Kamerastatus: nervös som sjutton

Jag är på väg upp till Dalarna för att fota ett par tusen bilder på Vasaloppet med ett lånehus och ett låneobjektiv från Canon Service Center. Mitt kamerahus och tre av mina objektiv är i gengäld inlämnade hos Canon. Jag får erkänna att jag är lite nervös.

Ska det gå att fota med lånegrejerna? Vad blir det för prislapp för att fixa utrustningen? Men framför allt: vad kommer de att göra med mina fina objektiv? 

Olika uppfattning om felet är kamerahus eller objektiv

Jag gick till Canon Service Center för att be dem återställa mitt kamerahus (Canon 60D) exakt som det var innan deras senaste försök till ”reparation” av vidvinkelobjektivet (Canon 10-22mm). För då funkade mina fyra andra objektiv som en dröm och hellre slänger jag vidvinkeln i glasåtervinningen än att inte kunna använda mitt fantastiska tele eller de andra favoriterna.

Föga överraskande tyckte Canon att det var helt fel väg att gå. Enligt dem så var kamerahuset helt felinställt förut. (Vilket för övrigt var direkt efter att Canon haft hand om kameran. När jag pratar om ”reparationen” så menar jag andra varvet kamera och vidvinkelobjektiv var inne hos Canon. Däremellan hade jag de hemma och testade dem i sisådär en vecka).

Istället borde jag, enligt Canon, justera in mina övriga fyra objektiv så att de passar till kamerahuset i dess nuvarande kostym. Jag var lika bestämd att det ville inte jag.

1) Jag tror fortfarande inte ett dugg på att felet ligger där. Alla fyra objektiven funkade perfekt till mitt hus (före senaste besöket hos Canon), på mitt gamla hus, på Canons lånehus (60D) samt på min brors kamerahus (7D). Alltså fyra (4) objektiv som funkar på fyra (4) olika kamerahus. Till skillnad då från vidvinkelobjektivet som inte funkade på något hus. Vad är oddsen att det är fel på fyra kamerahus och fyra objektiv (varav tre är L-klassade) medan vidvinkelobjektivet är det enda som är rätt?

2) Eftersom de fyra objektiven fortfarande funkar på alla andra hus utom mitt 60D så kan jag låna ut dem till min bror och antagligen så kommer de funka bra om jag i framtiden skaffar ett till eller ett nytt kamerahus. Medan om jag justerar objektiven, ja då kommer soppan bara fortsätta.

Efter en stunds prat så lämnade jag dock kvar utrustningen för koll och prisuppgift (garantin är ju borta på allt utom just det djävla vidvinkelobjektivet som är upphovet till allt trassel). Mest för att jag behövde låna utrustning för att fota Vasaloppet.

Nu är jag skitnervös!!!! Mina fina fina fina objektiv. Så många fina bilder ni har gett mig. Vad ska hända med er? Kommer ni någonsin gå att använda igen? Just nu känns det som att det hade varit mycket bättre att helt enkelt köpa ett nytt kamerahus istället för det som Canon Service Center ”reparerat” än att lämna in fler objektiv till dem som kan drabbas av samma behandling.

Bilderna ovan är tagna med teleobjektivet före och efter ”reparationen”. Ingen av bilderna sticker ut kvalitetsmässig från sin fotosession. Tvärtom, om något så är den övre bilden ett ganska mediokert exempel på vad kamerautrustningen levererade då det enligt Canon var helt felinställt medan det undre är en av de bättre (minst dåliga) bilderna från gårdagens test av samma utrustning. De kanske ser ungefär lika trista ut i webbversionen (jag använder ett komprimeringsplug-in för att snabba upp sidvisningen) men jag kan lova att på originalfilerna är det stor skillnad. De svarta fåglarna är hyfsat skarpa medan jag inte hittar någon skärpa i gräsänderna.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)