Flitig arbetsmyra skottar ihop skidspår i Skatås

– Det är kört nu!
Den uppmaningen kom från en joggare med en vacker münsterländer när jag kom gående med mina skidor i Skatås igår. Solen sken, smältvattnet porlade, alla stigar var äntligen isfria och gräsmattorna gröna. Klart det inte skulle gå att åka skidor. Men si, det gick!

För Erkki Kähärä har skottat ihop en tjock skidbädd som inte ens måndagens idoga regnande kunde paja helt (även om regnet gick hårt åt spåret som tjugofyra timmar tidigare var riktigt bra och igår var – hmm – isigt). Erkki/Göteborgs skidklubb har hyrt mark av kommunen och sedan har Erkki skurit, sladdat och pysslat om så att det nu finns ett 1700 meter skidspår. Han har plockat bort grenar, jagat orienterare av spåret och forslat dit och lagt på snö där snötäcket blivit tunt.

Spåret är ganska flackt och bjuder väl inte på någon stor skidupplevelse (a la glida fram i ensamt majestät i ett nypistat milspår i fjällterräng) men det går att åka skidor i Göteborg! Det känns helt fantastiskt!

Skatås har alla faciliteter

Till Skatås går det att åka spårvagn (5:an till Welandergatan) och sedan knata uppför en backe som gör att man är rejält uppvärmd innan man kommer till spåren. Omklädningsrum med duschar finns i motionscentralen och man behöver inte årskort, de säljer engångsbiljetter dit. Själva skidspåret kostar 60 kronor. Har man vallaproblem eller vill ta en kopp kaffe och tjôta lite så är Erkki supersocial, men om man går i hans skidspår, då får man höra en annan visa.

chefstomaten