Fjällblomster och andra stillastående motiv med nya teleobjektivet

Mina försök att plåta flygande fotoobjekt var ju sådär halvlyckade, så jag övergick till att testa nya teleobjektivet på stillastående objekt. Som blommor. Och annat man kan hitta på fjället. Konstaterade att det gäller att ställa sig en bit ifrån, alternativt sträcka på sig, om man fotar något på marken för närgränsen för objektivet är 1.2 meter. Det är i alla fall tur jag inte köpte objektivet i sin förra inkarnation, då var nämligen närgränsen 1.4 meter – lagom för ståtliga karlar möjligen.

När jag kom hem och verkligen närstuderade bilderna upptäckte jag att fokus oftast hamnat en bit ifrån det jag tror jag har siktat på. Har jag fotat ett hjortron, ja då är själva bäret lite suddigt i kanterna medan bladen är knivskarpa. Samma sak med ett par svampar (ej med nedan) och några blåbär. Vad har hänt? Alltså, ett eller annat kort kan jag väl ha vispat med kameran men så många? Detta är både skumt och oroväckande. Krävs det stativ för att fota med teleobjektiv eller håller jag på och blir helt snedögd?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)