Dagens fight eller kameran kanske inte är så dum ändå?

Mycket kan sägas om mig men jag är inte den som ger upp i första taget. Så efter att ha deppat i en vecka över att den nya kameran (Canon 60D) visade sig vara, om inte ett direkt felköp så i alla fall ett ganska onödigt köp, tog jag den i handen och gav mig av på utflykt. (Givetvis med gamla objektivet, det däringa teleobjektivet har jag parkerat i ett skåp).

Jag gav mig av mot Marstrand och efter att ha kört vilse några varv på Hisingen så såg jag äntligen havet. Stannade till och hamnade mitt i den största koloni av svanar jag någonsin sett på ett och samma ställe!

Åhej, fram med kameran för att dokumentera alla knölsvanar och sångsvanar. De två arterna är lätta att skilja åt, knölsvanarna har orange näbb och böjd hals medan sångsvanarna har en rakare hållning och gul näbb.

Förr var knölsvanarna det vi menade med svan och sångsvanarna en udda norrländsk kusin på tillfälligt besök, men sångsvanarna breder ut sig. Av döma av de exemplar jag såg är sångsvanarna en ganska ilsken kusin. Det var när jag fotograferade en av sångsvanarnas interna strider jag kände att kameraköpet nog inte är så dumt ändå. Snabbare seriebildtagning är verkligen trevligt!

Glädjen visade sig dock vara kortvarig

Så jag började känna mig ganska nöjd med mitt inköp. Detta varade i vanlig god ordning ända tills jag kom hem och skulle titta på bilderna i datorn. Nej, det är inte så att jag blev missnöjd med bilderna, det är värre än så, jag kan inte ens titta på bilderna! Jo, de första kan jag bevisligen titta på eftersom jag har lagt ut dem här.

Men mitt under dagens fotografering lyckades jag lista ut hur man ställer in att fotona ska tas i raw istället för jpg. Fördelen med raw-format är att bilderna lämnar kameran ”halvfärdiga” och man kan fixa klart dem i datorn (rätta till vitbalans, färgskala, fixa bättre skärpa, redigera bort finnar…). Alltså var jag nöjd när jag hittade hur man ändrade till raw. Men tyvärr är det olika raw-format i olika kameror och mina gamla fotoprogram klarar inte av att öppna bilderna.

Sur? Inte jag inte.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)