Kvällsöppna caféer: Tintin versus Franks

Finns det något mer irriterande än caféer som stänger just när man kommit dit? Mitt i en viktig diskussion, precis när man ska lägga det avgörande argumentet börjar personalen rycka i assietterna, tända i taket eller stapla stolar på borden. Man får hälla i sig resten av kaffet, avsluta mitt i en mening och skynda sig ut. Detta har hänt mig mer än en gång och därför är jag en varm vän av caféer som är öppna något längre än affärerna, som man hinner besöka även om man jobbat över eller ska träffa en pendlare.

I veckan har jag besökt två för mig nya bekantskaper, Franks coffee och Café Tintin. De har öppet till kl 23 respektive kl 22 vilket ger ordentlig marginal för pendlaren, även om SJ har svårt att hålla tiden när det är snö (blöta löv, blåst eller något annat väder). Franks ligger mellan Kungsportsplatsen och Saluhallen, Tintin på Linnegatan, vid hållplats Olivedal. Båda är modernt inredda och erbjuder de vanliga kaffesorterna och foccacian. Tintin är ungefär dubbelt så stort och när jag klev in där var min spontana tanke att det var renare och mer välstädat än Franks, som vid mitt besök hade mått bra av en översyn. Det positiva intrycket av Tintins städinsats minskades när jag gick ett varv, kvarglömd disk lite varstans. Båda ställena gav lite efter-stormen-intryck, som att den stora rushen varit och personalen nu gått ner på lågvarv i väntan på att stänga.

På Franks kunde jag välja mellan mörkrost och mellanrost, på Tintin mörk, mellan och rättvisemärkt. Jag valde självklart det sistnämnda, jag älskar när jag kan göra en insats för världen samtidigt som jag konsumerar. På båda ställena kom latten in i stora glas med dåligt skum. Detta gav mig dåliga föraningar av vasst uselt kaffe. Vilket infriades på Tintin medan Franks kaffe överraskade mig – det var riktigt bra!

Sammanfattningsvis, jag kommer nog att återvända till båda ställena, beroende på vilken del av stan som passar bäst för tillfället. Till Franks kommer jag att gå för kaffets skull, på Tintin kommer jag passa mig som attans för just kaffet.

chefstomaten