Smarrigt fika och trevligt hantverk vid Överjärva gård

Det är några år sedan jag senast var på Överjärva gård i Solna och det var betydligt enklare att hitta dit då. Jag har för mig att vi då svängde av vid macken där Bergshamraleden möter E4:an. Varken den vägen eller Google maps alternativa kringelikrokväg i nybyggda Järvastaden är särskilt bra alternativ kan jag meddela. Vill du dit, ladda ner en karta på Överjärva gårds webb eller spana efter orange skyltar från Enköpingsvägen.

Gott fika i hästskostallet

Om vi börjar med orsaken till att vi åkte dit, fikamöjligheterna, så är är caféet inrymt i en skojig byggnad som kallas för hästskostallet. Namnet kommer från formen, huset är byggt som ett U. Det är ursprungligen ett stall för kapplöpningshästar.

Så här års har de bara öppet på helger och vi kom dit ganska sent, men det fanns ändå en hel del att välja bland varav en del var laktos eller glutenfritt. Vi valde hallonpaj som var precis lagom söt. Kaffet var alldeles nybryggt och mycket bra vilket gjorde oss glada (vi hade en tråkig upplevelse på Karby Gård i Täby helgen innan).

Flera gårdsbutiker

I området finns flera butiker. Vi var aldrig inne i antikbutiken eller kompostcentret i den långa längan men vi styrde stegen till det så kallade uterummet som är en kombinerad keramik, pynt och trädgårdsbutik i ett gammalt vinkast som sitter ihop med en trädgårdsmästarbostad. Ett vinkast om någon undrar är ett ensidigt växthus eller en sluttande glasvägg mot mot en mur. Det finns en på Sundsby säteri utanför Göteborg också. Det fanns en hel del fina grejer där men jag höll mig till en liten cyklamen.

Fårhjord blir till kött och fällar

Området är ganska stort och det finns skyltar vid de flesta hus som berättar om deras historia. Där finns en gammal vinterträdgård med snickarglädje, en liten dass-paviljong samt en statarlänga.

När det började skymma hade vi bara en enda bod kvar och det var Fårens hantverksbod. Där fastnade vi en stund för de hade många fina skinn som jag stod och fingrade på. Det går även att handla ull där och då står det vilket får det kommer ifrån.

Totalt sett ger jag Överjärva gård högt betyg som utflyktsställe norr om Stockholm.

chefstomaten