Banon – Provence enda AOP-märkta ost

I många år har jag varit skraj för Banon och inte vågat prova denna kända getost. Jag trodde att det skulle vara en unken stinkbomb av det värre slaget. Idén är inte tagen ur luften, första gången jag såg den typiska lövinvirade osten var på en marknad i Nice. Och det ostståndet stank lång väg. Men det kan ju ha varit några helt andra ostar, som Livravot.

Getost från Banon

Banon är den enda osten från regionen PACA (Provence – Alpes – Côte d’Azur) som är ursprungsmärkt. Den tillverkas av mjölk från getter som betar på kullar runt den lilla orten Banon i departementet Alpes de Haute Provence. De runda getostarna lindas in med 5-6 bruna kastanjelöv som plockas på hösten. Löven både skyddar osten och ger den färg och smak.

När jag lindade av löven från osten så uppstod frågan om detta verkligen var kastanj. Bladen såg inte alls ut som löven från hästkastanj som ju är den kastanj jag är van vid. Google kunde dock lugna oss, blad från äkta kastanj ser ut så här.

Research till min bok

Jag köpte osten igår på marknaden i Antibes, hos de som tagit över efter min favoritosthandlare. De tog €4,90 för den. Monoprix tar €6.30. Orsaken till att jag köpte den är att jag är på upploppet av redigeringen av mitt manus (hoppas jag) och kände att jag ”måste” prova osten till Strövtåg runt Antibes. Det kändes fiffigt att passa på när Kocken var här. Om jag inte skulle gilla osten så kunde ju han få äta upp den. Det visade sig att vi istället fick dela på den noga för den var jättegod.

Osten var ljusare än jag trodde att den skulle vara, åtminstone i halvskymningen ute. Jag hade läst att löven skulle ge den en gulaktig färg men det såg jag inget av. Den var krämig, runt och god. Till den drack vi ett vitt vin gjort på clairette och grenache.

chefstomaten