Hjälp, har jag handlat fel kamerahus?

Mina kameliabilder häromdagen blev droppen, trots total ebb i kassan promenerade jag till Scandinavian photo i jakt på en lösning. Tänkte att antingen ett hyfsat kamerahus, som Canon 7D, eller ett ljusstarkt fast objektiv skulle kunna lösa mina problem att ta skarpa bilder. Ut kom jag med ett billigare kamerahus, Canon 60D – vad hände egentligen?

Precis som när jag i somras handlade teleobjektiv var det känslan när jag såg grejerna live som fällde avgörandet (och är orsaken till att jag inte handlar kameraprylar på nätet oavsett pris). 60D kändes helt enkelt mycket bättre att hålla i med mina puttefnaskhänder. 7D kändes alltför grov och otymplig. Att jag inte omedelbart fattade hur jag skulle fotografera med 7D hjälpte inte upp helhetsintrycket.

Jag började dock testa objektiv till mitt gamla kamerahus (400D) eftersom det var en billigare lösning på skärpeproblemet och det egentligen inte fanns något kamerahus jag ville ha. Fritz hade läst bra saker om sigma 30mm f1.4 – det skulle vara rätt objektiv för att fota franska kakor utan att bära ut dem på balkongen. Tjejen på Scandinavian photo rekommenderade istället ett Canon makro 60 mm. Men det objektivet funkar bara till små sensorer och jag vill bara handla objektiv som duger den dag jag väl handlar mig ett kamerahus i fullformat.

I somras var jag nära göra slag i saken och verkligen handla mig den där fullformatskameran, men Canons billigaste fullformatskamera, (5D mark II), börjar bli ganska antik och långsam jämfört med nyare modeller. Och när Canon i höstas lanserad ”mellannivån” 60D blev jag nyfiken. Den skulle nämligen använda SD-kort istället för Compact Flash. Minneskort som minneskort, förutom om man använder en laptop, reser mycket och är van att kunna stoppa minneskorten direkt i den inbyggda läsaren titt som tätt. (I min 400D kör jag med en SD till CF-kort-adapter, den klarar dock bara relativt långsamma och små kort och är inget alternativ för ett riktigt vasst kamerahus). Läste ett sk test i en tidning av 60D som inte gav någonting. Till slut kom jag dock fram till följande jämförelse mellan Canon 7D och 60D.

Jämförelse mellan Canon 7D och 60D

Saker som talar för Canon 7D (jämfört med 60D)

  • Bättre skal, tål sämre väder och tuffare tag.
  • Bättre seriebildtagning, kan ta fler bilder tätt (bra när man ska fota hundar som springer eller flygande fåglar).
  • Bättre bilder, någonting med fler mätpunkter tror jag det var.
  • Filmar sämre än 60D (ja, det står på plus-sidan för 7D – för jag har ingen som helst lust betala för funktion jag är ointresserad av)

Saker som talar för 60D (jämfört med 7D)

  • SD-kort
  • Utvikbar skärm gör att man slipper vika sig dubbel, eller lägga sig platt på mage (så här :-)) – för att fota blommor.
  • Kostar 70% av 7D.

Båda skulle klara betydligt sämre ljusförhållanden än min 400D. Till listan (där det mesta faktiskt vägde över till 7Ds fördel) las alltså att 60D var mindre och smidigare. Och 7D var ju ändå inte det kamerahus jag allra helst vill ha. Och trots att den billigaste fullformatskamera (5D mark II) börjar bli ganska antik kostar den ändå som två 60D. Så jag tänkte att jag kanske kan ha en ”mellankamera” i väntan på att det kamerahus jag egentligen vill ha dyker upp på marknaden. Och slog till. Hoppas jag inte ska ångra mig!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on april 29th, 2012 at 11:41 e m