Klippans ångbåtsbrygga

Ett bra sätt att förlänga sommaren är små utflykter i närmiljön, antingen återbesök hos gamla favoriter eller upptäckt av nya pärlor. Tack vare mitt projekt dagens Göteborgsbild tvingas jag ut på nya vägar. Senast jag cyklade förbi Klippan klev jag t ex av cykeln och gick ut på ångbåtsbryggan. Det blev bra mycket mer än en bild, snarare ett helt utflyktstips.

Veteranbåtsförening och helgcafé

Bryggorna lär vara en del av Göteborgs äldsta hamn och förvaltas av Klippans bruksbåtsförening. De gamla bryggorna (högklackat rekommenderas ej!) erbjuder en idyllisk kuliss för gästerna på Sjömagasinets uteserveringen, men verkar annars ganska bortglömda. Vilket är synd för det är alldeles gratis, fin utsikt, gott om sittplatser och en del att titta på. Vissa av båtplatserna är försedda med informationsskyltar. Jag läste väl inte speciellt många men de verkar vara aningen traditionellt skrivna (var och vem som byggt båten, var den gått och använts till). Jag som inte är så värst haj på olika riggar skulle gärna veta varför just den båten bevarats, vem som ägt henne och vad som gör henne unik.

Vikingaskepp, skonare och ångbåt

Några av båtarna har egna informationsskyltar. Därför vet jag nu att vikingaskeppet Vidfamne är en kopia av 900-talknarren Äskekärrsskeppet (som finns på Stadsmuseeet) och att medlemmarna i skonaren Ingos vänförening kan följa med ut på veckolånga seglingar (lockar)! En av de större båtarna, Eduard Melin, agerar ångbåtscafé. Öppet 11-18 alla helger och de serverar både gulaschsoppa och smörgåsar med skagenröra. Jag gav mig inte tid att testa det, men när det står arraksboll och dammsugare på menyn skulle jag kanske hellre promenera iväg till trevliga Klippans Konstcafé. Eller, om ekonomin tillät, titta in på Sjömagasinet!

PS! Älvsnabben har en hållplats precis bredvid. (Klicka på bilderna för större storlek).

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)