Stjärnor och > på franska cykel- och vandringskartor

I ett av cykelavsnitten i gästbloggen Tour de Paris dök det upp >-tecken. Jag fick lite dåliga vibbar av dem, hakparanteser förknippar jag med kodning och det är inte min starkaste sida. Men vad har de med cykling att göra? Jag ställde frågan till Eva som skrivit texten. Vad är de där ”>” för något?

Eva: > och >> och >>> på Michelinkartor betyder hur många pilar kartan visar, dvs hur brant backen ifråga är.

Aha, nu är jag med! Kan vara värt känna till om man cyklar :-). Jag har aldrig lagt märke till dem tidigare, däremot vet jag en del annat om Michelinkartor. Klickar jag på kartan ovan ser jag att Epernay är värd ett besök – den har en stjärna (två stjärnor är värt en omväg och tre stjärnor en resa). Jag ser också att det finns en hel del vackra vyer i omgivningarna. En del vägsträckor är nämligen grönmarkerade, det betyder att just den sträckan anses särskilt pittoresk.

Pittoreskt i lokalbefolkningens ögon

Eva: I början cyklade vi efter de gröna linjerna. Man vill ju köra i pittotrakter. Men ofta uteblev de hänförande utsikterna och det tog ett antal cykelmil att klura ut varför. Vi har nu kommit fram till att fransmännen anser att skog är pitto. Böljande vidder har man överallt, men vacker skog är mer sällsynt. Nuförtiden väljer vi alltså att följa de gröna linjerna riktigt varma sommardagar när vi vill ha skugga :-).

Haha – det var ju ett bra tips. I våra trakter (franska Rivieran) betyder grönt ofta slingrig väg med hänförande utsikt. Men om jag inte minns helt fel anses skogar med korkekar också pitto (jag är böjd att instämma).

Vilka vägar cyklade ni på?
Eva:
Vi försökte hålla oss till de mindre vägarna, de vita eller gula och undvika de stora röda. Kartan kan dock vilseleda, ibland är en gul väg genomfartsled för lastbilar och bred röd väg cykelbar.

Ska man vandra är vandringslederna bäst. Tittar man urnoga på kartan överst kan man se några svarta tunna streckade linjer med texten GR. GR = grande randonnée, de långa vandringslederna. Men ska man vandra är de blå vandringskartorna från IGN bättre, där är GR-lederna utmärkta med rejäla lila streck.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)