Extrem vidvinkel inköpt

En gång i tiden tyckte jag att det där med systemkamera verkade väldigt jobbigt: ”släpa runt på en hel ryggsäck med objektiv, nej men usch vad onödigt och besvärligt”. Jag fotade massor med min lilla kompaktkamera och tyckte att främsta egenskapen för en kamera var att den alltid skulle vara med. Och för det behövde kameran vara liten.

Så dök det upp en hundvalp i mitt liv. Hundbilderna blev antingen en prick i fjärran eller en suddig nos. Efter ett antal sådana ledsnade jag, köpte det minsta kamerahuset som fanns och ett objektiv. Och tog massa fina hundbilder men gnällde oupphörligen över halva hus och prickarna i fjärran. Så blev det ett teleobjektiv. Men inomhusbilderna blev så suddiga, bla bla bla, så då blev det ett ljusstarkt kakobjektiv. Tre objektiv, en tung ryggsäck och ett evigt bytande.

Så råkade teleobjektivet ut för en olycka samtidigt som mittenobjektivet var utlånat och så stod jag där med ett enda objektiv. Ett lätt, smidigt och bra objektiv men oj vad tunt i handväskan. Bara ett enda objektiv. Så kan jag ju inte ha det, man måste ju kunna byta.

I den andan togs det en liten liten liten promenad över till Scandinavian photo. Där jag roade mig med att jämföra Canon 16-35mm f2.8 för 13500 kr med Canon 10-22mm f3,5-4,5 för 7500 kr. Det första var gediget, tungt, ljusstarkt och hade röd ring (L-serie), gav knivskarpa bilder och går att växa i. Det passar till den där fullformatskameran som är mitt nästa kamerahus. Kort sagt, det passar in i min objektivstrategi.

Det andra var lättare, billigare och sämre bildkvalitet (även om min trogna vän Kasper & Lakrits matte säger att det är kanon). Men nu var det ju just vidvinkel jag ville åt och 10-22mm är helt enkelt vidare vidvinkel än 16-35mm. Och det kändes som ett bättre komplement till mina övriga objektiv. Och med tanke på att jag köpte nytt kamerahus i våras (Canon 60D) så kommer jag inte köpa mig ett nytt kamerahus i första taget. Så det blev det lätta objektivet mer extrem vidvinkel. Den dag jag uppdaterar kamerahus så åker 10-22mm ut till försäljning och jag handlar ett 16-35mm istället.

chefstomaten