Dag 1: Middagen i farozonen (58 km)

”Minnesproblem med Abbyy Findreader” läste Rolf undrande. Detta utlöste tårflöde och skratt utan slut hos mej. Trötta satt vi på rummet och försökte få ordning på våra grejer och nu läste han på baksidan av en av mina färdbeskrivningar. Som vanligt hade jag sparat på papper och skrivit ut på något gammalt korrmaterial.

Vi hade hamnat i Maisse till slut efter att ha stigit upp klockan 4 och flugit till Charles de Gaulle med cyklarna ömt inlindade i bubbelplast och hjärtat i halsgropen. När vi konstaterat att cyklarna anlände välbehållna monterade vi pedalerna, fyllde luft i slangarna och vred styrena rätt. Sedan vandrade vi till pendeltåget (RER) och tog linje B rakt genom stan ut till förorten Massy Palaiseau. Vi snirklade oss fram flera timmar i hård trafik genom Paris södra förorter följt av några timmar på härlig men oanat het landsbygd. Egentligen hade vi tänkt oss Malesherbes som första övernattningsort men när klockan var 6 och det fortfarande var skållhett ute valde vi att stanna när vi såg en hotellskylt.

Hotell Occident i Maisse ville varken ge oss mat eller sängar trots att de fanns på plats i huset som verkade närmast ödsligt. Antingen var de rädda för utlänningar eller så hade de inget entreprenörssinne.

Sängar fick vi istället på järnvägshotellet, men de höll på att förbereda för stor bröllops­middag kvällen därpå så mat kunde vi inte få där. Inte heller den andra restaurangen vi sett serverade mat denna kväll, och pizzerian var under ombyggnad. Fem i åtta kastade vi oss in först i bageriet och sedan i speceriaffären – tur vi hann före stängningsdags klockan åtta, annars hade vi blivit utan middag denna första kväll i Frankrike. Och vi som så smått bespetsat oss på en delikat trerätters inledning på semestern.

Ost, bröd, majs, tomater, aprikoser och choklad blev vår påvra middag tillsammans med en urgod flaska bordeauxvin som den språksamme och trevlige specerihandlaren halat fram från sina inre gömmor. På hemväg med matpåsarna i famnen fick vi oss ett par stärkande aperitif-öl på Bar du Sport.

Detta är första delen i Tour de Paris 2002, en cykelresa skriven av gästbloggaren Eva Heljesten.

Last updated on juli 15th, 2013 at 08:44 e m