Som det vackra folket – lyxig tebutik i Cannes

När jag såg bilder på Sandra Nordstrands lyxiga teburkar inköpta i Cannes blev jag nyfiken och bad henne att dela med sig av hemligheten var hon köpt dem. 

Förra julen fick jag te från Cannes i julklapp av min bror. Lite lyxigt te, fick jag veta, i fin burk. Min bror bor på Rivieran sedan fyra år tillbaka. Han kände inte till affären men det gjorde däremot hans franska flickvän så det hade blivit ett besök där i julruschen. ”Tydligen brukar Angelina Jolie handla där också.” sa brorsan. Efter en titt på teburken googlade jag märket Mariage Frères som visade sig vara ett anrikt parisiskt tehus.

I somras besökte jag Rivieran för fjärde gången och en söndag eftermiddag fick jag äran att besöka teaffären i Cannes. Affären heter Les thés Duval och säljer te från nämnda tehus. Jag hade bestämt mig för att köpa i alla fall något och det blev ett ganska kort besök då det var olidligt varmt där inne. Lösviktsteerna rationaliserade jag bort och riktade istället in mig på färdiga blandningar.  Jag ville ju åt de fina burkarna också, inte bara teet. Affären såg ut som en klassisk teaffär och bakom disken stod en trevlig kvinna som även pratade engelska. Hon verkade lida av hettan hon med.

Jag riktade först in mig på de fina presentburkarna. Efter ett vridande och vändande fick det bli en lyxig svart med guldtext som innehöll det svarta teet Black opéra, ett svart te med grädde. ”Beautiful tea for beautiful people”. Det blev en annan svart burk också, en av samma märke men en annan något billigare serie. Jag luktade mig igenom hyllan och föll till slut för den sista burken Montagne d’Or (”Guldberget”) i hyllan. Efter att ett antal hundralappar fladdat iväg från mitt konto gick jag nöjd därifrån med mina teburkar i en fin papperspåse. Utanför affären kostade jag till och med på mig att posera för en bild.

När det var dags för hemresa en vecka senare packade jag ner godsaker som marmelad och tapenade i resväskan men teburkarna från Cannes fick inte riktigt plats så jag la dem, samt en samling småburkar Kusmi Tea i handbagaget. Jag fnissade för mig själv och tänkte att det kanske var lika bra för så mycket hade jag aldrig tidigare handlat te för på en och samma gång.

På flygplatsen i Nice kan de vara lite kinkiga i säkerhetskontrollen. Förra året fick jag till och med ta av mig skorna och höll på att bli ihopparad med ett par brittiska ungar. Nu såg jag min fjällrävenkånken dras åt sidan för närmare granskning. Jag fattade ingenting, det hade ju aldrig hänt förut. Och varför bara min väska? Den tillkallade personalen öppnade väskan och halade upp burk efter burk – med te. Efter intensiv granskning fick jag tillbaka mitt te och min ryggsäck samt blev önskad trevlig resa. Jag hade alltså verkligen köpt suspekt mycket te.

Nu är novembermörkret här på allvar och jag sitter i soffan med katten och dricker mitt lyxte samtidigt som jag längtar till La côte d’Azur.

Bildtext: Les thés Duval ligger på Rue Félix Faure och det verkar även finnas en på Rue Buttura. Tydligen ska företaget ha grundats av en Mme Duval 2002. Inte lika anrikt som företaget vars teer de säljer men kanske på god väg?