäng bilder därifrån av olika ålder. Så här kan det se ut på hösten.

Loup når Medelhavet

Med ett jättehopp förflyttar vi oss ner till Medelhavet. Loup ser inte särdeles inbjudande ut på slutet, snarare en stor bred trögflytande massa. Men det står folk och fiskar vid broarna ibland. De flesta bilder nedan är hämtade från ett besök för många år sedan. Då hade jag ätit lunch på en av dessa restauranger som inte ser något ut för världen men serverar fantastisk mat, Le Grand Large i Villeneuve-Loubet.

Jag var där en gång med en gång av en kollega i bloggbranschen. Tyvärr har hon flyttat och slutat blogga. Hur många av dessa fina restauranger som läsare tipsat om som är kvar efter du-vet-vad återstår att se. Har du tips eller information, skriv gärna en kommentar nedan så kan alla läsa det.

Tipsa en kompis

Det var dagens bidrag till utflykter från Antibes med ett par olika tips som platsar i ämnet vandra i Frankrike. Alla bilder är upphämtade ur arkivet mer eller mindre långt tillbaka. Jag bläddrade tio år tillbaka, men på den tiden saknade kameran GPS, vilket gör det extremt tidsödande att hitta igen foton från en viss plats.

Vid det här laget är längtan stor efter att åka ner och fotografera alla pärlor igen i det nya normala. Förr eller senare blir det av. Då dyker det kanske upp något litet reportage här eller (ännu hellre) nya böcker. På tur står Strövtåg runt Antibes. Precis som Strövtåg i Funäsfjällen blir det mer ”bok med kulturhistoria och vackra bilder att läsa hemma i soffan” än ”restaurangguide att ha i fickan under resan”. I väntan på nya böcker, bjud gärna in en god vän att prenumerera. Tipsa dem också om att klicka på länkarna. Bloggen är en guldgruva med massor av läsning. På tal om läsning rekommenderar jag såklart att spana in någon av mina publicerade böcker.

chefstomaten