Grasse – mer än parfym

Grasse är känd som parfymstaden, men det finns mycket mer att se, ja frågar du mig kan man lugnt hoppa över parfymerierna och koncentrera sig på det andra.

Vid mitt första besök i Grasse var det just parfymerierna som stod i centrum. Tyckte de var ganska trista och avfärdade Grasse helt – dit behövde jag i alla fall inte åka igen. Till parfymeriernas försvar kan jag nämna att detta är många år sedan, när jag bilade runt Europa med mina föräldrar och besökte alla kända (och några okända) sevärdheter. Det kan ju hända att Grasse parfymhus har uppgraderat sin besöksupplevelse sedan dess. (Jovars, läs vad jag skrev några år senare om Fragonard i Grasse)

Grasse ligger i bergen femton kilometer nordväst om Cannes. Det är rejäla höjdskillnader i staden, något man snabbt blir medveten om ifall man anländer med tåg. Det gjorde jag och M en dag. Vi hade bestämt oss för att gå till tågstationen i Antibes och handla biljetter till nästa avgång – oavsett destination. Det blev Grasse. Från Grasse tågstation tog en buss oss uppför serpentinvägar till gamla stans söta gränder. Åt andra hållet promenerade vi varför det var ganska trötta fötter som satte sig på tåget hem. Däremellan upptäckte vi att Grasse är en enormt charmig liten stad med trevliga caféer och en katedral med målningar av Rubens. Det finns också många söta affärer, vi förälskade oss särskilt i en keramikaffär. Tyvärr lät vi det vackra fatet i skyltfönstret stå kvar (se bild nedan), något vi ångar. Fick ett mail att M ska göra ett återbesök och se om fatet, eller något liknande, finns kvar.

chefstomaten