Turistvägen förbi Rökstenen och Alvastra kloster

Visserligen lockar motorvägen vid Ödeshög med 120-skyltar men jag rekommenderar ändå en avstickare mellan Östgötaporten och Väderstad. Den sträckan kan med fördel avverkas på turistvägen istället. Det är slingrigare, det går långsammare men man får en fin känsla av att åka runt bland det som ska bli frukostbrödet i vinter. Särskilt om man åker mitt i högsommaren.

Att jag svängde av på Turistvägen beror på den här kartan som jag fotat på en rastplats vid en annan resa.

Rökstenen – Sveriges mest kända runsten

Med tanke på hur mycket jag jagar runt för att kryssa av runstenar kan jag ju inte missa Sveriges mest kända runsten, den i Rök. Det var stekhett och hunden var totalt ointresserad av att stå still så länge att jag hann göra någon noggrann studie av runorna eller utställningen bredvid som berättade om hur området såg ut när runorna ristades.

De är ristade på 800-talet det vill säga tvåhundra år före den runstensboom som jag följt i Täby-Valleuntuna. Runorna tror jag är av en annan typ och som synes är hela stenen täckt av runor. På sidorna fattas runor på en del ytor men det beror nog på skador när stenen har brutits ut ur de kyrkväggar den murats in i ett par gånger. Runorna är knackade i lodräta rader medan runorna på Estrid-stenarna ofta är inneslutna i snirkliga band som avslutas med drakhuvuden. En annan skillnad är att medan Estridstenarna är ganska lätta att tolka ”den och den dog och nu passar jag på och gör lite reklam för min släkt och kristendomen genom att resa en sten” är Rökstenens budskap i 760 tecken mer svårtolkad. Det finns en lång rad med olika versioner som kanske säger mer om den tid de uppkommit i än om själva intentionen hos den som författade dem en gång i tiden.

rökstenen

En sak är då helt säker, personen hade tänkt ut exakt vilka runor som skulle knackas in i förväg. Inte som när jag sätter mig ner och bloggar och börjar i en ände och så får jag se hur lång texten blir utan här är det exakt så många runor som får plats på stenen.

Bredvid finns som sagt en liten utställning samt en souvenirshop som sålde glass (och hade ställt ut vattenskål till hunden – pluspoäng).

Alvastra klosteruin

Alvastra klosterruin

Det är inte Provence, det är Alvastra klosteruin.

Heda kyrka

Lite nu och då figurerar kyrkor på mina bilder och nästan utan undantag är de vita. Så när jag passerade Heda kyrka som inte var vit så meriterade det en bild. Jag la ut den på instagram och ”llhtz” berättade då följande: Heda med Hedamadonnan. Fin medeltida kyrka men starkt restaurerad därav exteriören :) Tornet är original. Insidan imponerande, ta den nästa gång ;)”.

Heda kyrka

Det låter som om jag borde stanna till nästa gång jag passerar förbi. Mitt emot låg en gård.

fe05e000f54b11e2875a22000aaa0594_7

Vackra fält med eller utan ogräs

Vem vill ha rester av ogräsbekämpningsmedel i sitt frukostbröd? Inte jag som därför är en varm anhängare av ekologiska varor. Det är dock lättare att tycka att allt borde odlas ekologisk när man står på Ica eller Coop än när man åker runt bland böljande sädesfält.

Blåklint är vackert, det gör sig bra som eternell och i kransar men i den här åkern är det nästan mer klint än säd.

I de här däremot vajar säden i ensamt majestät förutom i de lodräta rader där traktorn har kört för att bespruta fältet. Hmm.

a2309562f30d11e2ad5622000a1f98e5_7

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)