Gästblogg: Tour de Paris av Eva Heljesten

Premiär för första gästbloggen på Tomatsallad! Och det är ingen mindre än Eva Heljesten – en av mina trognaste läsare – som är först. Eva är översättare och språkspecialist, matte till Kasper och Lakrits och ivrig frankofil. Evas bidrag (som passar perfekt tycker jag) är en reseberättelse från hennes första cykelsemester i Frankrike.

Tour de Paris 2002, under den här bannern kommer Evas text och bilder publiceras med start imorgon.

Chefstomaten: Hur kom ni på idén?

Eva: Min sambo Rolf hade talat sig så varm för cykelsemestrar i Europa. Och det är verkligen ett fantastiskt sätt att uppleva Frankrike – alla dofter och synintryck man inte hinner fånga från bilfönstret. Efter denna resa har vi kört kombinationen flyg+cykel även till Holland och Mallorca. Plus att vi ett antal gånger tagit bilen med cyklarna bak neråt Tyskland och Frankrike. Men det blir en helt annan typ av cykling när man har bilen som bas hela tiden.

Chefstomaten: Vad har ni för cykelvana sedan tidigare?

Eva: Jag cyklade mycket under min uppväxt på Crescentcyklar av olika storlek. Men sen följde ett femtontal i princip cykellösa år, då jag gjorde misstaget att köpa en billig och svajig varuhuscykel. Rolf fick mig att sälja den och investera i min första Trek. Den hade jag något år innan Pariscyklingen uppgraderat till en bättre och lättare Trek-modell. Men det här var min första cykelsemester.

Om Rolf hade funnits som uppslagsord i NE skulle man ha kunnat läsa ungefär så här:

På 80-talet hade Rolf cyklat vida omkring i Europa: bl.a. till Neapel via Budapest och Zagreb. Och på en tur som skulle gå från Hässleholm till Milano hade han hamnat i Perpignan efter en sväng över Andorra. Detta var på den tiden man kunde ta tåget hem med cykeln.

År 2000 genomförde han sin tour de force: 660 mil på två månader i Spanien, Portugal och Frankrike.

På listan över bergspris står bl.a. Simplonpasset, Porte d’Envalira i Pyrenéerna och Pico Veleta i Sierra Nevada (Europas högsta väg, 55 km klättring från Granada). (Ett utdrag ur en av Rolfs tidigare cykelresor finns här).

Chefstomaten: Hur förbereder man sig inför en sån här cykelsemester?

Eva: Vi cyklade hemma en hel del under våren, så snart vädret blev över tio grader eller så. Man får öka successivt för att inte baken ska ta alltför stort stryk. Mot slutet sträckor på 5–10 mil och med lite packning, så man får in känslan för hur cykeln beter sig med väskor på.

Chefstomaten: Hur planerar man bäst sin packning?

Eva: Jag gjorde en lång, detaljerad lista. Men den korta sammanfattningen är: ju lättare, desto bättre. Provpacka innan, och var kritisk! Moderna funktionsmaterial är att föredra framför tung bomull, till exempel. Med två uppsättningar cykelkläder (vadderade cykelbyxor!) och två uppsättningar fritidskläder, cykelverktyg, kamera, snacks och ordentligt med vatten klarar man sig långt.

Chefstomaten: Har du något tips till den som vill prova på en cykelsemester till sommaren?

Eva: Om du behöver köpa en cykel, skaffa en av god kvalitet (6 000 kr och uppåt). Och börja träna så snart snön är borta. Investera i bra cykelbyxor. Ska du flyga med cykeln, så kolla de olika bolagens regler. Och framför allt: gör inte en så rigid resplan att du inte hinner ha kul!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)