Tomatsallad har fått ett arkiv

Häromdagen fick jag för mig att det var dags för tomatsallad att få ett arkiv. Jag har skrivit en del inlägg som jag är nöjd med och andra som fyllde syftet att hålla uppdateringsfrekvensen uppe. Det är synd att de bra inläggen ska försvinna ner i glömskans dy oförbemärkt. Lösningen: en lista med de allra bästa, mest populära inläggen! Nu finns det massor av sätt detta kan göras automatisk, plugin som fixar listor på populäraste inläggen framlänges och baklänges. Men de mäter popularitet i antal besökare eller antal kommentarer. Och mest klickade eller kommenterade behöver faktiskt inte vara de inlägg jag är mest nöjd med eller vill att nya läsare ska hitta till. Det behöver heller inte vara de inlägg som de läsarna som hittat dit är mest roade av.

Alltså ville jag göra urvalet själv. Jag har en plugin som heter Post Page Associator som borde göra det hela mer eller mindre automatisk. Bara kryssa i favoritinläggen så skulle miniatyrbild, teaser och titel med länk dyka upp. Om det hade funkat alltså. Vilket det såklart inte gör. Efter en obesvarad fråga till tillverkaren övergav jag den idén och satsade på ett klassiskt arkiv istället.

Såg en snygg version hos wordpressguru, bjöd gurun på en kopp blaskigt automatkaffe (vad får man för tio spänn nuförtiden?) och frågade hur han/hon gjort sitt arkiv. Några dagar senare fick jag en fin-fin manual. Eller, den hade varit perfekt för en nybörjare som jag, om jag inte hade haft nybörjartemat atahualpa. Finessen med atahualpa är att du kan göra en massa inställningar utan att kunna en rad kod. Den stora nackdelen är att du inte kan göra minsta pill i koden. Spelar ingen roll hur bra guider du hittar så funkar det inte. Filerna heter inte samma sak. De gör inte samma sak. Inget händer om du pillar i dem. (Well, jag trodde ett tag att mina försök till pillande hade sabbat hela tomatsallad. Men det visade sig vara webbhotellet Binero som kraschat. Något som sannolikt inte berodde på mitt pillande :-)).

Efter väldigt många frågor och väldigt många tips och väldigt många olika försök att anpassa tipsen till atahualpa-verkligheten så har jag nu en arkivsida!

Tomatsallad – resor, foto, kaffe och andra väsentligheter

När jag ändå var i farten kliade det i fingrarna att pilla lite mer. Helst skulle jag vilja slänga ut atahualpa, känner att jag har växt ur det. Men jag har ju liiiiite annat att göra än ett wordpress-maraton. Sidan ser faktisk skaplig ut. Onödigt ge sig i kast med ett hästjobb bara för att jag har lust.

Några små saker har jag dock gjort. Filat lite på menyerna och bytt ut taglinen. Sidan hette från början Tomatsallad – kaffe, ale, foto och andra väsentligheter. Nu när jag ser vad jag fyllt den med känns Tomatsallad – resor, foto, kaffe och andra väsentligheter mer korrekt (fast tråkigare). Misstänker att ur SEO-synpunkt borde jag byta till något som relaterar till de mest förekommande geografiska platserna, t ex Tomatsallad – Göteborg, Antibes och däromkring. Några åsikter?

Jag har också tagit bort det bildspel som låg i vänstersidan. Det var en av de allra första grejerna som kom upp på sidan. Jag var så stolt över bildspelet, tyckte det var så snyggt. Nu tycker jag att det kanske finns nog med bilder ändå på sidan. Huvudskälet till att det rök var ett försök att snabba upp laddningen av förstasidan. Jag har ett cache-plugin installerat men det agerar bara på enskilda sidor, inte på huvudsidan. Vill man fortfarande se bildspelet så finns det på en alldeles egen sida (dessutom i större format).

Till sist tog jag bort min lista med återkommande karaktärer. Orsaken till det är mer tragisk. Några av karaktärerna kommer inte att dyka upp igen på Tomatsallad (de lever dock fortfarande så vitt jag vet). Kanske dyker listan upp igen med nya karaktärer.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)