Dag 2: Vilseledde skäggiga damen
(90 km)

Dagen började med regn första kilometern där vi hade två uppförsbackar med > på kartan. Därefter blev det mest platt mark och molnigt. Bra för mina solansträngda lår!

Vi gjorde många km på bra tid, lätt böljande slättland och vita vägar med ringa trafik. Går inte att jämföra med igår! Bulle + dricka i en av få byar med patisserie, övriga byar ekade tomma och öde. Vi tog lunch i sista staden före skogen norr om Orleans, Neuville-aux-Bois. Salade Niçoise och grillad korv gjord på rimmad anka och lök samt pommes frites. Cykelhungriga som vi var förträngde vi akrylamidvarningarna hemifrån.

Sedan gick färden på öde skogsväg till Orleans. Där var det svårt att hitta hotell, flera vi provade var Complet. Vi hittade iallafall hotel de l’Abbeille för 46 euro 3 trappor upp med toa i en garderob och superb dusch med temperaturskala. Tursamt nog fanns också fransk balkong där vi försökte torka våra kläder som fortfarande var blöta efter gårdagens tvätt.

Vi tog en liten extra cykeltur längs Loire. Orleans kännetecknas dessutom av många enkelriktade gator samt spårvagnar, vilket gör det lite svårcyklat, ibland var det enklare att gå av och leda åt det håll vi ville. Det måste vara svårt att vara bilist här.

Även idag blev det knepigt med middag – alla falska menyskyltar avsåg bara lunch när vi frågade. Till slut frågade Rolf på en restaurang var det fanns restauranger. Bonne question! Av en hjälpsam neger blev vi dirigerade till en pizzeria (eller: det var där vi hamnade). Vi tog en kir som aperitif och fick in en för kall flaska Chinon. Quatre Saisons-pizzan var helt ok, men inget att skriva hem om. Ännu ingen trerätters.

Två svenskar dök på mej på väg till toaletten, göteborgare som bilade runt och nu var på hemväg. Kvinnan hade ett skägg av tidigare oskådat slag som, visade det sig, Rolf inte ens sett! De tipsade om parabolförsedda grottor i Amboisetrakten. Själv tipsade jag dem om att undvika Metz där de tänkt stanna på hemvägen. Edit: sju år senare passerade vi så Metz med bil och det visade sig att mitt från ungdomens tågluffning starkt negativa minne av Metz var helt felaktigt. Som trött och ryggsäckstyngd tonåring hade jag bara sett trista delar i närheten av stadens auberge de jeunesse, och totalt missat den vackra stadskärnan. Förlåt, skäggiga damen, förlåt att jag missledde er så!

Efter pizzamiddagen gick vi runt på stan och plötsligt fanns där massor av öppna restauranger. Felbedömning! Nu återstår att lista ut: är det skillnad på landsort och stad i middagstider? Eller är det skillnad på lördag och andra dagar? Eller var alla restauranger i Maisse enbart lunchrestauranger, fast de inte orkade ta ned skylten sen? Hmm.

Vi tog en Heineken à 3 euro (dyrt, igår på sportbaren fick vi 4 för 6 euro) och avslutade med varsin alldeles för stor Ricard på vårt hotell. Imorgon bär det av längs Loire mot Blois.

Detta är andra delen i Tour de Paris 2002, en cykelresa skriven av gästbloggaren Eva Heljesten. Bakgrund till resan hittar du här.