Dag 4: Solsveda och pool (89 km)

Vi löste ett litet problem och fick ett stort. Det lilla var mitt högerlår som varje tramptag gick emot sadellåset. Vi bytte riktning på reglaget, band om med trasa, men först när jag tog Rolfs cykelunderbyxor idag plus mina vanliga shorts blev det bra.

Det nya problemet är mina alltför solbrända ben. Väl insmorda i 30-kräm cyklade vi på, och allt gick bra ända till någon mil före mål. Vi körde från Blois via en röd väg genom skogen till Molineuf, eftersom vi inte hittade den väg vi tänkt ta. Röda vägar ska annars normalt undvikas till varje pris. De är allt som oftast hårt trafikerade med lastbilar och annat otrevligt. En runda tog oss ned till Onzain och över Loire och därefter södra sidan till Amboise. Vi köpte picknicklunch som vi åt i en annan skog där jag lotsade ner oss till några skruttiga bord utanför en fiskarbod invid en igenslammad damm.

Lite senare tog vi fel väg igen och hamnade än en gång på röd väg, nästintill en motortrafikled, runt Bléré, men överlevde lastbilarna som gjorde sitt bästa att blåsa omkull oss. Cykelbana en bit var en mycket välkommen avkoppling, sen en härlig väg till Reignac. Efter ett par cocacolor vidare längs Indre mot Loches. Det var nu låren började bränna rejält. Ändå hade jag haft på 30-kräm tre gånger idag. Sista biten var vidrig, även om vi pausade en kort stund i en välsignat sval kyrka och jag ständigt hällde vatten på låren. I Loches fick vi leta på tre ställen efter rum. Det vi till slut hittade hade pool (suveränt att svalka benen i!) men låg 1 km från centrum uppe på en hög, mycket brant kulle.

Rolf var arg för att jag bränt mej, tyckte att jag borde vetat att jag var överkänslig. Men på vanliga semestrar vistas man ju inte konstant i solen hela dagar i sträck, dränkt i svett!

Rolf berättade att han sett långa shorts i en närbelägen supermarché (medan jag tog ett härligt svalkande bad i poolen). Men nu när jag smorde in benen såg jag att det inte bara var ovansidan av låren som var rödflammiga, utan det fanns nästan ännu ilsknare röda fläckar på vänstra vadens insida och lite på högra vadens utsida. Så jag vet inte om långa shorts skulle vara någon lösning. Suck.

Jag gick och kollade in supermarchén, men där fanns inga kläder som täckte hela benen och samtidigt gick att cykla i. Jag såg däremot en affär med stor Jonsered-skylt – undrar hur fransmännen uttalar det. De sålde gräsklippare och cyklar.

Vi åt en god middag på hotellet, första riktiga franska menyn. Vi valde en fyrarätters för 17 euro plus spritsig kir före och vin till maten à 12.50. Hela hotellnotan gick på 125 euro (rum, middag, frukost).

Detta är fjärde delen i Tour de Paris 2002, en cykelresa skriven av gästbloggaren Eva Heljesten. En introduktion till resan finns här och alla kapitel här.