Överjärva gård dagen efter midsommarafton

Midsommar: det är den där helgen mitt i sommaren när temperaturen garanterat sjunker tio grader jämfört med veckan innan och regnbyarna drar in. Åtminstone hävdade jag i förväg att det nog skulle regna på midsommarafton alldeles oavsett vad SMHI och YR spådde.

Faktiskt dröjde det tills kvällskanten innan regnet dök upp. Vi hann plocka blommor, äta sill, grilla samt dansa runt den egengjorda midsommarstången delvis i solsken. Solen sken nästan lite väl starkt när det var dags att äta den här jordgubbstårtan som jag fixat till (gjord med färdiga marängbottnar så det var inte speciellt komplicerat).

Midsommarafton firades på hemmaplan men på midsommardagen stod utflykt på schemat. Med tanke på vädret var planen ett museum men när både Naturhistoriska och Livrustkammaren hade midsommarstängt blev det istället Mulle Meck-lekparken i Järvastaden (säkert kul om man läst böckerna men annars rätt trist).

När vi nu var i närheten så föreslog jag fika på Överjärva gård som ligger nära Mulle Meck fågel- och promenadvägen. Ett gäng gick dit medan andra flyttade bilarna (då får man köra runt). Det vilade en typisk dagen-efter-festen-stämning över hela Överjärva gård. Det hängde vimplar med ”inga bilar här” lite varstans men det var få bilar. Rader av övergivna midsommarkransar bidrog till det ödsliga intrycket.

Caféet var öppet men när vi kom var vi de enda gästerna. Vi köpte wraps och lite bakverk som vi delade på. Wrapsen var riktigt bra, massa goda grejer i och morötterna (som jag inte tål) var tillräckligt stora för att lätt gå att plocka bort.

Bullen var en smula torr och samma sak med chokladpajen. Men kaffet var bra även denna gång.

En del av fåren hade en nummerlapp under hakan. Under midsommarafton kunde man gissa tackornas vikt och vinna en lammfäll.

Det trevliga växthuset där vi handlade vid förra besöket var stängt. Det stod ”öppnar igen till våren” vilket fick mig att fundera vilken vår som det refererar till.

 

chefstomaten